Baharın gelmesi, soğuk kış havasının alanını sıcak havalara bırakmasıyla birlikte vücudumuzda zihinsel ya da bedensel bir kadro değişiklikler olabilir. Ve bir çok kişi bu mevsimde halsizlik, yorgunluk, uyku hali, sindirim meseleleri, eklem ağrıları üzere şikâyetlerden yakınabilir. Bu şikâyetlerin nedeni ise hava değişimlerinin metabolizma ve hormonlar üzerinde yaptığı tesirden kaynaklanır. Halbuki beslenmemizde ve fizikî aktivitemizde kimi değişiklikler yaparak bahar yorgunluğunu önleyebiliriz. Pekala, bunu için neler yapmalıyız?
C vitamini içeren besinler, turunçgiller, brokoli, çilek, maydanoz, roka, tere, al dolmalık biber
E vitamini içeren besinler, bitkisel yağlar, ceviz, badem, tereyağı, brokoli, kivi ve muz.
Selenyum içeren besinler, ceviz, kırımızı et, kepekli unlar ve yiyecekler, süt eserleri, zerzevat ve meyveler
Çinko içeren besinler ise, arpa, peynir, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt ve süt eserleri, ay çekirdeğidir.
Bahar yorgunluğuyla birlikte sindirim sorunları, vücut kuruluğu, saç dökülmesi, halsizlik üzere meşakkatler yaşanabilir. Bunun için birinci olarak beslenmemizi denetim etmekte yarar var. Birinci olarak günlük tutabilir ve nasıl beslendiğinizi fark edebilirsiniz.
- Sık sık beslenmek bu devir için çok kıymetli. Ara öğün yaparak mide ve bağırsak sisteminizi düzenleyebilirsiniz. Tıpkı devirde gaz ve hazımsızlık şikâyetleriniz varsa az az sık sık beslenmenizde yarar var.
- Hava değişimine bağlı olarak vücudunuzda ödem, şişkinlik, kabızlık üzere şikâyetleriniz olabilir. Bunun için günde 2-2,5 lt su içmeyi ihmal etmeyin.
- Kahve, çay, kola üzere kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik tesirinden ötürü düzgün bir likit kaynağı değildirler ve su mekanına tüketilemezler. Kafein idrar yoluyla vücuttan likit kaybına sebep olacağından tüketim ölçüsü artıkça vücuttan likit kaybı da artacaktır. Bu nedenle kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın, mekanına su, ayran, süt ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih etmeye itina gösterin.
- Istikrarlı bir kahvaltı ve öğlen yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek, ara öğünlerinizi de tüketerek sindirim sorunlarınızı azaltmanız mümkün. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, son ara öğününüzü ise yatmadan 2-3 saat evvel yemeye itina gösterin.
- Uykunuzun rahat ve verimli olmasına ihtimam gösterin. Uyku kaliteniz arttıkça yorgunluk hissiniz de azalacak, daha enerjik olarak uyanacaksınız. Bunun için yatmadan evvel rezene, papatya üzere bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
- Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel üzere azıkların glisemik indeks bedelleri yüksektir. Bunların mahalline tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış, glisemik indeks bedeli düşük yiyecekleri tercih edin. Zira yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerinizde dalganmalara neden olabilir ve bu durum da sizde halsizlik, yorgunluk yaratabilir.
- Haftada 3-4 gün 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşle gücünüzü artıracak. Size kendinizi daha yeterli hissettirecektir.
- B kümesi vitaminleri bahar aylarında yaşanan gerilimi azaltabilir. Bu nedenle günlük beslenmemizde B kümesi vitaminlerine yan vermekte yarar var. Tam tahıllı ekmekleri, kuru baklagilleri, et eserlerini, süt ve süt eserlerini, yeşil yapraklı zerzevatları beslenmenizden ihmal etmeyin.
- Bahar aylarında bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, vücudumuzun etrafın zararlı tesirlerine karşı korumak için antioksidan alımına dikkat etmeliyiz. A, C, E vitaminlerinden selenyum, çinko üzere minerallerden yüksek nispette antioksidan alabiliriz
C vitamini içeren besinler, turunçgiller, brokoli, çilek, maydanoz, roka, tere, al dolmalık biber
E vitamini içeren besinler, bitkisel yağlar, ceviz, badem, tereyağı, brokoli, kivi ve muz.
Selenyum içeren besinler, ceviz, kırımızı et, kepekli unlar ve yiyecekler, süt eserleri, zerzevat ve meyveler
Çinko içeren besinler ise, arpa, peynir, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt ve süt eserleri, ay çekirdeğidir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.