Evliliğinizin rahatlık içinde sürmesi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Evliliğinizin rahatlık içinde sürmesi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Eleştiri Sen defalarca böylesin Zaten bir gün bile olsun beni dinlemedin Her Zaman bağırıyorsun Beceriksizsin Filanın eşinden ibret al Beni üzmekten zevk alıyorsunşeklindeki ifadeler, eşi suçlayıcı, yargılayıcı ve kırıcı eleştirilerdir Fakat iletişimde bendilini kullandığımızda eşimize şöyle diyebiliriz: Ben bu sözünden ya da davranışından dolayı çok üzüldüm, hayal kırıklığı yaşadımBu ifade daha yumuşak olduğundan, ayrıca kişide oluşturduğu duyguyu da olaya yansıttığından eşi olumlu yönde etkileyebilir Genelleştirme Hep böylesin Böyle yaparsın Zaten senden başkası da beklenmez Bencilsin Hiç değişmiyorsun Bu huyunu annenden, babandan kapmışsın Bir gün de iyi yanını göremeyecek miyim?tarzındaki ifadeler, eşi bir kalıba sokan ve damgalayan ifadelerdir Mantıksal olarak düşündüğümüzde, madem ki eşiniz söylediğiniz gibi daima öyle, yıllardır değişmiyor; peki siz ne oranda değiştiniz? İşe kendinizi değiştirmekle başlayın Aklını okumak Evlilikte ilişki bozulmaya ve mutsuzluk ortaya çıkmaya başlayınca araya mesafeler girer Sürekli kavga, üzüntü, bir noktada çiftleri sessizliğe ve kendi dünyalarına iter Fakat burada sözlü iletişim yerine sözsüz iletişim, yani davranışlardan anlamlar çıkarıp, eşi suçlama süreci başlar Hah yine kızdın Bakışlarından anladım Sen o kadar çağrıda bulunmak istemedin Senin kafanın içinde neler var, mükemmel biliyorumTarzındaki yaklaşımlar, eşin jest ve mimiklerinden, hal ve hareketlerinden anlamlar çıkarmaya yöneliktir İşi yokuşa sürmek Zamanla eşlerden birinde olumlu bir değişim olmuştur ya da gittikleri hekim dinlenilmiş ve kişi olumsuz bir davranışından vazgeçmiştir; öteki eşin: 10 yıldır sana söyledim, lakin beni dinlemezsin; sonunda dediğime geldin Başkası deyince daha mı kıymetli oluyor?biçimindeki konuşmaları, eşi üzen ve geriye döndürebilecek tarzdadır Fakat; Bu değişiklikten nedeniyle çok mutluyum, sevinçliyim Gel beraber plan yapalım; diğer nelerimizi değiştirebiliriz, onları konuşalımtüründen bir diyalog kurulursa olumlu değişiklik pekişir ve devamı için de özendirme edilmiş olunur Geçmişi andırmak Herkesin evliliğinde, geçmişte yaşadığı negatif bir anısı vardır Aile kavgaları, kırgınlıklar, ihanetler, küçük düşürmeler ve düş kırıklıklarıdır Geçmişte yaşanan fena anıyı kesintisiz gündeme getirmek bezginlik doğurur ve sorunları pekiştirir Defalarca haklı elde etmek Hatalar, yanlışlıklar iki taraftan da kaynaklandığı halde Kim daha haklı?diye adeta mahkemekurulur Evliliğimiz her tarafında kavgaları hiç ben başlatmadım Sen daima bana kötü davrandın, beni aşağıladın Tüm sorunlar senden kaynaklanıyorBu tarz kalıp sözler, tıkanan evliliklerin olağan sözleridir Oysa önce kendimize bakmamız ve Ben nerede kusur yapıyorum, yanlışım ne olabilir?diye göz önünde bulundurmak gerekir Kesintisiz aleyhinde tarafı haksız görmek işin kolaycı yönüdür Mesuliyet Aile yükünün tek tarafa yüklenmesi kişiyi fazla strese sokup gergin ve coşmuş yapabilir Bu yüzden hiçbir cinsiyet ayırımı gözetmeksizin yapılacak işleri müşterek yapmaya çaba etmek gerekir Öteki yana, ilişkideki bozulmadan nedeniyle Sen beni zorluyorsun, çıldırtıyorsun; bu yüzden öfkeleniyorumyerine, Seninle ilişkimde zorlanıyor ve ara sıra öfkemi teftiş edemiyorumtüründen konuşulsa, birey kendisini de ortaya koyuyor ve sorumluluğu paylaşmış oluyor; böylece eşi suçlamıyor, soruna uyarı çekip, üzerinde düşünülmesi gerektiği mesajını veriyor Mantıklı yaklaşım Ya bana iyi bir neden göster, söylediklerimi çürüt, veya beni kabul etYaklaşımı evlilikle iş ilişkisini karıştırma yaklaşımıdır Evlilikte roller, duygular, cinsellik ve birçok akışkan rol oynar Kendimizi temize çıkarmada mantık olayını ileri sürmek kendi kendimizi aldatmaktan ibarettir Sözünü kesmek İletişimde en manâlı husus, konuşan insanı sonuna kadar dinlemek, çok gerekliyse aralarda girmektir Dinlememiz, anlamamız ve kendimizi anlatmamız gerekiyor Bunun yolu da saygıyla dinlemek ve ses tonunu yükseltmemektir id Terapist yaklaşımı Benzer, ne kadar ilgili ve tecrübeli olursa olsun, kendisini hekim yerine koymamalı; çünkü bir şey değişmeyen, eşi kendisini dinlemez ve dirençle karşılaşır Bu yüzden iyi bir eş, arkadaş, sevgilinasıl olursa, ona öyle davranmalıdır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.