Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balığın faydaları nelerdir? Balık en sağlıklı nasıl tüketilir?

Balığın faydaları nelerdir? Balık en sağlıklı nasıl tüketilir?
0
161

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
baligin_faydalari_nelerdir_balik_en_saglikli_nasil_tuketilir_1567344527_5829.jpg

Karbonhidrat nispeti sıfır olan balık, Omega-3 yağ asidi bakımından ise epey zengindir. Dimağ gelişiminde büyük eği olan Omega-3 yağ asidi ana karnından itibaren alınması gerekir. Bilirkişiler haftada en az 2 kez tüketilmesini önerdiği balık hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Evet balığın yararları nelerdir? Balık en sağlıklı nasıl tüketilir? Sağlıklı beslenme listeleirnd eilk sıralarda nokta alan balığa dair her şey haberin detayında...

Deniz canlıları arasında insan sıhhatine inanılmaz yararı olan balık, çabucak derhal yerkürenin yaratılışından beri tabiatta bulunmaktadır. Önemli bir geçim kaynağı olan balık münhasıran kayadan uzak suyu çok olan beşerler için tıpkı vakitte güçlü bir besindir. Günümüze kadar milyon sefer değişen balığın milyonlarca çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri yarısı insan sıhhati için tehdit oluştururken yarısı ile olumlu destek sağlar. Bilhassa omega-3 yağ asidi bakımından varlıklı olan balık vücut gelişiminin olmazsa olmazlarındandır. Birinci beşerden beri tüketilen balığın en çok tüketim ortamı Norveç ve Asya memleketleridir. Bu memleketlerde yaşayan kişiler çiğ halde bile balık tüketiyor. Dimağı güçlendirdiği bilinen balık devletimizde ise kızartılarak ya da mangalı yapılarak tüketilir. Yapılan araştırmalarda insan sıhhatinin gereksinimi olan omega-3 yağ asidini tek seferde karşılayabilecek en tesirli besindir. İnsan vücudu omega-3 yağ asidi üretmez. bu yüzden dışarıdan takviyeye muhtaçlık duyar. Bu gereksinim ana karnında başlar. Bu yüzden mütehassıslar gebe hatunların aksatmadan tüketmesini tavsiye eder. Lakin bu besininde tüketilme orantısı vardır. Aksi halde muhtaçlıktan ziyade protein alan bağışıklık sitemi antikor üreterek alerjik reaksiyona sebebiyet verir. 



HANGİ BALIKLAR DAHA YARARLIDIR?

Her balık tipi insan sıhhatine olumlu tesirler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda mütehassıslar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina üzere cinslerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar başkalarına orantıyla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir. Vücudun gereksinimi olan E vitamini sağlayarak cilt ve saç sıhhatine olumlu tesir sağlar. Bilhassa yaşlanmayı geciktirerek vücudun direncini artırır.

qvWEM_1567344558_455.jpg

BALIĞIN YARARLARI NELERDİR?

- En yaygın yararı zeka gelişimini desteklemesidir. İçeriği yağ asidi beyindeki deforme hücrelerini azaltarak dimağın depolama kısmını kuvvetlendirir. 

- Bed kolesterol nispetinin düşürerek âlâ kolesterolü yükseltir. Kanda bulunan özgür yağları da düşürerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Böylelikle kalbin kanı daha yeterli pompalamasını destekler. 

- Kılçığı yenilebilen balık kalsiyum bakımından en güçlü balık cinsleridir. Kemik gelişiminde de tesirli olan kalsiyum ölçüsünü vücudumuzda dengelemek için bilirkişiler haftada en az 3 gün balık yemeği tüketmeyi öneriyor. 

IFpv3_1567344584_4388.jpg

- Hayvansal yağların tersine doymuş yağ asitleri bakımından varlıklı olan balıklar gözümüzdeki sarı noktanın görme işlevini artırır. Tıpkı hengamda göz illetleri riskini azaltır. Bunun nedeni de omega-3 yağ asitleri zararlı hücreleri yok ederek genç hücrelerin sayısını hem korur hem artırır.

- Münhasıran kış aylarında bolca tüketmemiz gereken balık üst teneffüs yolu enfeksiyonları hastalıklarına karşı vücut direncini artırır. Yapılan araştırmalarda balık bağışıklık sitemini de güçlendirerek kansere hücrelerini azaltır. 

k58tt_1567344628_6168.jpg

BALIK EN SAĞLIKLI NASIL TÜKETİLİR?

Mütehassıslar her ne kadar bu hususta kesin cevap vermezse de birçok ekspere nazaran en sağlıklı balık fırında kendi yağında pişendir. Onun dışında mangalda pişen balık gereğinden çokça ısıya maruz kaldığından tüm bedelleri ölebilir. Tıpkı hengamda trans yağlarla tavada kızartılan balıkta birebir sebepten dolayı yararını kaybeder. Taze balıkların lisanlandırılması ve tam pişirilmesi gerekir. Tam pişmeyen balıktan et yiyen bakteriler önemli sıhhat sıkıntılarına neden olur. Bu yüzden balıkların tam pişmesinde yarar var. Başkaca hem lezzetini hem sıhhatini artırmak için kekik, fesleğen ve defne yaprağı üzere baharatlarla harmanlanması önerilir.

ijGba_1567344653_8558.jpg

OMEGA-3 YAĞ ASİDİNİN VÜCUTTAKİ VAZIFELERI NELERDİR?

- En tesirli yararı istenilmeyen kolesterol nispetini düşürerek kalp ve damar sıhhatini korur.

- Kemik ve kasların oluşma yapısını güçlendirerek romatizmal illetlerin önüne makbul.

- Kan akışını kolaylaştırarak pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığı, anevrizma üzere rahatsızlıkların yaşanmamasını sağlar. 

- Gebe kalma nispetini güçlendirir. Hamilelik sürecinde de düşük riskini azaltır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserli hücrelerin oluşumunu handikaplar.

- Yağ asitleri had hücrelerini güçlendirerek ruhsal marazların önüne makbul. Bilirkişiler mahsusen depresyona meyilli kimselerin sistemli tüketmesini öneriyor. 

- Göz illetleri arasında en yaygın olan sarı noktayı güçlendirerek görme kaybını ketler.

 
858,505Konular
982,705Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt