iltasyazilim
FD Üye
Çocukların 03 yaş aralığında doğru beslenmesi, ileriki yaşlarda obezite, kanser, böbrek yetmezliği veya yürek hastalıkları gibi risklerden korunmada büyük rol oynuyor
Yetişkinlere göre 4 kat daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyan bebeklerin bunu, doğal kaynağı olan meyvelerden almaları öneriliyor Oysa yapılan araştırmalara tarafından Türkiye ’de 03 yaş arasındaki bebeklerden yalnızca yüzde 40 ’ı bir günde gerekli olan miktarda meyve yiyor
Farklı çeşitlerde ve renklerde meyve tüketimi, bambaşka miktarlarda vitamin ve minerallerin alınmasında son derece önemli bir yer tutuyor
03 yaş aralığında doğru besin, bebeklerin ileriki yaşlarında obezite, kanser, böbrek yetmezliği veya kalp hastalıkları gibi risklerden korunmasında büyük rol oynuyor bu nedenle besin uzmanları, bebek beslenmesinde meyve tüketimine ve bilhassa organik ürünlerin önemine uyarı çekiyor Çünkü organik meyveler, daha yüksek miktarlarda C vitamini, antioksidan, kalsiyum, demir ve magnezyum içeriyor
Yapılan araştırmalara kadar, 03 yaş arasındaki bebeklerin yüzde 40 ’ı günde bir kez meyve yerken, yüzde 60 ’ı şekerli ve katkı maddesi maddeli abur cuburları yiyor Gazlı içecekler ile tanışma yaşı ise 1! Ama bebeklerin 46 aydan itibaren her gün minimum 70 gr meyve tüketmesi ve gazlı içecekler yerine yüzde 100 doğal meyve suyu içmeleri gerekiyor
Farklı meyveler, ayrı antioksidanlar içeriyor Meyvelerin içindeki öbür vitamin ve mineraller, büyüyen hücrelerin hasardan korunmasında önemli bir rol oynuyor
Mesela, A vitamini deposu olan ahududu, göz sağlığı için son derece yardımsever A, B ve C vitamini taşıyan kayısı, mineral açısından da çok zengin E vitamini ve kalsiyum deposu olan üzüm, folik asit kaynağı olan muz, hastalıklara aleyhinde direnci güçlendiren bir antioksidan olan elma gibi meyveler, bebeğin sağlıklı büyümesine yardım oluyor Meyveler, çeşitli lifleri de içinde barındırıyor Günde 23 kez meyve tüketimi, kabızlığın önlenmesine yardımcı oluyor
Doktorlar, meyve suyu tüketiminde ise yüzde 100 meyve sularının seçim edilmesi gerektiğini söylüyor Çünkü yüzde 100 meyve suları meyvelerin sıkılması ile elde ediliyor Ancak meyve nektarlarında meyve oranı fakat yüzde 30 – 40; kalanı aroma, şeker ve sudan oluşuyor
Organik meyve tercih edilmeli
Organik meyve ve sebzeler, yüksek miktarlarda C vitamini, antioksidan, kalsiyum, demir ve magnezyum içeriyor Organik meyve ve sebzeler, bebeklerin narin bünyelerini tarımsal hap kalıntıları ve hormon gibi kimyasalların yorucu etkilerinden koruyor Organik ürünler, bebeklerin ideal oranda vitamin ve mineral almalarına tezgâhtar oluyor *
Yetişkinlere göre 4 kat daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyan bebeklerin bunu, doğal kaynağı olan meyvelerden almaları öneriliyor Oysa yapılan araştırmalara tarafından Türkiye ’de 03 yaş arasındaki bebeklerden yalnızca yüzde 40 ’ı bir günde gerekli olan miktarda meyve yiyor
Farklı çeşitlerde ve renklerde meyve tüketimi, bambaşka miktarlarda vitamin ve minerallerin alınmasında son derece önemli bir yer tutuyor
03 yaş aralığında doğru besin, bebeklerin ileriki yaşlarında obezite, kanser, böbrek yetmezliği veya kalp hastalıkları gibi risklerden korunmasında büyük rol oynuyor bu nedenle besin uzmanları, bebek beslenmesinde meyve tüketimine ve bilhassa organik ürünlerin önemine uyarı çekiyor Çünkü organik meyveler, daha yüksek miktarlarda C vitamini, antioksidan, kalsiyum, demir ve magnezyum içeriyor
Yapılan araştırmalara kadar, 03 yaş arasındaki bebeklerin yüzde 40 ’ı günde bir kez meyve yerken, yüzde 60 ’ı şekerli ve katkı maddesi maddeli abur cuburları yiyor Gazlı içecekler ile tanışma yaşı ise 1! Ama bebeklerin 46 aydan itibaren her gün minimum 70 gr meyve tüketmesi ve gazlı içecekler yerine yüzde 100 doğal meyve suyu içmeleri gerekiyor
Farklı meyveler, ayrı antioksidanlar içeriyor Meyvelerin içindeki öbür vitamin ve mineraller, büyüyen hücrelerin hasardan korunmasında önemli bir rol oynuyor
Mesela, A vitamini deposu olan ahududu, göz sağlığı için son derece yardımsever A, B ve C vitamini taşıyan kayısı, mineral açısından da çok zengin E vitamini ve kalsiyum deposu olan üzüm, folik asit kaynağı olan muz, hastalıklara aleyhinde direnci güçlendiren bir antioksidan olan elma gibi meyveler, bebeğin sağlıklı büyümesine yardım oluyor Meyveler, çeşitli lifleri de içinde barındırıyor Günde 23 kez meyve tüketimi, kabızlığın önlenmesine yardımcı oluyor
Doktorlar, meyve suyu tüketiminde ise yüzde 100 meyve sularının seçim edilmesi gerektiğini söylüyor Çünkü yüzde 100 meyve suları meyvelerin sıkılması ile elde ediliyor Ancak meyve nektarlarında meyve oranı fakat yüzde 30 – 40; kalanı aroma, şeker ve sudan oluşuyor
Organik meyve tercih edilmeli
Organik meyve ve sebzeler, yüksek miktarlarda C vitamini, antioksidan, kalsiyum, demir ve magnezyum içeriyor Organik meyve ve sebzeler, bebeklerin narin bünyelerini tarımsal hap kalıntıları ve hormon gibi kimyasalların yorucu etkilerinden koruyor Organik ürünler, bebeklerin ideal oranda vitamin ve mineral almalarına tezgâhtar oluyor *