Nohutlu ekmek nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından hayli merak edilmektedir. Nohutlu ekmeğin bir başka ismi ise nohut ekmeğidir. Nohutlun ekmek çok eski vakitlerden beri Orta Asya’da yapılan Türk göçleri ile Anadolu ve Rumeli’ye yayılmış bir ekmek çeşididir. En kolay nohuttan ekmek nasıl yapılır? Pratik nohut ekmeği tanımı:
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Elazığ’da 1970’li yıllardan itibaren üretildiği bilinen "Nohut Ekmeği", her yıl olduğu üzere bu Ramazan ayında da ağır ilgi görmeye başlamıştı. Birinci yapıldığı yıllarda nohut mayasının güç olmasına karşın çabucak hemen her gün üretilen Nohut Ekmeği, vakitle yerini yalnızca Ramazan ayına bıraktığı söyleniyor. Kentte muhakkak fırınlarda üretilen ekmek, bu koronavirüs münasebetiyle açıkta satılmayarak toplumsal aralık kuralına uyularak üretilerek iş yerlerinde müşterileriyle buluştu. 1991 yılında itibaren bu işi yaptığını söz eden İşletme sahibi Burhan Batmazbağı, “Nohut ekmeği Elazığ’a mahsus bir ekmektir. Ramazan ayından öteki bir ayda çıkmıyor. Nohut ekmeğinin tarihi çok eskilere dayanan bir ekmektir. Bu ekmeğin içerisinde yağ, şeker var. Eskilerde nohut mayasından yapılıyordu. Nohut kırılıp 2 ye ayrılır. Bir şişenin içerisinde sıcak bir ortamda bekletilir. Orada mayalanır nohut. Evvelden bu ekmeğin mayası bu türlü yapılıyordu ismi de oradan gelmiş. Şimdilerde ise hazır maya kullanıyoruz. Koronavirüsü bizi ferdî olarak etkilemedi. Diğer şubelerde satışlarımız devam etmektedir. Fakat tezgahta satanları etkiledi. Dışarı da açıkta satmak yasak beşerler dışarı çıkmıyor. Onları haliyle etkiledi” dedi.
NOHUT EKMEĞİ TANIMI:
MATERYALLER
6 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
45 gr nohut
1.5 çorba kaşığı tuz
Su
YAPILIŞI
Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın.
Nohudu ekleyip karıştırın ve 3 misli kabarana kadar bekletin. Başka bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve uygunca karıştırın.
Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor).
Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak göğsü yumuşaklığında olana kadar yoğurun.
Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin.
Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak yahut ılık olarak servis yapın.
Afiyet olsun...
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.