Baharat dünyasında en tanınmış olanlardan biri olan zencefil keza taze keza de kuru formda tüketilebilmektedir aynı zamanda toz haline, yağ ve meyve suyu haline getirilerek de tüketilen bir üründür Şifalı bitkiler aralarında faydaları en fazla olanlardan biri olan zencefil; başta mide bulantısı, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı olmak üzere daha çoğu konuda sağlık durumu açısından faydalıdır Karbonhidrat, lif, protein, demiri potasyum, sodyum,çinko, fosfor ve magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahiptir Zencefilin anavatanı Asya ’ya uzanan tropikal bölgelerdir Bilhassa Avustralya, Çin, Brezilya, Jamaika, Hindistan, Afrika ve ABD ‘nin tropikal alanlarında yetiştirilebilmektedir Günümüzde bitkilerle tedavilere yönelik önemli bir cereyan başlamıştır bu nedenle fazla tüketilmeye başlanan zencefil, çoğu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır Yakın zamanlarda da yemeklerde baharat olarak tüketilmeye başlanmıştır Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş zencefilin kökleri tatlı, pasta, ekmek, şarap gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılmaktadır Dereotu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Alt Etkileri Nelerdir? Zencefil bitkisi ekildikten 20 ay ardından hasat edilmektedir genellikle sonbaharda yaprakları solup döküldükten daha sonra kökleri sökülmek suretiyle çıkarılır Kökleri çıkarılan zencefilin dış kabuğu soyulur, bir gece soğuk suda bekletilir ve güneşte kurumaya bırakılmaktadır Zencefil bitkisinin kullanılan alanı toprak altında kalan kök kısımlarıdır Yardımsever bileşenlere sahip kök kısımları, akarsu olarak demlenerek tüketilebilir Öksürük ve soğuk algınlıklarında epeyce etkilidir Zencefil Nedir? img Zencefil Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldataszencefilnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2de20fce008alt 700 300Zencefilgiller familyasına mensup, 2 metre boya değin ulaşan, çok takvim bir bitki türü olan zencefil ülkemizde yetişmemektedir Bitkinin gövdesi boruyu anımsatan bir görünüme sahiptir Çiçek koçanı ise 6 cm civarında bir büyüklüğe sahiptir Görünüm açısından kozalağa benzemektedir Zencefilin anayurdu Asya ’nın Güneydoğusudur Günümüzde ise Malezya, Hindistan ve bazı tropikal alanlarda yetiştirilmektedir Bileşeninde zingiberol, fellandron, sineol sitrali, uçucu yağlar ve nişasta bulunmaktadır Ayrıca yapışık formdaki bitki sıvısı ve reçine bakımından da varlıklı bir bitkidir Bilimsel adı Zingiber officinale olan zencefilin içeriğinde; C vitamini, karbonhidrat, protein, lif, fosfor, çinko, magnezyum, potasyum, demir, sodyum, folat, B6 vitamini, riboflavin, niasin, betakaroten, pantotenik asit, kurkumin, kafeik asit ve salisilat bulunmaktadır Zencefil Nasıl Kullanılır (Tüketilir)? img Zencefil Nasıl Kullanılır (Tüketilir)?src http:bilgilihocamcominternaldataszencefilnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2de20fe0423alt 700 300Zencefil bitkisi genellikle nehir olarak tüketilmektedir Fakat yağ ya da toz halinde de satılmaktadır Çay olarak tüketmekte güçlük çekerseniz bu yöntemleri de deneyebilirsiniz Zencefil çayını doğru düzenlemek, faydalarını görebilmek açısından önemlidir 4 bardak ölçü ile dere hazırlarken; 4 santimetre uzunluğa sahip zencefilin kabuklarını iyice temizleyin 4 bardak olarak hazırladığınız, klorsuz hazır suyu kaynatın ve zencefili ince dilimler haline getirdikten sonradan suyun içine ilave edin Tencerenin kapağını kapalı tutarak, kısık alev üzerinde 20 dakika kadar beklettikten sonra yalnızca su kalacak şekilde süzün Ilık olarak tüketmelisiniz Çayınıza lezzet katmak için içerisine limon dilimleri veya bal ek edebilirsiniz Zencefili keza tatlı ayrıca de tuzlu gıdalarla birlikte kullanabilirsiniz Zaten baharat grubunda yer aldığı için çoğu yemek türüne yakışmaktadır Bunun yanında keklere, bisküvilere, tuzlu veya tatlı kurabiyelere ve aklınıza gelebilecek her türlü unlu mamule de zencefil ekleyebilirsiniz Bu doğaüstü baharatın tarçına benzeşen tadı vardır böylece bal ile karıştırarak da çok sıcacık bir şekilde tüketebilirsiniz Eğer çocuğunuzun iştahı kapalı veya yemek yemeyi sevmiyorsa, yemeklerinizin içerisine bir arz zencefil karıştırarak çocuğunuzun iştahının açılmasına asistan olabilirsiniz Özellikle çocukların gözdesi olan et köfte gibi yemeklere ekleyebilirsiniz Soğuk kış günlerinde hepimizin en büyük düşmanı grip ve nezle gibi hastalıklardır Bu aylarda keza hava şartlarının değişmesi keza de bağışıklık sisteminin daha zayıflaması nedeniyle çok daha tez hastalanırız Grip ve nezle gibi hastalıklar ise epeyce basit bir şekilde bulaştığından, özellikle topluluk yerlerde çalışanlar ya da öğrenciler daha dikkatli olmalıdırlar Kış günlerinde grip güya üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için tavuk suyuna hazırladığınız bol sebzeli bir çorbaya zencefil ekleyerek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz Zencefilin Faydaları Nelerdir? img Zencefilin Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataszencefilnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2de20ff2445 700 300Zencefil özellikle kış aylarında tüketildiğinde grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara iyi gelmektedir Soğuk algınlığına ya da değişik nedenlere tabi mide bulantılarına da iyi gelir Çoğunlukla mide bulantısı ile beraber görülen baş dönmelerinin de kesilmesini sağlar Vücuttaki şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikâyetlerini azaltan zencefil, bununla beraber kas ağrılarını, romatizma ağrılarını ve kronik ağrıları hafifletmektedir Öksürüğün giderilmesinde ve solunum yollarının açılmasında oldukça etkilidir Kadınlarda regl dönemlerinde görülen ağrıların hafifletilmesinde etkili bir bitkidir Mide bulantıları üstünde etkin olduğundan söz etmiştik Bilhassa hamilelikte görülen kusmalar, kemoterapi etkisi ile görülen kusmalar ve deniz, vasıta tutması gibi nedenlerle yaşanan kusmalar zencefil doğru önlenebilmektedir Zencefilin en çok aşina faydaları şunlardır; Zencefil enfeksiyonlarla savaşma konusunda fazla etkili bir bitkidir Hemencecik her yaşta grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır Terlemeyi artırarak vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar Özellikle hamilelikte meydana gelen sabah mide bulantılarına ve kusmalara iyi kazanç Kemoterapi gören kanser hastalarının da kusma semptomlarını azaltır Migren benzeri şiddetli baş ağrılarını hafifletir Zencefil çok etkin bir gaz gidericidir Bağırsaklarda biriken ve kişiyi tedirgin eden gaz şişkinliğini geçirir Midedeki hazımsızlığı geçirir, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar Kemiklerin gelişimine faydalıdır Hem osteoartrit, artrit, diz iltihabı ve diğer bütün eklem ağrılarının dinmesinde faydalıdır nefes darlığı ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir Düzenli olarak tüketilen zencefil, sağlıklı şekilde kilo vermeyi sağladığı gibi bununla birlikte bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine tezgâhtar olur Bu sayede vücudun hastalıklara karşısında savunma gücünü artırır Zencefil fazla dinç bir karaciğer dostudur Bilhassa tüberküloz hastalığı geçirmiş şahısların tüketmesi önerilmektedir Oysa her ihtimale karşısında doktora danışıldıktan sonra tüketilmelidir Meme kanseri ilk olarak almak üzere birçok kanser türünün oluşumunu önler Kanser hücreleriyle savaşır Ek olarak kolonda meydana gelen kanserojenik etkileri yok eder Bu sayede kolon kanserinin meydana gelmesini de engellemiş olur Alzheimer ve parkinson gibi beyin hastalıklarının oluşmasını önler Beyni ve hafızayı geliştiren zencefil, nörodejeneratif hastalıkların başlangıcını, oksidatif stresi ve beyindeki iltihaplanmayı önler Beyin hasarı riskini azaltır LDL ve HDL kolesterol seviyelerini dengede tutarak kalpdamar sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır Kanın pıhtılaşmasını önler, hipertansiyounu düzenler Spor yaptıktan sonradan oluşan kas arılarını geçirir Zencefilin Alt Etkileri Nelerdir? img Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataszencefilnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2de2100d61d 700 300Zencefil bitkisinin çayı fazla nadir olarak ast etkiler göstermektedir Bazı kişilerde aşırı kullanımı ishale, göğüs bölgesinde yanma hissine ve ağız içerisinde tahrişlere sebebiyet verebilir Safra taşı problemi olanların zencefil çayını içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir Kanın pıhtılaşmasında yavaşlamaya niçin olduğu için cerrahi operasyonlar öncesinde ve işlem sonrasında kullanılmaması gerekir Semizotu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Bağlı Etkileri Nelerdir? Yürek ve şeker hastalıkları gibi önemli hastalıkları olanlar, her bitkide olduğu gibi zencefil tüketiminde de özenli olmalı ve başta doktorlarıyla görüşmelidirler Gebelik ve emzirme dönemlerinde bebeklere etki edeceği için tüketilmemesi uygundur Çünkü hamile ve emziren bayanlarla ilgili bir araştırma laf konusu değildir Zencefilin Tarihteki Yeri img Zencefilin Tarihteki Yerisrc http:bilgilihocamcominternaldataszencefilnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2de2101d619 700 300Hint, Arap ve Asya topraklarında, nebati şifa nedeniyle geleneksel olarak, binlerce yıldır kullanılmaktadır Birçok hastalığın çaresi olarak görülmüş ve uygulanmıştır Çin ’de mide rahatsızlıklarında, ishal gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır Yemeklerin içerisinde kullanılmaya 13 yüzyılda başlanmıştır Avrupa ’ya tüccarlar tarafından getirilmiştir ve özellikle de mide hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur