Zeytin Tuzlama Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilogram siyah zeytin (mümkünse kasım ayının sonlarına doğru toplanan ağaçta olgunlaşmış)
- 1 çay bardağı ince belli kahveci bardağı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ
Zeytin Tuzlama Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Zeytinler güzelce yıkanır kurulanır ben altına havlu yayılmış tepsilere yıkadıktan sonra bırakıyorum bir gece bekliyor iyice kuruyor ara ara karıştırıyorum ezmeden.
- Sonra onu 1’er litrelik cam konserve kavanozlarına yada pet şişelere dolduruyoruz. Şişe kilogramı arttıkça ölçünüzü ona göre tuz ve yağ ölçünüzü arttırarak ayarlayınız.
- Zeytin ile doldurduğumuz kaya tuzunu ve sıvı yağını koyduğumuz kavanozlarımızın kapaklarını kapatıp 15-20 gün pet şişeler yan yatırılarak cam kavanozlar dik şekilde çevrilir.
- Tuzun tüm zeytinlere ulaşması sağlanır su saldıkça 10 günde bir kapakları açılıp suları dökülür. Bu işlemi 3 kez yapmak yeterli.
- Kışlık bekleteceğimiz kavanozların kapaklarını artık yiyeceğimiz zamana kadar hiç açmıyoruz.
- Serin bir yerde yine aklınıza geldikçe çevirin zeytinler buluşunca olmuş demektir. İster hemen isterseniz bir yıl sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
- Şişelerin kapaklarını açmadan bekleterek uzun süre bekletebilirsiniz bozulmaz. Şişelerin suları dökülünce ağzı sıkı kapanmalı güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir ki uzun süre 1-2 yıl dayanabilir.
- Yiyeceğimiz zamanda zeytinleri şişelerden bir kaba varsa sularını dökerek 1 veya 2 gün oda sıcaklığında bekletin yıkamayın, sonra buzdolabında muhafaza ederek arzunuza göre yağ ve ???? ilavesiyle afiyetle tüketin, hiç sossuzda çok lezzetli ben öyle yapıyorum afiyet olsun
.