Zegereğin fayadaları (keten tohumu) keten tohumu nedir,keten tohumun faydaları,keten tohumunun yararları,keten tohumu neye iyi kazanç,zegereğin faydaları hakkında bilgiler Kullanılan Kısımları: Tohumları Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Sindirimi hızlandırır, dışarı çıkma ihtiyacını artırır, gaitayı çoğaltır, bağırsak iltihabını giderir, mesane ve böbrek iltihabına iyi gelir, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine aleyhinde koruyucu olarak kullanılır, müshildir, şeker hastalığında faydalıdır, müzmin öksürüğü, göğüs nezlesini, akciğer ve bağırsak veremini, dalak şişliğini ve kan tükürmeyi iyi eder, cinsi gücü ve meniyi artırır, mide ülserini çare eder, kollestrole, damar sertliğine iyi kazanç ve böbrek taşlarını eriterek düşürür, bel soğukluğunda faydalıdır 45899 45899 zegereginfayadalariketentohumu5c503b06c3951zegereginfayadalariketentohumu5c503b06c3951 402 576 kjpg45899 Zegereğin fayadaları (keten tohumu) kjpg45899 Zegereğin fayadaları (keten tohumu) Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 210 gr keten tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 23 bardak içilir Müshil olarak yemeklerden önce 1 kaşık çekilmiş zegerek 1 bardak su ile içilir, kabızlığı elbette giderir Şeker hastalığında 1 kaşık keten tohumu 1 kg suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür, 1 günde tüketilir Müzmin öksürük ve göğüs nezlesinde 1 kaşık keten tohumu 2 kadeh suya, ıslatır, birkaç saat bekletilir, bu su tohumlarla beraber içilir Aynı terkip kaynatılmak sureti ile de kullanılabilir, öksürükte içine limon sıkılarak içilir 400 gr keten tohumu toz halinde yeteri kadar balla macun yapılır 40 gün sabahları aç karna yenilirse mide ülserini, akciğer ve bağırsak veremini dalak şişliğini ve kan tükürmeyi çare eder Bal ve karabiberle macun yapılarak yenilirse cinsi gücü artırır meniyi çoğaltır Balgam söktürücü: keten tohumu, elma kabuğu, ıhlamur beraberce kaynatılıp içilir Böbrek kanamasında 1 bardak kaynar suya, 510 gr ezilmiş keten tohumu benzer miktar at kuyruğu ve sığır kuyruğu konur, 10 dk bekletilir, günde 23 kadeh içilir Allerjik bronşitte; keten tohumu kavrulur, toz haline getirilir, balla karıştırılır, 1 kaşık çörekotu, 1 kaşık kara biber toz halinde ek edilir, içine 1 limon sıkılır, sabahleyinakşam 1 kaşık yenilir Böbrek taşı iltihabında keten tohumu kavrulur, toz haline getirilir, yemeklerde 1 kaşık yenir ya da kavrulmamışı bir bez içine konulup kaynatılır, sabahları aç karna 30 gün içilir, 15 gün ara verilir daha sonra tekrar içilir Dışarıya: Keten tohumu el, ayak, deri çatlaklarında keten tohumu toz haline getirilir 1 avuç 1 kaşık acı badem yağı ile karıştırılır Sulu ülkü gelinceye dek sıcak su ek edilir Çatlakların üzerinde sürülür 15 dk bekletilir Daha Sonra ılık su ile yıkanır Keten tohumu lapa haline getirilip arpacığm üzerine konulur Keten tohumu toz haline getirilir, bulamaç yapılır vücuda sarılırsa sancı ve sızıları giderir, baş ağrısında başa konulursa baş ağrısını giderir, öksürük, bronşit, zatürre gibi iltihaplı akciğer hastalıklarında lapa halinde göğüs üstüne konulur ya da sırta sarılır Çıbanlarda, dolama ve köpek memelerinde lapa yapılarak sarılır barasta (cisim lekelerinde) ve temreğide lapa halinde kullanılır Kaynatılan keten tohumu suyu ile lavman yapılırsa bağırsak ve rahimde olan artıkları çıkarır temizler Ağız ağrılarında gargara olarak kullanılır Basurda 2 kaşık keten tohumu 10 dk kaynatılır, lapa biçiminde basurun üzerine konur Keten tohumu yakılarak dumanı teneffüs edilirse nezleyi önler Diş kefekesinde (diş dipleri taşı) toz haline getirilir, hamur yapılır dişlere sürülür id