Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

betimleyici anlatım nedir kısaca ve örnekleri

betimleyici anlatım nedir kısaca ve örnekleri
0
162

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
betimleyici anlatım nedir

Varlıkların kendilerine özgü ayırıcı niteliklerini bu niteliklerin duyu organlarımız üzerindeki tesir ve izlenimlerini görünür kılmaya onları sözcükler yoluyla resimlendirmeye tanım denir

Açıklayıcı Tarif: Bu tür betimlemeler okurun duygularına seslenmez Gaye intiba yaratmaktan çok veri vermektir Olan olduğu gibi aktarılır

İzlenimsel Tarif: yazarın betimlediği şeye kendi duygularının ışığı aşağı bakması ve onu o şekilde aktarmasıdır Bunda okuyucunun duygularına seslenilir Anlattığı şeyler gerçektir ama yazarın beğenileri kişiseldir

betimleyici anlatım Misal Paragraf
• Evler hep ahşap ve iki katlı Köhne çatılar karşıdan karşıya birbirinin üzerine abanır gibi uzanmış eski zaman saçakları Apaçık her tarafında uzanan bir aralık kalmış olmasa sokaküstü kemerli karanlık bir geçit olacak Doğuda batıda bu aralık renkten renge giren bir ışık yolu olur Ama sokağın yanları tekrar tekrar serin ve loştur Köşenin başında durup bakarsanız her pencerede kırmızı toprak saksılar ve kararmış gaz sandıkları görürsünüz Saksılarda al beyaz mor sardunya küpe çiçeği karanfil; gaz sandıkları da öbek öbek yeşil fesleğenle dolu

Betimleyici anlatım Örnek Metin
• Daha da yaklaştıkça nihayet gördüğüm şeyin bir insan olduğunu anladımGördüğüm kişinin karanlık arasında o kadar seçilmemekle birlikte düzensiz saçları yırtık pırtık kalın bir elbisesi vardı Yüzü pek seçilmiyordu oysa onun esmer yüzlü çökmüş omuzları böylece kısa olmayan bir boyu tahminen 4045 yaşlarında birinin olduğunu görebiliyordum Kendi kendine bir şeyler konuşuyor sorular soruyor daha sonra gülüyordu Ben ise tüm bu olanları görüyor ve duyuyor olmakla birlikte içimde biraz korku biraz üzüntü vardı

Misal Metin
• Çaldere Köyü ’nde güneş batarken geniş yapraklı incir ağaçlarının dallarını koyu bir kızıllık kaplarYeşille kırmızının birleşmesinden doğan bu renk yağmuru gözleri kamaştırır Sazların arasından süzülen dereköyün dört saat uzağındaki ırmağa kavuşmak için dümdüz ova üzerinde mavi bir şerit gibi uzanır

ANEKDOT:

Betimleyici anlatım ile öyküleyici anlatım birbiriyle karıştırılmamalıdır Öykülemede olaylar birey veya şahısların başından kesin bir yerde kesin bir zamanda geçerBetimlemede ise zaman işler halde (hareketli)değildir yani durgundur Buna resim ve film örneğini verebiliriz: Fotoğrafta vakit olay ve varlıklar donmuştur İşte tarif bu donmuş durumun kelimelere dökülmüş şeklidir Fakat filmde süre durum ve varlıklar hareket halindedir İşte öykülemede belirli bir süre aralığında geçen olayları anlatan bir film gibidir

ANEKDOT 2:

Bir paragrafta bazen aniden fazla anlatım biçimi kullanılabilir Bilhassa tasvir ve öyküleme anlatım biçimleri iç içe kullanılabilir

Betimleyici anlatım nedir ÖRNEK:

“O gün erkenden evden çıkmış yürüye yürüye sahile gitmişti Bugün sadece kendisi erkenci değildiBalıkçılarda erkenden işlerine koyulmuşlardıBirkaç birey balık tutarken ben de onları seyrediyordum Birden bir şamata koptu Gürültünün geldiği tarafa baktığımızda sahil yolunda bir kazanın olduğunu gördük hemencecik yardıma koştuk *

858,505Konular
982,695Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt