Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk'ün Etkilendiği Fikir Adamları

0
161

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Atatürk'ün Etkilendiği Düşünceler,
Atatürk'ün Etkilendiği Fikir Adamları kimlerdir,

Atatürk ’ü Etkileyen Us Adamları

Atatürk ’ü etkileyen en hafıza ve düşün adamı dünyaca meşhur JeanJacques Rousseau olmuştur Mektep çağlarından başlayarak Rousseau ’yu haberdar olan ve okuyan Mustafa Kemal için kayda değer olan, bu Fransız düşünürün karakter olarak özgürlükçü, toplumsal siyasal rejim olarak da Cumhuriyetçi olmasıydı Atatürk ’ün Rousseau ’nun “Contrat Socidl adlı eserinin 1913 ’te üretilmiş olan Türkçe çevirisini de çok titiz bir şekilde okuyup dağıtılmış notlar aldığını ve bu kitabı işaretleyerek okuduğunu da bilmekteyiz Bugün TBMM Başkanlık kürsüsünün arkasındaki “Egemenlik Koşulsuz Milletindir sözlerinin kaynağı da buraya dayanmaktadır çağırmak bu yüzden yanlış olmayacaktır

Atatürk ’ün bir monarşi yanlısı olan Montesquieu ’dan da etkilendiğini onun Del ’esprit de Lois (Kanunların Ruhu) adlı eserini de okuyup ve incelediği bilinmmektedir Atatürk, Cumhuriyetin bir erdem ve fazilet rejimi olduğunu bu kişinin eserlerinden edindiği bilgiler ışığında öğrendiğini düşünmekteiyiz Bunların yanına Atatürk ilim ve akıl ile ilgili görüşlerindeki zihin babası da kuşkusuz oysa Voltaire olmuştur Voltaire; ilmin ilerlemesi bir uçtan bir uca insan uyanacak ve dinin yok, ilmin sesine kulak verecektir demektedir Bu sese kulak veren Atatürk de: “Ben manevî servet olarak hiçbir ayet, hiçbir doğma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kaide bırakmıyorum Benim manevî mirasım ilim ve akıldır demiştir

Yabancı düşünürlerin yanında Atatürk, Türk hafıza adamlarından da fikirsel manada etkilenmiş ve onlardan da dağıtılmış ilhamlar almıştır Özellikle Atatürk ’te vatan ve bağımsızlık kavramlarının oluşmasında Namık Kemal büyük ölçüde etkili olurken toplumsal ve devrimci görüşlerin oluşmasında ise Şehbenderzade Ahmet Hilmi etkili olduğunu söylemek mümkündür Biyoloji Ile Ilgili materyalizm, sosyal ve lâik düşünce konularında Abdullah Cevdet, Atatürk ’ü etkileyen şahsiyetler aralarında yer alırken, eğitim konusunda Ziya Gökalp, lâik devlet düzeni konusunda Ali Suavi, Atatürk ’ün zihin dünyasına etki eden şahsiyetler arasındaki yerlerini almışlardır Bunların yanına Faruk Nafiz Çamlıbel, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Mehmet Belirlenmiş Yurdakul da Atatürk ’ün sevdiği ve etkisi aşağıda kaldığı şairlerdendir

ataturkinkilaplaricom *

858,505Konular
982,659Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt