
1. Kaburga Dolması
Mardin'in en ünlü yemeklerinden biri olan Kaburga Dolması adeta yiyenleri kendinden geçiriyor. Farklı kültürlerin sentezlenmesiyle oluşan bu yemek sofraların göz dolduranlarından biri olacak.
Tarif
İç pilavı hazırlamak için pirinci derin bir kaba alın ve tuzlu ılık su ile ıslatıp en az 15 dakika kabarması için bırakın. Kuş üzümlerini de su dolu bir kasenin içinde beklemeye alın. Pirinç kabarırken, bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını alın ve ince ince doğradığınız soğanları ek edin. Soğanlar pembeleşmeye başladığında dolmalık fıstıkları ekleyin ve bir müddet kavurun. Akabinde ince ince doğradığınız sarımsakları ek edin. Biber ve domates salçalarını da ekleyip, üstüne bir bardağa yakın su ek edip karışımın özdeşleşmesini sağlayın. Sonrasında süzüp yıkadığınız pirinci ekleyin ve bir müddet kavurun. Yaklaşık ½ su bardağı kadar daha su ek edin ve yeterlice karıştırın. Akabinde baharatları eklemeye başlayabilirsiniz. Yenibahar, kimyon, kişniş, tarçın, tuz, karabiber ve süzdüğünüz kuş üzümlerini ek edip güzelce karıştırın. ½ su bardağı kadar daha su ek edin ve 1 yemek kaşığı daha tereyağını da ekleyip tereyağı eriyene ve karışımınız özdeşleşene dek karıştırın. Böylelikle yarı pişmiş bir pilav elde etmiş olacaksınız. Tencerenin altını kapatın. Tencerenin altını kapattıktan sonra ince ince doğranmış maydanoz ve dereotunu da pilava ek edip güzelce karıştırın. İç pilavınız hazır. Kuzu kaburgasını alın, şayet kasabınız kaburganın içini doldurmanız için bir cep hazırlamadıysa, kendiniz hazırlamak için; hayli keskin ve sivri uçlu bir bıçakla kaburganın üst deri kısmıyla kaburga kemiklerinin olduğu kısmı birbirinden ayırmak için bıçağınızı kaburga kemiklerine paralel tutarak ve yavaş yavaş keserek bir cep açın. Açtığınız bu cebi yumruğunuzu da kullanarak tüm kaburga boyunca genişletin. Böylelikle kaburga kemikleri ile üst deri ortasında, iç pilavı doldurabileceğiniz bir boşluk elde etmiş olacaksınız. Hazırladığınız bu cep kısmına yarı pişirmiş olduğunuz iç pilavın yarısını bir kaşık yardımıyla doldurun ve kaburgayı bir iğne iplikle dikerek ağzını kapatın. Böylelikle kaburga dolması pişerken içerisinde pişip büyüyecek olan pirinç taneleri dışarı çıkamayacaklardır. Hazırlayıp içini doldurduğunuz kaburga dolmasını epey geniş bir fırın tepsisine alın, tepsinin içerisine tepsiden taşmayacak kadar su doldurun ve tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak formda kapatın. Böylelikle kaburga dolması su buharıyla birlikte yavaş yavaş pişmiş olacak. Evvelden 225 derecede ısıttığınız fırına verin ve yaklaşık 2,5 saat pişmeye bırakın. Bu sırada üzeri için sosunu hazırlayın. Bir tavada ısıttığınız zeytinyağına salçayı ve suyu ek ederek yeterlice karıştırın. Akabinde bal, nar ekşisi ve toz kırmızı biberi ekleyin ve sosunuzu hazırlayın. Yarısını kaburganın içine doldurmuş olduğunuz iç pilavın kalan yarısını yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak su eği ile suyunu çekene kadar pişirin. 2,5 saatin sonunda kaburga dolmasını fırından çıkartın ve alüminyum folyuyu açın. Hazırladığınız sosu kaburganın üzerine güzelce sürün ve kaburga dolmasını üstü açık bir halde tekrar fırına verip yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Kaburga dolmasının üstü kızarıp, derisi çıtır çıtır olduğunda dolmanız pişmiş demektir. Fırından alın ve bir servis tepsisine yerleştirin. Tepsinin boş kalan kısımlarını da pişirdiğiniz iç pilavı ek ederek süsleyin. Artık servis edebilirsiniz.
2. Karnıyarık
Patlıcansız bir iftar sofrası düşünülemez. Kıyma ve patlıcanın harika karışımı hem konuklarınızın hem de sizin aklınızı başınızdan alacak.
Tarif
1 su bardağı sıcak su ile patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suyun içinde acısı çıkana kadar 30 dakika bekletin. Yeterlice kurulayın ve tavada kızartın. Yemeklik doğranan soğanı soteleyin. Üzerine kıymayı ve biberleri ekleyin. Kıyma pişmeye yakın salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Kalan materyalleri de ek edip 5 dakika pişirin. Borcama patlıcanları yerleştirin. Ortasını açıp kıymalı harçtan dökün. Sos için salçayı tereyağını ve baharatları karıştırın, borcama dökün. Evvelce ısıtılmış 165 derece fırında 22-23 dakika pişirin. Servis edebilirsiniz.
3. Etli Kuru Fasulye
Pilavın biricik yari olan etli kuru fasulyeye kim hayır diyebilir ki? Bilhassa Ramazan aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan bu tarife bayılacaksınız.
Tarif
Bir tencerenin içerisine sıvı yağı ve soğanı ekleyip kavurun. Daha sonra öncesinde haşladığınız etleri de içine alıp kavurun. Soğanlar ve etler kavrulduktan sonra salçayı ve daha sonra da 1 gece evvelden ıslattığınız fasulyeyi ek edin, karıştırın. Üzerine suyu ve kalan gereçleri ek edin. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Yemeğiniz servise hazır!
4. İçli Köfte
İçli köftenin cazibesi bir oburdur. Biçimi, kızarışı, duruşu her şeyi çok öteki. Üstelik istediğiniz biçimde de pişirebilirsiniz. İster haşlama ister kızartma ister soslu! Ramazan sofralarının tadı o olmadan muhakkak eksik.
Tarifi
2 adet soğanı ince ince doğrayın ve tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Akabinde salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Hafif su eği ile yumuşak kalmasını sağlayın. Tuz, ceviz, baharatlar ve incecik kıyılan maydanozları ekleyin ve ocağı kapatın. 1 bardak soğuk suyun içerisinde ince bulguru ıslatın. Suyunu çeken bulgura tuz ve baharatları ekledikten sonra 15 dakika uzunluğu yavaş yavaş su eği yaparak yoğurun. Bu etaptan sonra unu ekleyin ve yaklaşık 5 dakika kadar yoğurun. Elinize aldığınızda dağılma olmuyorsa kıvamı tamamdır. Cevizden hafif büyük modüller alın ve başparmak yardımıyla orta ara su alarak içi ince olacak halde açın. Formu tamamlamak için iç harçtan koyun ve limon biçimine benzeri olacak halde üst gerçek uzatın. Hazırlanan içli köfteleri kızgın yağda kızartın.
Haşlamak İçin: Tencereye sıcak suyu alın ve içine 2-3 modül limon tuzu, 1 tatlı kaşığı tuz ek ederek kaynatın. İçli köfteleri haşlamak üzere suyun içine atın. İçli köfteler haşlandığında suyun yüzüne çıkacaktır.
5. Tarhana Çorbası
Sadece Ramazan sofralarının değil tüm sofraların en hoş başlangıç biçimlerinden biridir tarhana çorbası. Hastalara verdiği şifa, doyuruculuğu ve lezzeti onu vazgeçilmeyecek bir tat haline getiriyor.
Tarifi
Sıvı yağda salça, nane, pul biberi ve tarhanayı kavurun. Suyu ekleyip karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra yoğunlaşana kadar karıştırmaya devam eden. Tuzla tatlandırın. Servis edebilirsiniz.
6. Analı Kızlı Çorbası
Çorbanın lezzetinden ödün vermeyenlerin baş tacı olan bu çorba hem lezzetli hem doyurucu.
Tarifi
Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızı biberi ekleyerek su yardımıyla yoğuruyoruz. Soğanları ince ince kıyıp, kıymayla karıştırarak yağda kavuruyoruz. Kavrulmuş kıymaya salça, maydanoz ve karabiber ek edip, soğumaya bırakıyoruz. Daha evvel yoğurduğunuz bulgurlardan iri ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp köfte biçimi veriyoruz. Bulgur köftelerinin içini oyup, hazırladığımız kıymalı karışımından bir çay kaşığı koyup içli köfte yapar üzere kapatıyoruz. Bulgurun bir kısmından da içi boş yuvarlaklar yapıyoruz. Köfte ve bulgur toplarını kaynamış suda yahut et suyunda haşlıyoruz. Daha sonra yağı tavada kızdırıp haşlanmış nohutu, kızgın yağı ve salçayı ek ederek pişiriyoruz.
7. Güllaç
Ramazan ayının en çok tercih edilen tatlılarından biri olan Güllaç adeta yeme de yanında yat tatlısı! Üstelik yapılışı da epey kolay. Süt ve şekerin harikulade ahengini sofralarınızdan eksik etmeyin.
Tarif
Bir tencereye süt ve şeker alınır, büsbütün eriyene kadar karıştırılır. Süt elinizin yakacak sıcaklığa ulaştığında altı kapatılarak oda sıcaklığında ılıması için beklenir. Şayet sütü kaynatırsanız tatlı hamur olacaktır. Bu nedenle sütün el yakmayacak sıcaklıkta olmasına çok dikkat etmeniz gerekir. Bir tepsiye güllaç yaprağının parlak kısmı üst bakacak halde konur. Akabinde her yeri ıslanmak üzere süt karışımı dökülür. Bu formda 5 kat güllaç yaprağı için tıpkı süreç uygulanır. 5. kattan sonra ceviz serpiştirilir ve öbür yapraklar tekrar ıslatılarak dizilir. Süt karışımından bir bardak kalacaktır. Buna gül suyunu ekleyip tatlının üzerinde gezdirin. Tatlının dinlemesi ve hoş bir tada sahip olması için 3 saat kadar buzdolabına kaldırın. Son olarak tatlının üzerine ceviz ekleyerek süsleyebilir ve servis edebilirsiniz.
8. Sini Köftesi
Köftenin şanını kim inkar etmiş ki biz edelim. Gaziantep'e ilişkin olan sini köftesi sofraları hükümdarlara layık hale getirecek.
Tarif
Soğanı soyup rendeleyin. Bulguru yıkayıp süzün. Kıymayı çukur bir kaba alıp bulgur, soğan, salça, tuz ve baharatı ek edin. Materyalleri birbirine yedirip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını yağlanmış kare fırın kabına yayın. Evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Kare formunda dilimleyip sıcak servis yapın.
9. Cevizli Tel Kadayıf
Güzel bir yemeğin akabinde yenilen o enfes kadayıf tatlısı! Hayali bile kusursuz.
Tarif
Tatlının üretimine şerbeti hazırlamakla başlayabiliriz. Bunun için su ve şekeri bir tencereye alın, kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan 10 dakika sonra yarım limon suyunu ekleyin. Bir 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alarak soğumaya bırakın. Akabinde tel kadayıfları derin bir karıştırma kabına alın, birinci sıcağı çıkan eritilmiş tereyağını gezdirin. Kadayıf tellerinin yağlanması için yeterlice harmanlayın. Artık kadayıfın yarısını alın ve ufak bir borcama yerleştirin. Sıkıca bastırarak kadayıfı güzelce sıkıştırın. Bu evreden sonra ceviz içini kadayıfın üzerine bol ölçüde yayarak kalan kadayıfı yerleştirin. Avuç içinizle tekrardan tatlıya bastırın. Fırınınızı 180 derece ayara alıp biraz ısıtın. Tepsiyi fırına vererek yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra birinci sıcağı çıkan tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı hazır. Şerbeti çekmesi için 1-2 saat dinlendirdikten sonra artık tüketebilirsiniz. • Dilimlendikten sonra servise sunabilirsiniz.
10. Tahinli Piyaz
Antalya adabı bu piyazın tadı değişik. Ramazan sofralarının en çılgın konuğu olabilir kendisi.
Tarif
Soğanları piyazlık doğrayıp sumak ile uygunca ovun. Sonrasında bir kasede kuru fasulye, domates, taze soğan ve sumaklı soğanları karıştırın. Üzerine haşlanmış yumurta ve maydanoz ekleyin. Bir kapta kalan materyalleri düzgünce karıştırıp üzerine dökerek servis edin.
11. Ramazan Pidesi
Bu sofraların demirbaşı alışılmış ki pide! Dışardan da alabilirsiniz lakin kendi ellerinizle yaptığınız sıcak pidenin tadı üst kalite olacaktır.
Tarif
Pide için her şeyden evvel maya hazırlanır. Akabinde karıştırma kabına sırayla maya, şeker, su ve süt koyulur ve karıştırılır. Burada püf nokta su ve sütün ılık olmasıdır. Hazırlanan mayanın üzeri un ile kapatılır ve bu formda havayla kontağı kesilir bunun akabinde hazırlanan maya kabarır. Maya kabarmaya başladıktan sonra üzerine sıvı yağ ve un eklenir. Görece biraz daha cıvık bir hale gelen hamur yoğrulur. Yoğrulup form verilen Ramazan pidesi, hazırlandıktan sonra pidelerin üzerine yumurta sarısı ve susam konularak son dokunuşlar yapılır ve pişmeye bırakılır.
Manavdan kasaba, marketten pet shopa semtinizdeki işletmeler GetirÇarşı’da!
100 binden fazla çeşit çeşit esere ulaşıp semtindeki işletmelerden anında sipariş vermek için tıkla!