Tabiatta 'mucizevi' bir besin deyince 'anne sütü' tartışmasız listenin en başında konum alıyor. Birinci 6 ay ana sütü ile beslenen bebeklerde bağışıklık sistemi güçleniyor, kalp, diyabet, obezite ve kanser üzere illetlerin görülme ihtimali azalıyor. Bebeğini emziren anaların de sonunda hücreleri yenileniyor, doğumda alınan ziyade kiloları sağlıklı bir biçimde azalıyor. Ana sütü böylesine değerli iken bilirkişiler, bu mucizevi sütten bebeklerin mahrum bırakılmaması gerektiğini vurguluyor. Lakin birtakım valideler sütlerinin ehil olmadığı ve bebeklerinin doymayabileceği kanısına kapılarak kaygı edebiliyorlar. Meğer kaygı etmeye gerek yok. Ana sütünü artırmanın 10 yolunu şöyle özetleyebilriz.
1. Ne az ne çok! Ölçülü beslenin!
Tevellüt sonrasında ana olmanın heyecanı bir yana, ana olma içgüdüleri ile “Acaba sütüm gelecek mi?”, Bebeğimi besleyebilecek miyim?” telaşı başlıyor haliyle. Aile büyüklerinin de “Ye kızım sütün olsun!” söylemlerinin eklenmesi, çiçeği burnunda ananın telaşını daha da artırabiliyor. Süt olsun diye haddinden fazla kalorili yiyeceklerin tüketilmesi kadar, süratli veladet kilolarını vermek için telaşa kapılıp düşük kalorili beslenmekte yanlış. Halbuki validenin bu devirde en değerli muhtaçlığı yanlışsız beslenmek ve motivasyon! Yanlışsız beslenebilmenin sırrı ise 4 temel besin kümesi olan süt, yoğurt, ayran üzere süt eserleri; et kümesi besinler, tam tahıllı besinler ile sebze-meyve tüketimini içeren besinlerden istikrarlı öğünler yaratmak.
2. Kaliteli protein tüketimi kıymetli
Ana sütünün artması ve besleyici olabilmesi için içeriğindeki karbonhidrat, protein, yağ asitleri, vitamin ve minerallerden güçlü olması gerekiyor. Bebeğin büyüme ve gelişmesi sağlayan en kıymetli besin öğelerinden olan proteini kaliteli kaynaklardan alabilmek için her gün 1 yumurta, haftada en az 2 kere balık, al et, tavuk, hindi, süt ve süt eserleri ile kurubaklagilleri sofralardan eksik etmemek kaide.
3. Bol su için
Sağlıklı hayatın vazgeçilmez ögesi olan su, ana sütünü arttırmada da son nokta kıymetli rol oynuyor. Ana sütünün yaklaşık %88’i sudan oluşuyor ve su, süt ölçüsünün en değerli belirleyicisi konumunda bulunuyor. Bilhassa validelerin, su içmek için susama hissinin gelmesini beklemesi yapılan en değerli kusurlardan. Vücuttaki ehliyetsiz likit seviyesi, susama hissi oluştuktan çok daha evvel oluşuyor. Bu nedenle emzirme müddetinde yaklaşık 2,5-3 litre likit alımı olmalı ve gün içerisinde idrar renginin açık sarı olup olmadığı denetim edilmeli.
4. Bulgur süt yapıyor
Kan şekerini düzenleyen, bağırsakları çalıştıran, protein, vitamin ve mineral içeriği en yüksek olan tahıllardan olan bulgurun bir gayrı yararı da ana sütünü arttırması! Bulgur, bulgurla yapılan yemek, bulgur ek edilen çorbalar ve salatalar emzirme periyodunda sıkça konum verdiğiniz beslenme öğeleri olmalı. Ekmek noktasına bulgur tüketerek sütünüzün ölçü ve kalitesini arttırıp, süt verirken harcadığınız ekstra 500-700 kalorilik açığı kapatmaya da yardımcı olabilirsiniz.
