Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Alkolsüz içecekler

Alkolsüz içecekler
0
126

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
3419.jpg
3419.jpg
Su, insan ömrü için oksijenden sonra gelen en değerli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürebilirken susuz fakat birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92’si, kemiklerin %22’si, dimağın ve kasların %75’i sudur. Suyun; yemek yenildikten sonra alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıklarının dışarı atılmasına kadar her aşamada çok kıymetli hizmetleri vardır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının mahalline getirilmesi vücudun su istikrarının korunması ile mümkündür. Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı istikrarını sağlamak için idrarla 1500, deri yoluyla 500, dışkı ve teneffüs ile 300’er ml (günde yaklaşık 2.5 lt) su kaybedilmektedir. Vücuttaki su orantısının yerinde seviyede tutulması yaşamsal ehemmiyet taşıdığından vücuttan kaybolan ölçülerde su alınması zaruridir. İnsan vücudunun su içeriği yaş, cinsiyet, uzunluk uzunluğu, vücut tartısı ve fizikî aktiviteye nazaran değişir.

Yerküre Sıhhat Örgütü, sağlıklı bir hatunun günde 10 bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Kilo fazlalığı olan insanlar daha çokça su içmelidir. İçilen çay, kahve, kola üzere içecekler diüretik oldukları için asla suyu mahallini tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. Bunun için suyu su olarak içmek gerekir. En âlâ çözücü, saf, eksiz ve doğal olan içecek su olduğu için günlük likit gereksiniminin 3/4’ü su olarak tercih edilmelidir.

Su içmek için susamayı beklememeli!

Devir zaman birtakım besinler medyanın da tesiri ile abartılı bir halde öne çıkarılmakta ve eserlerin büyük yararlar sağladığından kelam edilmektedir. Bazen tersine o eser gözden düşmekte, velev o eserin zararlı olduğu bile söylenebilmektedir. Süt ise, her hengam tartışmanın dışında kalan ve vücuda muhtaçlık duyduğu vitamin, mineral ve protein üzere besin bileşenlerinin kazanılması için en güzel kaynaklar arasında bölge alan bir besindir.

Süt, kâfi ve istikrarlı beslenmek için gerekli olan besin öğelerinin pek birçoklarını içerir. Osteoporozun önlenmesinde tesirli olan süt, birebir devirde sindirim sistemini ve tansiyonu düzenleyici, kronik illetlere karşı gözetici özelliklere sahiptir. Her gün içilen kâfi ölçüde “light süt” kilonun da denetim altında tutulmasına ekte bulunur.

Öte yandan, yanlış haberlendirme neticesinde sıhhate son aşama yararlı olan maden suları; güya tansiyonu artırıcı, mideyi tembelliğe alıştıran bir eser üzere gösterilmiş, öncelikle hatunlar ve evlatlar tarafından hiç tercih edilmemesi gereken bir içecekmiş üzere nitelendirilmiştir. Halbuki maden suları, içerdiği karbondioksit gazı sebebi ile hazmı kolaylaştırdığı üzere mide bulantısını da engellemektedir. Her gün maden suyu içilmesi son nokta yararlıdır.

Sıhhat için gerekli biyokimyasal hizmetleri ile kıymet taşıyan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve klor başta olmak üzere demir, mangan, bakır, iyot, çinko, florür, krom, kadmiyum üzere mineralleri içeren maden sularının göz arkası edilen bu pahaları ön plana çıkarılırsa memleket iktisadına bile ekte bulunulabilir. Ama diyabetliler ve formuna değer verenler için meyve aromalı maden suları içerken etiket denetimi değer taşımaktadır. Zira meyve aromalı maden sularının büyük bir çoğunluğunda rafine şeker bulunmaktadır. Aspartam ve asesülfam-K üzere yapay tatlandırıcı içeren alternatiflerin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, birtakım kanser çeşitleri, inme, diyabet, Alzheimer marazı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilgi vardır. Bu tesirlerin zerzevat ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum, Beta - karoten, C ve E vitamini üzere antioksidan aktiflik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan ilmî çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin zerzevat ve meyvelere kıyasla zerzevat ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.

Yaklaşık %70’i likit olan insan vücudunun günde ortalama 2.5 litre likit kaybettiği düşünülürse; meyve suları vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı üzere, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile kimi kanser cinsleri ve kronik illetlere karşı esirgeyici tesirler de göstermektedir. Zerzevat ve meyve suları susuzluğu giderdiği üzere, sıhhati da olumlu yanda etkilemektedir.

 

Similar threads

Zerzevat ve Meyvelerin Beslenmedeki Değeri Nedir? Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek orantıda zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Ramazan ayının yaza denk gelmesi, sahur ve iftar arasındaki mühletin hayli uzun olması nedeniyle açıktan fazla susuzluk vücudu zorluyor. İnsan vücudunun %60-65’i sudur.Ramazanda vücut ısının azaltılması ve denetim edilmesi için suya muhtaçlığımız vardır. Zayıf likit alımı likit elektrolit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
A'DAN Z'YE MADEN SULARI Maden suları yerkürede birinci çağlardan bu yana sıhhat maksadıyla kullanılmaktadır. Memleketimizde de milattan evvel Hititler, Frigyalılar daha sonra Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hengamında şifa emelli kullanılmıştır. Ama Türkiye'de maden suyu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
Su, insan hayatı için oksijenden sonra gelen en değerli öğedir. İnsan yemek yemeden haftalarca canlılığını devam ettirebilirken susuz lakin birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92’si, kemiklerin %22’si, dimağın ve kasların %75’i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının noktasına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
858,500Konular
982,385Mesajlar
32,977Kullanıcılar
spineless81Son üye
Üst Alt