nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Ekmek israfına 'limitsizsiniz' projesi
Türkiye'nin hazırladığı ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi, Dünya Fırıncılar Federasyonuna aza 30 ülkenin onayı ile 2010'da Ankara'dan başlangıç alacak
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, AA muhabirine ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi konusunda veri verdi
Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 7 Ekim 'da yapılan ''Dünya Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu''na, Türkiye projesi olarak ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' adı aşağıda detaylı bir çalışma sunduklarını anlatan Balcı, ''Bu sunum Türkiye'nin de arasında bulunduğu ABD, Almanya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, İsveç, Arjantin, Meksika, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Peru, Venezüela, Rusya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, Kongo, Güney Kore, Lüksemburg, Norveç, Avusturya, Polonya, Romanya, Tayvan, Ukrayna, Macaristan ve Hollanda'nın tamamının oyuyla kabul edildi'' diye konuştu
Laf konusu ülkelerin fırıncılar federasyonları başkanlarının projenin hayata geçirileceği 2010 yılında Türkiye'ye gelme konusunda karar aldıklarını belirten Balcı, hem Türkiye Fırıncılar Federasyonu göre belirlenecek ''kampanyanın başlangıç tarihinin'' bununla beraber dünyadaki etkinliklerin başlamasının da tarihi olacağı konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti
Balcı, proje hakkında şu bilgileri verdi:
''Türkiye'de günde 5 milyon, dünyada ise 100 milyonlarla ifade edilen ekmek israfının önlenmesiyle hem hesaplı açıdan ülkelere kaynak yaratılması, keza de milyonlarca aç, yoksul insana oluşturulan bu kaynakla desteklemek amaçlanıyor
İsrafın önlenmesi ve zihinlerde israf bilincinin yerleştirilmesi dağıtılmış materyallerin hayata geçirilmesiyle olası olabilecek Öncelik her konuda 'eğitim' Bu eğitim, ayrıca bizlerin hem dünya ülkelerinin 'sosyal sorumluluk' çerçevesinde bir görevidir
Kampanya, 1 sene sürecek Kampanyaya devletimizin tüm kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, milletlerarası kurum ve kuruluşlar ve sektör içerisinde yer alan irili, ufaklı tüm bileşenlerimiz katkı maddesi sağlayacak
Türkiye'den, başkent Ankara'dan verilecek 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' mesajı dünya ülkelerindeki uygulamaların açılış 'sözü' olacak''
HALK MÜZIĞI BİLİNÇLENDİRİLECEK
Kampanya çerçevesinde, Ulusal Eğitim Bakanlığı ile yapılacak işbirliğiyle şiir, hikaye, kompozisyon, resim yarışmaları düzenleneceğini, gençlerin tutumsuzluk konusunda bilinçlendirileceğini ifade eden Balcı, herkesin ara sıra hazırlanan belgeli filmlerle, ara sıra seminerler, panellerle savurganlık konusunda bilgilendirileceğini, ''ekmek israfını önlemede limitsizsiniz'' mesajının her ortamda hissedileceğini anlattı
Balcı, ekmek israfının yoğun olduğu tatil beldelerinde ''bilinçlendirme'' konusunda incelemeler yürütüleceğini ifade etti
''Her şeyin başının eğitim'' olduğunu vurgulayan Balcı, ''Bu eğitimi, küçüğümüzden, büyüğümüze her kesime aktarabildiğimizde 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' projesi başarıya ulaşacak'' dedi
RAKAMLARLA EKMEK İSRAFI
Balcı'nın Türkiye'de ekmek israfının boyutuna ilişkin verdiği bilgilere tarafından, 300 gramlık standart sıradan ekmek olarak günlük 82 milyon adet üretiliyor Günlük tüketim 77 milyonu aşarken, tutumsuzluk edilen ekmek sayısı 4 milyon 660 bin
200 gramlık standart alışılagelmiş ekmek olarak günlük 123 milyon adet üretiliyor 6 milyon 140 bin adet ekmek hayvanlara yedirilmek ve çöpe atılmak suretiyle müsriflik ediliyor
Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 4,99
Türkiye'de kişi başına sıradan ekmek tüketimi 333 gram
Hanelerde günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alınıyor Bu ekmeklerin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak ya da hayvan yemi olarak müsriflik ediliyor
Jurnal üretilen ekmeğin 2 milyon 440 bin adedi satılmadan imal mekanlarında savurganlık ediliyor Müsriflik oranı ise yüzde 1,98
Restoran ve otellerde ekmek savurganlık oranı yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8,62
AA
haber7 *
Türkiye'nin hazırladığı ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi, Dünya Fırıncılar Federasyonuna aza 30 ülkenin onayı ile 2010'da Ankara'dan başlangıç alacak
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, AA muhabirine ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi konusunda veri verdi
Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 7 Ekim 'da yapılan ''Dünya Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu''na, Türkiye projesi olarak ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' adı aşağıda detaylı bir çalışma sunduklarını anlatan Balcı, ''Bu sunum Türkiye'nin de arasında bulunduğu ABD, Almanya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, İsveç, Arjantin, Meksika, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Peru, Venezüela, Rusya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, Kongo, Güney Kore, Lüksemburg, Norveç, Avusturya, Polonya, Romanya, Tayvan, Ukrayna, Macaristan ve Hollanda'nın tamamının oyuyla kabul edildi'' diye konuştu
Laf konusu ülkelerin fırıncılar federasyonları başkanlarının projenin hayata geçirileceği 2010 yılında Türkiye'ye gelme konusunda karar aldıklarını belirten Balcı, hem Türkiye Fırıncılar Federasyonu göre belirlenecek ''kampanyanın başlangıç tarihinin'' bununla beraber dünyadaki etkinliklerin başlamasının da tarihi olacağı konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti
Balcı, proje hakkında şu bilgileri verdi:
''Türkiye'de günde 5 milyon, dünyada ise 100 milyonlarla ifade edilen ekmek israfının önlenmesiyle hem hesaplı açıdan ülkelere kaynak yaratılması, keza de milyonlarca aç, yoksul insana oluşturulan bu kaynakla desteklemek amaçlanıyor
İsrafın önlenmesi ve zihinlerde israf bilincinin yerleştirilmesi dağıtılmış materyallerin hayata geçirilmesiyle olası olabilecek Öncelik her konuda 'eğitim' Bu eğitim, ayrıca bizlerin hem dünya ülkelerinin 'sosyal sorumluluk' çerçevesinde bir görevidir
Kampanya, 1 sene sürecek Kampanyaya devletimizin tüm kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, milletlerarası kurum ve kuruluşlar ve sektör içerisinde yer alan irili, ufaklı tüm bileşenlerimiz katkı maddesi sağlayacak
Türkiye'den, başkent Ankara'dan verilecek 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' mesajı dünya ülkelerindeki uygulamaların açılış 'sözü' olacak''
HALK MÜZIĞI BİLİNÇLENDİRİLECEK
Kampanya çerçevesinde, Ulusal Eğitim Bakanlığı ile yapılacak işbirliğiyle şiir, hikaye, kompozisyon, resim yarışmaları düzenleneceğini, gençlerin tutumsuzluk konusunda bilinçlendirileceğini ifade eden Balcı, herkesin ara sıra hazırlanan belgeli filmlerle, ara sıra seminerler, panellerle savurganlık konusunda bilgilendirileceğini, ''ekmek israfını önlemede limitsizsiniz'' mesajının her ortamda hissedileceğini anlattı
Balcı, ekmek israfının yoğun olduğu tatil beldelerinde ''bilinçlendirme'' konusunda incelemeler yürütüleceğini ifade etti
''Her şeyin başının eğitim'' olduğunu vurgulayan Balcı, ''Bu eğitimi, küçüğümüzden, büyüğümüze her kesime aktarabildiğimizde 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' projesi başarıya ulaşacak'' dedi
RAKAMLARLA EKMEK İSRAFI
Balcı'nın Türkiye'de ekmek israfının boyutuna ilişkin verdiği bilgilere tarafından, 300 gramlık standart sıradan ekmek olarak günlük 82 milyon adet üretiliyor Günlük tüketim 77 milyonu aşarken, tutumsuzluk edilen ekmek sayısı 4 milyon 660 bin
200 gramlık standart alışılagelmiş ekmek olarak günlük 123 milyon adet üretiliyor 6 milyon 140 bin adet ekmek hayvanlara yedirilmek ve çöpe atılmak suretiyle müsriflik ediliyor
Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 4,99
Türkiye'de kişi başına sıradan ekmek tüketimi 333 gram
Hanelerde günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alınıyor Bu ekmeklerin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak ya da hayvan yemi olarak müsriflik ediliyor
Jurnal üretilen ekmeğin 2 milyon 440 bin adedi satılmadan imal mekanlarında savurganlık ediliyor Müsriflik oranı ise yüzde 1,98
Restoran ve otellerde ekmek savurganlık oranı yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8,62
AA
haber7 *