Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bulgur Besin değeri ve faydası

Bulgur Besin değeri ve faydası

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Bulgur deyip geçmeyin
Bulgur, Anadolu insanının vazgeçilmez beslenme maddelerinden biridir Özellikle kış aylarında bulgur tüketimi daha da artmaktadır Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan araştırmalar da, bu değerli gıda maddesinin son derece manâlı bir özelliğini daha ortaya çıkardı
Bulgur, bilhassa bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor Bir Takım kişiler kadar köylü yiyeceğidiye nitelendirildiği için sofralardan uzaktan tutulan bulgur, beslenme değeri yanında vitaminler açısından da son derece varlıklı bir yiyecek maddesi

Bulgur Beslenme değeri
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yiyecek Bölümü'nde uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara kadar; oldukça çok fiber ihtiva eden bulgur, ahenkli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelliyor Bulgurun beslenme değerine gelince; 100 gram bulgur, vücuda yaklaşık 350 kalori verir Keza 698 gram karbonhidrat, 125 gram protein, 15 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 35 miligram demir, 040 miligram B1 vitamini, 004 miligram B2 vitamini ve 43 miligram niacin içermektedir


Stratejik yiyecek
4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Yiyecek Örgütü'nün istek sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır Bizim kıymetini ve önemini böylece bilmediğimiz bulgur, dengelenmiş beslenmeden taviz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında dahi eksik olmayan emsalsiz bir gıda maddesidir Bir Takım ülkelerdeki ordularda radyasyona karşısında dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, basit hazırlanabilmesi ile de manâlı avantaj oluşturuyor


Anne adayları için yararlı bir gıda
Bebeğin anne karnında dinç büyümesine büyük katkı maddesi sağladığı belirlenen bulgurun hamileler göre bol bol tüketilmesi tavsiye ediliyor Bulgurun folik asit açısından ne dek varlıklı olduğunun toplumda yeterince bilinmediğini bildiren Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince edinmek zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu söyledi

Doç Dr Mustafa Bayram bu konuda şunları dile getirdi:
Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin neden olduğu rahatsızlıklardan korumak için bulgura sofralarında daha fazla yer vermeli Folik asit yetersizliği yaşamış kadınların, kansızlık, anemiden kaynaklanan takâtsizlik, solunum yetmezliği ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve huzursuzluk gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor Anne, bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan koruyabilir

Kıymetini bilmiyoruz
Yeşil nehir ve ısırgan otu gibi, bizim öyle tüketmeye alışkın olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğu biliniyor Ama tüketimi ülkemizde fazla yaygın olan bulgur var ama o da bütün anlamıyla bir kanser düşmanı Keza bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, sinir bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor

*
 
858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt