Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

doğru davranış kuralları

doğru davranış kuralları

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Lokantada, menü listesi açık kaldığı müddetçe garson
gelmez Yemek Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır


Peçete diz üzerine katlı olarak serilir
Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık
uçları bedenimize bakar Küçükse tek mısra serilir




Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı
silmektir



Üst seviye peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır O
toplamadan toplamamalıdır


Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye
bırakılır


Peçeteyi kullandıktan daha sonra peçeteye bakılmamalı


İşi biten peçete servis
tabağının sağına öylece bırakılır



Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis
tabağınınsağına bırakılır Elbette buruşturulmaz


Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür İkisi de
olabilir


Tabağın içine peçete atılmaz


Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete benzer renkte
olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır


Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı


Çatalbıçak dışarıdan içe doğru olmalı


İki el masa altında olmamalı, asgari bir el yukarıda
olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Bilimsel olarak da ellerin
yukarıda olması önemlidir


Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz
Garsona takviye edilmez


Kaşık çorba içildiği
müddetçe kasesinin içinde olmalıdır
Ancak çorba bittikten daha sonra çorba tabağının bağlı
tarafına bırakılır


Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle
sıkılırken sol el siper yapılır Çorba daha aşağı tabağının yanına konur



KÖPRÜ KURULMAZ




Çorbaya ekmek doğranmaz



Tabağa çok fazla eğilinmez


Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına
gelir



GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR



Çorbanın
dibini almak için tabak yatırılmaz


Yemek sırasında
bıçakçatal zıt V şeklinde olmalıdır Arası
açık olarak paralel de olabilir


Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile
yanyana paralel ışık halkası gelmesi
yemek yemek bittidemektir


Kaşık sağ elle kullanılır



Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre
konulur


Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma
yenir bir parça kesilip ağza götürülür



Pilav çatalla yenir Çatalbıçak el değiştirebilir
Pilav çatalla yenirken bıçakla yardım verilebilir



Börek vs sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir



Balık bıçağı yalnızca balığın kılçığını ayıklamak için
kullanılır



Balık bıçağı yahut bunu ekmek parçası ile yaparız


Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonradan parça
parça yenir



Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve
tabağın kenarına bırakılır


Tavuğun derisi alt etmek istenmiyorsa, cilt çatal
ve bıçak yardımıyla ayrılır Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır




Ağıza beğenilmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse,
kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur


Elde çatal bıçak, ağızda
lokma varken konuşulmaz


Sağdaki içecekler bize aittir


Soldaki yiyecekler bize aittir


Yiyecek servisi soldan yapılır
Manâsız tabaklar sağdan alınır


Meşrubat servisi sağdan yapılır,
sağdan kaldırılır


Bardaklar küçükten büyüğe dürüst sıralanır



Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap
alınır


Beyaz şarap soğuk içilir



Şarap bardağının ¾ 'ü batmış olur, boşaldıkça garson
doldurur Rakı ise bittikçe doldurulur



Boşalan su veya meyve bardağı garson göre
doldurulur (Protokolde)



Ne içiliyorsa onunla Şerefedenir



Protokolde bardak tokuşturulmaz



Astüstteki bardak tokuşturamaz


Fazla delikli olan tuzlu, tek delinmiş olan karabiberdir



Tuzluk ve öteki istenen
malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere
bırakılır


Yemeği tadmadan tuzlu atılması görgüsüzlüktür


Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür



Büyük bıçak belli başlı yemek bıçağıdır


Büyük çatal belli başlı yemek yemek çatalıdır



Yemek Yemek çatalıyla tatlı yenmez



Açık biber, tuzlu vs kaşığın ucuyla alınır


Bize has ekmek tabağı varsa bir tutam ekmek bölünür,
gerisi bırakılır Şayet iki taraflı bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını
tabağımıza koyarız Masa üstüne koyamayız



Tüm sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir



Bıçağa gereksinim varsa çatalın kenarı kullanılır



Yoğurt kaşıkla yenir


Çatal kimsesiz kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır



Yemeğe ekmek bandırmak içten değildir


Bütün makarnalar çatal ile yenir


Spagetti yerken kaşıktan destek alırız
Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken
kaşık alttan çatala zemin yapılır Spagetti makarna hüüp yapılmaz


Şerefe bardak kaldırıldığında alkol olmasa da katılmak
lazımdır


Kadeh göğüs hizasında kaldırılır


Garsonla yüzyüze irtibat
kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir
El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez



Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla
çıkarılır ve tabağın yanına konulur Kül tablosuna ya da masa üstüne konulmaz



Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme
vs) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir


Peynir çatalın kenarıyla kesilir


Protokolde kürdan olmaz Öteki zamanlarda sol
el perde yapılarak kullanılabilir Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya
kül tablasına bırakılmaz *
 
858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt