iltasyazilim
FD Üye
Ayranın Bilinmez Faydaları
Ayranın Faydaları Nelerdir?
Hava sıcaklığının yükseldiği bu günlerde fazla terleme ile vücutta oluşacak su ve mineral kaybının ayranla karşılanabileceği uzmanlarca açıklandı
Geleneksel içeceğimiz ayranın antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer aldığı bildirildi
Prof Dr Mustafa Tayar, yazın gelişen sıcaklığın, durgun hava ve aşırı nemin yaşamı olumsuz etkilediğini söylediSıcaklığın vücutta yol açtığı olumsuz durumların termal stres olarak tanımlandığını ifade eden Tayar, Termal stres denilen durum, sıcak ortamlarda kalanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar Bu hastalık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, sinirlilik veya geç seziş, bitkinlik, işe karşısında ilgisizlik gibi semptomlarla kendini emin eder dedi
Tayar, çevre ısısı arttığı süre damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (tansiyon) düşebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:Tansiyonun düşmesini alıkoymak için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz aşmak için sıcak ve ıslak havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır Cisim ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, beden direncini artıracak ayran içerek kapatılmalıdır
Mustafa Tayar, yoğurt ve ayran üretiminde kullanılan süt asiti bakterilerinin kanser, enfeksiyon, midebağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakıldığı ve bütün bu hastalıkların oluşmasında en manâlı nedenin bağışıklık sistemi olduğunun saptandığını belirterek, yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisinin olduğunu bildirdiBunaltıcı sıcaklarla birlikte görülen fazla terlemenin, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol açacağını vurgulayan Tayar, şöyle devam etti:Yaz mevsiminde jurnal ortalama asgari 25 litre su tüketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya çıkmasını önler Aldığımız değişken elektrolit adı bahşedilen sodyum ve klorür iyonlarından varlıklı olmalıdır bu nedenle yaz aylarında oldukça çok ayran tüketilmelidir
Yerinde ve nefis bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin B2, Vitamin B6,) ve protein taşıyan ayran ahenkli beslenmede önemli gıdaların başında gelmektedir
Bilhassa triptofan adlı maddeyi taşıyan besinlerin rahatlatıcı etkiye sahip olduğunu açıklayan Tayar, Kalsiyum açısından varlıklı besinler de gevşetici bir etkiye sahiptir Bolca triptofan ve kalsiyum içeren ayran, antistres besinler listesinin birincil sıralarında yer alır
Ayran ayrıca, vücudun istikrarsız akışını dengelemek ve sıradan kan basıncını sağlamak için zorunlu potasyumu sağlar, kasların kasılmasına muavin olur dediProf Dr Tayar, pozitif fosfor içerdiği için kalsiyum emilimini azaltan kola gibi karbonatlı içeceklerden kaçınılmasını önererek, kolalı içeceklerin çocuk ve gençlerde vücudun yeterli vitamin almasını önlediğini anlattıÇocukların göz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi için süt ve ayranın tartma taşıdığını vurgulayan Tayar, kolalı içecekleri fazlaca bitiren 217 yaş grubunda, vücudun yeterli ölçüde A vitamini alamadığını, bunun da gözlerin ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesini engellediğini bildirdiTayar, uzun yıllarca kullanılan fermente ürünlerin, bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde, bilhassa çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, şöyle devam etti:Gezginlerin yer değiştirmelerinde görülen ve turist ishali olarak adlandırılan rahatsızlıkların düzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi esnasında karşılaşılan ishallerin önlenmesinde yeniden bu ürünlerin büyük yararı görülüyor Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Bilhassa iki nesil etkinin söz konusu olduğu anlaşılmıştır Bunlardan birincisi kanserin başlangıcını önlemek, ikincisi de bitkiler hücrelerinin gelişimini geriletmek şeklinde kendini göstermiştir Bu geleneksel içeceğimiz, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını da önler
Yoğurt bakterilerinin kolesterol miktarını azaltıcı etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Tayar, şunları kaydetti:Bunların yanı sıra ayran, toksik maddelerin nötralizasyonunu sağlar Ayran, bağırsak, florasının stabilizesini artırır ve düzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine asistan olur Çoğu sindirim bozukluğu üstünde çare edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara aleyhinde olumlu etkileri vardır
özel baskı *
Ayranın Faydaları Nelerdir?
Hava sıcaklığının yükseldiği bu günlerde fazla terleme ile vücutta oluşacak su ve mineral kaybının ayranla karşılanabileceği uzmanlarca açıklandı
Geleneksel içeceğimiz ayranın antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer aldığı bildirildi
Prof Dr Mustafa Tayar, yazın gelişen sıcaklığın, durgun hava ve aşırı nemin yaşamı olumsuz etkilediğini söylediSıcaklığın vücutta yol açtığı olumsuz durumların termal stres olarak tanımlandığını ifade eden Tayar, Termal stres denilen durum, sıcak ortamlarda kalanların vücutta biriken ve dışarı atılamayan ısıdan rahatsız olmaları sonucunda ortaya çıkar Bu hastalık nefes sıklaşması, baş ağrısı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, sinirlilik veya geç seziş, bitkinlik, işe karşısında ilgisizlik gibi semptomlarla kendini emin eder dedi
Tayar, çevre ısısı arttığı süre damarların genişleyeceğini, terlemeyle tuz kaybedildiğinden tansiyonun (tansiyon) düşebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:Tansiyonun düşmesini alıkoymak için kalp dakikada normalde pompaladığı kan miktarını artmak zorunda kalır, kısacası kalbin işi artar Kalp ve dolaşım sorunlarından uzakta, rahat bir yaz aşmak için sıcak ve ıslak havaya karşı herkesin alabileceği önlemler vardır Cisim ter yoluyla su ve mineral kaybettiğinden bu kayıp en iyi şekilde, beden direncini artıracak ayran içerek kapatılmalıdır
Mustafa Tayar, yoğurt ve ayran üretiminde kullanılan süt asiti bakterilerinin kanser, enfeksiyon, midebağırsak hastalıkları ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakıldığı ve bütün bu hastalıkların oluşmasında en manâlı nedenin bağışıklık sistemi olduğunun saptandığını belirterek, yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisinin olduğunu bildirdiBunaltıcı sıcaklarla birlikte görülen fazla terlemenin, sıvı kaybını daha da artırıp bıkkınlık ve bezginliğe yol açacağını vurgulayan Tayar, şöyle devam etti:Yaz mevsiminde jurnal ortalama asgari 25 litre su tüketimi bu şikayetlerin su kaybı sebebiyle ortaya çıkmasını önler Aldığımız değişken elektrolit adı bahşedilen sodyum ve klorür iyonlarından varlıklı olmalıdır bu nedenle yaz aylarında oldukça çok ayran tüketilmelidir
Yerinde ve nefis bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan ayran, özellikle kemik ve dişlerin oluşumunu destekler Kalsiyum yanında, vitamin (Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin B2, Vitamin B6,) ve protein taşıyan ayran ahenkli beslenmede önemli gıdaların başında gelmektedir
Bilhassa triptofan adlı maddeyi taşıyan besinlerin rahatlatıcı etkiye sahip olduğunu açıklayan Tayar, Kalsiyum açısından varlıklı besinler de gevşetici bir etkiye sahiptir Bolca triptofan ve kalsiyum içeren ayran, antistres besinler listesinin birincil sıralarında yer alır
Ayran ayrıca, vücudun istikrarsız akışını dengelemek ve sıradan kan basıncını sağlamak için zorunlu potasyumu sağlar, kasların kasılmasına muavin olur dediProf Dr Tayar, pozitif fosfor içerdiği için kalsiyum emilimini azaltan kola gibi karbonatlı içeceklerden kaçınılmasını önererek, kolalı içeceklerin çocuk ve gençlerde vücudun yeterli vitamin almasını önlediğini anlattıÇocukların göz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi için süt ve ayranın tartma taşıdığını vurgulayan Tayar, kolalı içecekleri fazlaca bitiren 217 yaş grubunda, vücudun yeterli ölçüde A vitamini alamadığını, bunun da gözlerin ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesini engellediğini bildirdiTayar, uzun yıllarca kullanılan fermente ürünlerin, bağırsak düzensizliklerinin giderilmesinde, bilhassa çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, şöyle devam etti:Gezginlerin yer değiştirmelerinde görülen ve turist ishali olarak adlandırılan rahatsızlıkların düzeltilmesinde, antibiyotik tedavisi esnasında karşılaşılan ishallerin önlenmesinde yeniden bu ürünlerin büyük yararı görülüyor Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur Bilhassa iki nesil etkinin söz konusu olduğu anlaşılmıştır Bunlardan birincisi kanserin başlangıcını önlemek, ikincisi de bitkiler hücrelerinin gelişimini geriletmek şeklinde kendini göstermiştir Bu geleneksel içeceğimiz, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını da önler
Yoğurt bakterilerinin kolesterol miktarını azaltıcı etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Tayar, şunları kaydetti:Bunların yanı sıra ayran, toksik maddelerin nötralizasyonunu sağlar Ayran, bağırsak, florasının stabilizesini artırır ve düzenler, sindirim sistemindeki olumsuzlukların giderilmesine asistan olur Çoğu sindirim bozukluğu üstünde çare edici etki yapan ayranın, ishal, gaz oluşumu, peklik, kalın bağırsak iltihabı, mide, bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıklara aleyhinde olumlu etkileri vardır
özel baskı *