Uzun vadede uygulanan bu Perhiz şekli önce yağ yakımı daha sonra da uzun ve dinç bir yaşam taahhüt ediyorZone diyeti; yağ yakımını en seri şekilde gerçekleştiren diyet olmasının yanı sıra, kronik hastalık riskini azaltmada da etkilidir Her gün yeni Moda olan diyetlerden öbür olan zone diyeti hayat şeklinizi değiştirecekZone diyeti nedir?Zone diyeti; 30 yıl önce Amerikalı biyokimya uzmanı, DrBarry Sears göre şişkinliği durdurmak nedeniyle geliştirildi DrSears metabolik hastalıkların temelinde yanlış beslenme ve şişlik olduğuna inanıyorZone diyeti doğru önce şişkinlik azalıyor sonra ise yağ kaybı gerçekleşiyor Zone diyetini öteki moda diyetlerinden ayıran en kayda değer nitelik yağ yakımını olabilecek en çabuk şelikde gerçekleştirmesi Zone diyetinde gövde bir makine ve tüketilen besinler ise bu makinenin yakıtı anlayışı var bu nedenle zone diyeti vücuda sadece kullanabileceği maddeler girmeli anlayışını benimsiyorZone diyeti son 20 yıldır yaygın olarak uygulanmaktadır Zone diyeti; dinç olmak ve şişkinliği durdurmak adına emin oranlarda protein, karbonhidrat ve yağ tüketiminden ibarettir Zone diyetinin faydaları nedir?Zone diyetinin faydaları oldukça fazladır Öteki diyetlerden farklı olarak, zone diyetinde katı kurallar yokturBununla birlikte zone diyeti hazırlanmış yiyecek ve şeker tüketimine karşıdır Zone diyeti; yapılan bilimsel araştırmalarda en sağlıklı besin şekillerinden biri olan Akdeniz gıda modeline yakın olma gösterir Vücuttaki yağ yakımını olabilecek en süratli ışık halkası getirir Yaşlandırmayı yavaşlatır Hayat kalitesini yükseltir Somut ve zihinsel performansı arttırırZone diyeti nasıl uygulanır?Zone diyeti; %40 karbonhidrat %30 protein %30 yağ üçlemesinden oluşur Zone diyetinde ne yenir?Zone diyetinde tüketilen gıdalar Akdeniz besin modeline yakınlık gösterirProtein: Zone diyetinde protein yağsız tercih edilir Dana ve kuzu eti Derisiz tavuk veya hindi göğsü Balık ve deniz ürünleri Vejeteryan ürünler, tofu ya da soya Yumurta beyazı Süt ve ürünleriYağ: Zone diyetinde tekli doymamış yağ tercih edilir Avokado Kuruyemişler (ceviz, badem, yer fıstığı, Antep fıstığı) Yer fıstığı ezmesi Tahin (susam yağı) ZeytinyağıKarbonhidrat: Zone diyetinde düşük glisemik indeksli sebzeler ve meyveler yenir Kırmızı meyveler (ağaççileği, böğürtlen, yaban mersini), elma ve portakal gibi meyveler Salatalık, biber, ıspanak, domates, mantar, nohut gibi sebzeler Yulaf ezmesi gibi bütün tahıllı gıdalarZone diyetinde ne yenmez? Şeker oranı yüksek meyveler: Muz, üzüm, kuru meyveler, Mango Şeker oranı yüksek nişastalı sebzeler: Bezelye, Darı, havuç, patates Tamamlanmış gıdalar: Ekmek, makarna, noodle, unlu mamüllerKurabiye, pasta ve benzeri şekerli gıdalar zone diyetinde tüketilmemesi gereken maddelerdirZone diyetinde, su başlıca meşrubat maddesi olduğundan kahve ve dere tüketimi en üye indirilmelidirZone diyeti, el ve göz yöntemi ya da besin kalıbı yöntemi olarak aşina 2 yöntem ile uygulanır1) Zone diyetinde el ve göz yöntemiZone diyetine yeni başlayanlar için en basit yöntemdir İsminden de anlaşılacağı gibi el ve gözler bu yöntem için en önemli araçlardırEller porsiyon boyunu belirlemede kullanılır Bir elde 5 parmak olduğundan günde 5 öğün yemek yemek gerektiğinin anımsatıcılarıdır bununla birlikte eldeki 5 parmak 5 saatten uzun vakit aç kalınmaması gerektiğini de hatırlatırGözler ise porsiyon boyunu belirlemede önemlidir Zone diyetine yerinde bir tabak hazırlamak için; tabağınızı üç bölüme ayırınTabağın içeriği şöyle olmalıdır;3'te 1'i protein (aya genişliğinde ve kalınlığında et)3'te 2'si karbonhidrat (Düşük glisemik indeksli sebze)Az miktarda yağ ( Avokado, zeytinyağı veya kuruyemiş)Zone diyetinde el ve göz yöntemi, yeni başlayanlar için kolay bir yöntem olacaktır2) Zone diyetinde gıda kalıbı yöntemiZone diyetinde gıda kalıbı yöntemi, kişiye özeldir Kişinin vücudunun gereksinim duyduğu karbonhidrat, protein ve yağ oranları hesaplanarak ona özel diyet listesi oluşturulurZone diyetinde besin kalıbı yöntemi; kişinin kilosuna, boylu boyunca bel çevresi kalınlığına bakılarak oluşturulurKahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği öğünlerinden herkes sıradan 5 zone beslenme kalıbına eşittirAra öğün sayılacak besinler ise 1 gıda kalıbına eşit gelirOrtalama bir bayan günde 11 gıda kalıbı, erkek ise 14 beslenme kalıbı tüketmelidirHer öğün; 7gr protein, 9gr karbonhidrat ve 1,5gr yağ içerir Erkekler için zone diyet planıErkekler için 14 besin kalıbını yaratıcı öğün planı şöyle;Kahvaltı (4 besin kalıbı): 2 yumurta 3 dilim hindi füme 1 dilim eksik yağlı peynir 1 elma 3 kap kavrulmuş ıspanak 1 kap haşlanmış mantar 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yarım soğan Bu malzemeleri yaratıcı bir şekilde kombinleyerek ıspanaklı mantarlı omlet yapabilirsinizÖğle yemeği (4 gıda kalıbı): 84gr ızgara tavukgöğsü 1 haşlanmış yumurta 2 adet göbek marul 1 kap mantar 1 kap salatalık 1 adet kırmızı biber 2 yemek yemek kaşığı avokado 2 adet ceviz 2 erik yada 1 portakalAra öğün (1 gıda kalıbı): 1 haşlanmış yumurta 3 badem yarım elmaAkşam yemeği ( 4 gıda kalıbı): 170gr ızgara somon 1 adet tatlı patates 1 adet göbek marul 1 adet domates 1 adet salatalık yarım avokado 2 tatlı kaşığı zeytinyağıAkşamüzeri atıştırmalık ( 1 besin kalıbı): 6 yer fıstığı yarım portakal bir dilim peynirBu besinleri sebze ve meyveleri değiştirerek uygulayabilirsinizKadınlar için zone diyet planıKadınlar için 11 beslenme kalıbını yaratıcı öğün planı şöyle;Kahvaltı (3 gıda kalıbı): 2 yumurta 3 dilim hindi füme yarım elma 1 kap mantar 3 kap ıspanak 1 nehir kaşığı zeytinyağıÖğle yemeği (3 beslenme kalıbı): 57gr ızgara tavuk göğsü 1 haşlanmış yumurta 2 göbek salata 1 kap mantar 1 adet salatalık 1 adet kırmızı biber yarım avokado 1 adet erikAra öğün (3 gıda kalıbı): 1 haşlanmış yumurta 3 badem yarım elmaAkşam yemeği (3 beslenme kalıbı): 113gr ızgara somon yarım tatlı patates 1 adet göbek marul yarım domates 1 adet salatalık yarım avokado 1 tatlı kaşığı zeytinyağı Ayge Buse GÜNDOĞAN