Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık Etinin Faydaları Nelerdir ? Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir ?

Balık Etinin Faydaları Nelerdir ? Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir ?
0
351

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin vitamin deposu balıklarının faydalarına göz atıyoruz. Ülkemizde neredeyse her şehirde kolayca ulaşabildiğimiz bir birinden lezzetli balık çeşitlerimiz var. Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizlerinin kendine has balıkları çoğu zaman sofralarda bizlere eşlik etmekte. Sağlıklı bireyler olabilmek adına vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin birçoğunu balık tüketerek alabiliyoruz.

Balık Eti Tüketmenin Faydaları​

Balık eti vitamin zenginliği bol bir gıdadır. Özellikle çocuk gelişimi için önemi büyüktür. Kış aylarında çeşitleri çoğalan balığın, bağışıklık sisteminden diyabet rahatsızlığına bir çok alanda olumlu etkisi bulunmaktadır. Bu etkileri sıralamak gerekirse;

  • Zeka gelişimi
  • Alzheimer
  • Diyabet
  • Kalp sağlığı
  • Bağışıklık sistemi
  • Eklem hastalıkları
  • Hücre yenilenmesi
  • Çocuk sağlığı
İçerdiği Omega-3 sayesinde insanın diğer hayvansal ürünlerden alamadığı doymamış yağ asitlerini barındırır. Omega-3 insan vücudu tarafından üretilemeyen, balıkta bol miktarda bulunan doymamış yağ asit türüdür. Soğuk su balıklarında diğer türlere göre daha fazla bulunmaktadır. Somon, ton balığı, uskumru ve sardalye bunlara örnek olarak verilebilir.

Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir ?​

Düzenli tüketildiğinde insanın günlük besin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayan balık, içeriğinde bir çok vitamini bulundurmaktadır. Balıklarda Omega3, A, B, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan balık etinin sindirimi de diğer hayvansal gıdalara göre daha kolaydır.

Omega-3 Nedir ?​

Omega-3 İnsan vücudunun kendi kendine üretemediği, hayvansal gıda olarak sadece balıklardan alabildiğimiz bir doymamış yağ asididir. Vücudumuz doymuş ve doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Beynimizin yüzde onluk kısmı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omega-3, kan akışını hızlandırmak, kolesterol düzeyini dengelemek, kalp sağlığını koruyarak krizleri engellemek gibi bir çok önemli konuda vücudumuza destek sağlamaktadır.

Hangi Balık Türlerini Tüketmeliyiz ?​

Soğuk su balıklarında daha çok Omega-3 bulunmaktadır. Soğuk su balıklarında doymamış yağ asidinin fazla olması, bu yağ asitlerinin canlıyı soğuktan korumakla görevli olmasındandır. Ülkemizde Uskumru, Hamsi, Lüfer ve Sardalye’ de bol miktarda bulunmaktadır. Raflarda görebileceğimiz balıklar şu şekildedir;
  • Ton Balığı
  • Hamsi
  • Uskumru
  • Somon Balığı
  • Sardalye
  • İstiridye
  • Alabalık
  • Kalamar
  • Mezgit
  • Istakoz
  • Kerevit
  • Yengeç
  • Çipura

Balık Türlerini Nasıl Pişirmeliyiz ?​

Hayvansal gıdaları pişirme yöntemlerinin bir çoğu balık içinde geçerlidir. Buharla pişirme, kızartarak pişirme, fırında pişirme, ızgara ile pişirme bu yöntemlerden bazılarıdır.

Buharla Pişirme​

Bunlardan en faydalı olanlardan biri buharla pişirme yöntemidir. Buharla pişirme yönteminde balıklara yağ eklenmez. Düşük sıcaklıkta balık pişirilir ve böylelikle zararlı bileşenlerin oluşumundan kaçınılmış olunur.

Poaching Pişirme​

Temelinde sıvı ile pişirme yöntemidir. Balık su, şarap veya süt ile yatırılarak fırına verilir. Bu yöntemde buharla pişirme yöntemi gibi sağlıklı bir yöntemdir.

Kızartarak Pişirme​

Ülkemizde en yaygın pişirme türlerinden biridir. Kızmış yağ içerisine bırakılan balığın pişmesi beklenir. Kalori açısından yüksek bir pişirme yöntemidir. Kızartarak pişirme yöntemi balıkta bulunan Omega-3 oranında da azalmaya sebebiyet vermektedir.

Fırında Pişirme​

Isı verilerek pişirme yöntemlerinden biridir. Yağ eklenmeden pişirildiğinde kalori olarak zararlı değildir. Fırında fazla kalması sonucunda Omega-3 yağ asitlerinin azalmasına neden olabilir. Sıkça tercih edilen pişirme yöntemlerinden biridir.
 

Similar threads

Balık Çeşitleri ve Besin Değerleri Nelerdir? Balıklar protein içeriği yüksek, sağlıklı gıdalardır. Aynı zamanda vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Bazı balık çeşitleri ve besin değerleri şu şekildedir: SOMON Somon türlerinin hepsi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için çok sayıda farklı bileşiğe ihtiyaç duyulur. Bu bileşiklerin bir kısmı vücutta üretilirken bir kısmının düzenli olarak dışarıdan alınması önemlidir. Gıdalardan veya takviye olarak üretilen ürünlerle dışarıdan alınan çoğu bileşik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
163
Balığı dinç tüketmenin püf noktaları! Saçları ve cildi besleyen balık, aynı zamanda kas ve kemik gelişiminde de önemli rol oynuyor Balığı dinç tüketmenin püf noktalarını sizler için sıraladık 16 Hem protein deposu olması ayrıca de omega yağ asitleri açısından varlıklı oluşuyla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
243
Tam da mevsiminde olduğumuz şu günlerde sizlere balığın faydalarından bahsetmek istedim Balık, insan sağlığı için kesinlikle tüketilmesi gereken gıda kaynaklarından biridir İçerdiği yüksek oranda protein (%1525) sayesinde vücuttaki dokuların korunması ve gelişimi için gerekli bütün aminoasitleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Soz balığa gelince anlatacak cok şey var Sağlıklı beslenme planında olmazsa olmaz balığın faydaları saymakla bitmez Her yaşta, herkese iyi gelen balık sofrayı da insanı da guzelleştiriyor Balık tuketmenin kalp sağlığına cok yararlı olduğu, balık yiyenlerin kalp hastalıklarına daha nadir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
229
858,505Konular
982,692Mesajlar
33,052Kullanıcılar
orxanSon üye
Üst Alt