Beta Karoten kabak, havuc gibi besinlerde bol miktarda bulunan turuncu renkli doğal bir pigmenttir Yağda erir
Ozellikle cok zararlı etkilere sahip serbest kimyasal kokleri notralize eder ve guclu bir antioksidandır Bu ozellikleri ile kanserden ve infeksiyon hastalıklardan korunmada onemli bir yer tutar
imagesbetakarotennedirveneiseyarar5ad594aa75f00
Beta caroten vucutta kullanıma hazır bir yapıda değildir Bu nedenle on vitamin A denmektedir Daha A vitamini gerektiğinde beta caroten karaciğerde kimyasal bir işleme girer ve 2 molekul Vitamin A elde edilir
Vitamin A ‘nın yuksek dozları toksik olmasına karşın Beta caroten yuksek dozlarda dahi toksik değildir Beta carotenin yuksek dozlarda ortaya cıkan ilginc bir yan etkisi vardır: Cild sarıturuncu bir renk alabilir Bu renklenme ozellikle el ve ayaklarda ortaya cıkar
Uygun miktarlardaki beta caroten alımı gece korluğu’nun engellenmesinde onemlidir İyi bir goruşun dışında kalbinde korunmasında, bağışıklık sistemin etkinliğinin arttırılmasında beta caroten onemli bir yere sahiptir
Yapılmakta olan bilimsel calışmalar beta carotenin tek oksijenli serbest radikallerin ortadan kaldırılması ve yaşlanma olayının yavaşlatılması uzerinde yoğunlaştı Bu serbet radikallerin ortadan kaldırılması ile kanserleşmelerin engellendiği duşunulmektedir
Amerikan kanser Derneğinin acıklamalarına gore ağız bolgesinde bulunabilen kanserleşme odakları, beta caroten alanlarda %53 oranında azalıyor
Kayısı, kabak, brokkoli, ıspanak ve tatlı patateste bol olarak bulunan beta carotenin kalp krizi riskini azalttığı konusunda bir calışmada Boston’s Brigham and Women Hospital ‘da Dr Caharles Hennekens tarafından yapılmakta ve pozitif sonuclar elde edilmiştir
Beta carotenin etkisinin kollesterolun oksitlenmesini durdurması ile ortaya cıkan antioksidan aktiviteden kaynaklandığı duşunulmektedir
Ozellikle cok zararlı etkilere sahip serbest kimyasal kokleri notralize eder ve guclu bir antioksidandır Bu ozellikleri ile kanserden ve infeksiyon hastalıklardan korunmada onemli bir yer tutar
imagesbetakarotennedirveneiseyarar5ad594aa75f00
Beta caroten vucutta kullanıma hazır bir yapıda değildir Bu nedenle on vitamin A denmektedir Daha A vitamini gerektiğinde beta caroten karaciğerde kimyasal bir işleme girer ve 2 molekul Vitamin A elde edilir
Vitamin A ‘nın yuksek dozları toksik olmasına karşın Beta caroten yuksek dozlarda dahi toksik değildir Beta carotenin yuksek dozlarda ortaya cıkan ilginc bir yan etkisi vardır: Cild sarıturuncu bir renk alabilir Bu renklenme ozellikle el ve ayaklarda ortaya cıkar
Uygun miktarlardaki beta caroten alımı gece korluğu’nun engellenmesinde onemlidir İyi bir goruşun dışında kalbinde korunmasında, bağışıklık sistemin etkinliğinin arttırılmasında beta caroten onemli bir yere sahiptir
Yapılmakta olan bilimsel calışmalar beta carotenin tek oksijenli serbest radikallerin ortadan kaldırılması ve yaşlanma olayının yavaşlatılması uzerinde yoğunlaştı Bu serbet radikallerin ortadan kaldırılması ile kanserleşmelerin engellendiği duşunulmektedir
Amerikan kanser Derneğinin acıklamalarına gore ağız bolgesinde bulunabilen kanserleşme odakları, beta caroten alanlarda %53 oranında azalıyor
Kayısı, kabak, brokkoli, ıspanak ve tatlı patateste bol olarak bulunan beta carotenin kalp krizi riskini azalttığı konusunda bir calışmada Boston’s Brigham and Women Hospital ‘da Dr Caharles Hennekens tarafından yapılmakta ve pozitif sonuclar elde edilmiştir
Beta carotenin etkisinin kollesterolun oksitlenmesini durdurması ile ortaya cıkan antioksidan aktiviteden kaynaklandığı duşunulmektedir