5. Yulafa bölge açın
Son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz, bağışıklık sisteminin değerli bir destekçisi olarak nitelendirilen Beta-Glukan molekülü yulafta bolca bulunuyor. Yulaf ayrıyeten kolesterol ve kan şekerinin düşmesine yardımcı oluyor. Tüm bunların ötesinde bir özelliği daha var ki o da ana sütünü artırması! Kahvaltı yahut ara öğünlerde yulaf, süt ve yeniden ana sütünü arttıran ahududu üzere orman meyveleri ile hazırlayacağınız seçimler elbet ki sizin ve bebeğinizin güç, protein, kalsiyum, vitamin-mineral ve lif gereksinimlerinizi istikrarlı bir formda karşılayan en sağlıklı alternatiftir.
6. Omega-3 olmadan olmaz
Yapılan çalışmalarla sayısız yararlarına hergeçen gün yenisi eklenen Omega-3 yağ asidi, ana sütünün de içeriğini zenginleştiriyor ve ana sütü yoluyla bebeğe geçerek bebeğin dimağ, hudut gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlıyor. Bununla birlikte zeka, öğrenme, el kabiliyeti üzere motor fonksiyonlarının da gelişmesini destekliyor. Bebeklerde dimağ gelişiminin yaklaşık 3 yıl sürmekte olduğu düşünüldüğünde ana karınından başayan ömrün birinci 1000 günü balık, ceviz, keten tohumu, semizotu üzere omega -3 kaynağı besinlerden varlıklı beslenmek son aşama yararlı.
7. Tahin-Pekmez ikilisi vazgeçilmez
Susam, ana sütünü arttıran besinler arasında mahal alıyor. Susamdan yapılan tahin ile, demir ve kalsiyum üzere minerallerden varlıklı pekmez, ana sütünü artıran üstün ikili olarak önümüze çıkıyor. Validelerin emzirme periyodunda demir gereksiniminin arttığı düşünüldüğünü, günde 1-2 tatlı kaşığı pekmez-tahin karışımının kahvaltılara eklenmesi yararlı olacaktır.
8. Bitkisel tahlillerde dikkat!
Ana sütünü artırmada birtakım bitkiler de yarar sağlıyor. İçeriklerinde bulunan “galaktogog” denilen besin bileşenleri, vücutta süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun uyarılmasını sağlayarak ana sütünün daha çokça üretilmesine ek sağlıyor. Emzirme devrinde ısırgan, zencefil, dereotu, kimyon, adaçayı, rezene, ıhlamur, melisa ve papatya üzere bitkiler hem ana sütünün artmasına hem de bebeklerde gaz, uykusuzluk ve huzursuz sorunlarına yarar sağlıyor. Lakin bu bitkileri kullanmadan evvel kesinlikle tabibe haber verilmeli. Zira 'bitki' deyip geçmemeli çünkü birtakım bitkiler kimi bireylerde olumsuz tesirlere yol açabiliyor. Başkaca besin güvenliği gözardı edilmemeli yani emniyetli kaynaklardan temin edilmeli. Bu karışımları bitki çayı olarak tüketmeyi düşünüyorsanız kaynatılıp ılıtılmış su içerisinde 2-3 dakika demleyerek günde 2 fincan içebilirsiniz.
9. Sütünüzü sağmanız da süt üretimini artırıyor
Emzirmediğiniz devirde bile sütünüzü sağmanız süt üretiminin artmasını sağlıyor. O nedenle sütünüzü kesinlikle sağıp makul koşullarda depolayın. Bebeğinizin beslenmeye muhtaçlığı olmadığı durumlarda saklayacağınız sütü, gereksinim halinde tüketebileceğiniz üzere, göğsün boşaltılması da dimağı uyararak tekrar süt üretilmesini sağlıyor.
10. Emzirmeye devam
Emzirme, vücutta süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun artması ve süt bezlerini uyarıp süt salgılanmasıyla gerçekleşiyor. Tam olarak emzirme veladeti takiben 2. ve 3. günlerde oluyor. Ananın ruhsal olarak rahat, hazır ve istekli olması sağlıklı bir emzirme devrinin olmazsa olmazı. Aile üyelerinin de anaya desteği koşul.Anneler gebelik müddetince aldıkları çokça kiloları süratli bir halde verme isteği ile düşük kalorili ve yanlış diyetlere yönelmekten kaçınmalıdır. Emzirmek metabolizmayı süratli çalıştırır ve kilo vermeye yardımcıdır. Unutulmamalıdır ki bebeğin birinci 6 ay yalnızca ana sütüne gereksinimi bulunmaktadır. Yeniden bu devirde süt yapar mülahazası ile gereksiz abur cuburlardan ve ziyade yemekten mutlaka kaçınılmalıdır.
1. Ne az ne çok! Ölçülü beslenin!
Tevellüt sonrasında ana olmanın heyecanı bir yana, ana olma içgüdüleri ile “Acaba sütüm gelecek mi?”, Bebeğimi besleyebilecek miyim?” telaşı başlıyor haliyle. Aile büyüklerinin de “Ye kızım sütün olsun!” söylemlerinin eklenmesi, çiçeği burnunda ananın telaşını daha da artırabiliyor. Süt olsun diye haddinden fazla kalorili yiyeceklerin tüketilmesi kadar, süratli veladet kilolarını vermek için telaşa kapılıp düşük kalorili beslenmekte yanlış. Halbuki validenin bu devirde en değerli muhtaçlığı yanlışsız beslenmek ve motivasyon! Yanlışsız beslenebilmenin sırrı ise 4 temel besin kümesi olan süt, yoğurt, ayran üzere süt eserleri; et kümesi besinler, tam tahıllı besinler ile sebze-meyve tüketimini içeren besinlerden istikrarlı öğünler yaratmak.
2. Kaliteli protein tüketimi kıymetli
Ana sütünün artması ve besleyici olabilmesi için içeriğindeki karbonhidrat, protein, yağ asitleri, vitamin ve minerallerden güçlü olması gerekiyor. Bebeğin büyüme ve gelişmesi sağlayan en kıymetli besin öğelerinden olan proteini kaliteli kaynaklardan alabilmek için her gün 1 yumurta, haftada en az 2 kere balık, al et, tavuk, hindi, süt ve süt eserleri ile kurubaklagilleri sofralardan eksik etmemek kaide.
3. Bol su için
Sağlıklı hayatın vazgeçilmez ögesi olan su, ana sütünü arttırmada da son nokta kıymetli rol oynuyor. Ana sütünün yaklaşık %88’i sudan oluşuyor ve su, süt ölçüsünün en değerli belirleyicisi konumunda bulunuyor. Bilhassa validelerin, su içmek için susama hissinin gelmesini beklemesi yapılan en değerli kusurlardan. Vücuttaki ehliyetsiz likit seviyesi, susama hissi oluştuktan çok daha evvel oluşuyor. Bu nedenle emzirme müddetinde yaklaşık 2,5-3 litre likit alımı olmalı ve gün içerisinde idrar renginin açık sarı olup olmadığı denetim edilmeli.
4. Bulgur süt yapıyor
Kan şekerini düzenleyen, bağırsakları çalıştıran, protein, vitamin ve mineral içeriği en yüksek olan tahıllardan olan bulgurun bir gayrı yararı da ana sütünü arttırması! Bulgur, bulgurla yapılan yemek, bulgur ek edilen çorbalar ve salatalar emzirme periyodunda sıkça konum verdiğiniz beslenme öğeleri olmalı. Ekmek noktasına bulgur tüketerek sütünüzün ölçü ve kalitesini arttırıp, süt verirken harcadığınız ekstra 500-700 kalorilik açığı kapatmaya da yardımcı olabilirsiniz.
5. Yulafa bölge açın
Son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz, bağışıklık sisteminin değerli bir destekçisi olarak nitelendirilen Beta-Glukan molekülü yulafta bolca bulunuyor. Yulaf ayrıyeten kolesterol ve kan şekerinin düşmesine yardımcı oluyor. Tüm bunların ötesinde bir özelliği daha var ki o da ana sütünü artırması! Kahvaltı yahut ara öğünlerde yulaf, süt ve yeniden ana sütünü arttıran ahududu üzere orman meyveleri ile hazırlayacağınız seçimler elbet ki sizin ve bebeğinizin güç, protein, kalsiyum, vitamin-mineral ve lif gereksinimlerinizi istikrarlı bir formda karşılayan en sağlıklı alternatiftir.
6. Omega-3 olmadan olmaz
Yapılan çalışmalarla sayısız yararlarına hergeçen gün yenisi eklenen Omega-3 yağ asidi, ana sütünün de içeriğini zenginleştiriyor ve ana sütü yoluyla bebeğe geçerek bebeğin dimağ, hudut gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlıyor. Bununla birlikte zeka, öğrenme, el kabiliyeti üzere motor fonksiyonlarının da gelişmesini destekliyor. Bebeklerde dimağ gelişiminin yaklaşık 3 yıl sürmekte olduğu düşünüldüğünde ana karınından başayan ömrün birinci 1000 günü balık, ceviz, keten tohumu, semizotu üzere omega -3 kaynağı besinlerden varlıklı beslenmek son aşama yararlı.
7. Tahin-Pekmez ikilisi vazgeçilmez
Susam, ana sütünü arttıran besinler arasında mahal alıyor. Susamdan yapılan tahin ile, demir ve kalsiyum üzere minerallerden varlıklı pekmez, ana sütünü artıran üstün ikili olarak önümüze çıkıyor. Validelerin emzirme periyodunda demir gereksiniminin arttığı düşünüldüğünü, günde 1-2 tatlı kaşığı pekmez-tahin karışımının kahvaltılara eklenmesi yararlı olacaktır.
8. Bitkisel tahlillerde dikkat!
Ana sütünü artırmada birtakım bitkiler de yarar sağlıyor. İçeriklerinde bulunan “galaktogog” denilen besin bileşenleri, vücutta süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun uyarılmasını sağlayarak ana sütünün daha çokça üretilmesine ek sağlıyor. Emzirme devrinde ısırgan, zencefil, dereotu, kimyon, adaçayı, rezene, ıhlamur, melisa ve papatya üzere bitkiler hem ana sütünün artmasına hem de bebeklerde gaz, uykusuzluk ve huzursuz sorunlarına yarar sağlıyor. Lakin bu bitkileri kullanmadan evvel kesinlikle tabibe haber verilmeli. Zira 'bitki' deyip geçmemeli çünkü birtakım bitkiler kimi bireylerde olumsuz tesirlere yol açabiliyor. Başkaca besin güvenliği gözardı edilmemeli yani emniyetli kaynaklardan temin edilmeli. Bu karışımları bitki çayı olarak tüketmeyi düşünüyorsanız kaynatılıp ılıtılmış su içerisinde 2-3 dakika demleyerek günde 2 fincan içebilirsiniz.
9. Sütünüzü sağmanız da süt üretimini artırıyor
Emzirmediğiniz devirde bile sütünüzü sağmanız süt üretiminin artmasını sağlıyor. O nedenle sütünüzü kesinlikle sağıp makul koşullarda depolayın. Bebeğinizin beslenmeye muhtaçlığı olmadığı durumlarda saklayacağınız sütü, gereksinim halinde tüketebileceğiniz üzere, göğsün boşaltılması da dimağı uyararak tekrar süt üretilmesini sağlıyor.
10. Emzirmeye devam
Emzirme, vücutta süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun artması ve süt bezlerini uyarıp süt salgılanmasıyla gerçekleşiyor. Tam olarak emzirme veladeti takiben 2. ve 3. günlerde oluyor. Ananın ruhsal olarak rahat, hazır ve istekli olması sağlıklı bir emzirme devrinin olmazsa olmazı. Aile üyelerinin de anaya desteği koşul.Anneler gebelik müddetince aldıkları çokça kiloları süratli bir halde verme isteği ile düşük kalorili ve yanlış diyetlere yönelmekten kaçınmalıdır. Emzirmek metabolizmayı süratli çalıştırır ve kilo vermeye yardımcıdır. Unutulmamalıdır ki bebeğin birinci 6 ay yalnızca ana sütüne gereksinimi bulunmaktadır. Yeniden bu devirde süt yapar mülahazası ile gereksiz abur cuburlardan ve ziyade yemekten mutlaka kaçınılmalıdır.