Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Zonguldağın yöresel yemekleri

Zonguldağın yöresel yemekleri
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Zonguldak yemekleri,zonguldak mutfağı,zonguldak yöresel yemek yemek tarifleri,zonguldak yemek kültürü

Yöre mutfağında yük unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek yemek türlerindedir Zonguldak ormanlarında şayet dünyanın en leziz kestanesi kuzu kestanesiyetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak tuzlamatam olarak fırında kavrulmasıyla kavşak, çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır Ülkemizde yalnızca KdzEreğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı tümör içinde bulunan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanım biçimlerinde değerlendirilmektedir

Uğmaç Çorbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuzlu
Yapılışı
Un iki kadeh su ile iyice ovulur Tel tel dökülmesi sağlanır Bir kadeh su, bir tedarik tuz atılarak kaynatılır Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye dek kaynatılır İçine süt ek edilir, tuzu kontrol edilir Servis sıcak yapılır İstenirse, üstüne nane serilebilir

Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuzlu, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan değişken yağ, yatırım ekmek kaşığı salça
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır Kaynamış olan bu harç, bulgurun üstüne dökülür ve kabarması beklenir İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır

Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 15 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates veya 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm yaprağı
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz ufak minik doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım akarsu bardağı akışkan yağ konur karıştırılır Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına itina gösterilir Tencereye veya güvece yerleştirilen sarmaların üstüne harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir Pişen sarmaların üstüne sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır

Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaşça mısır unu katılır ve kesintisiz karıştırılır Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla minik parçalar halinde dökülür Üstüne süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ veya pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; minik parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne dökülür *
 
858,557Konular
982,115Mesajlar
32,776Kullanıcılar
berat82482Son üye
Üst Alt