İç Hastalıkları Uzmanı Dr Ayça Kaya genellikle bütün sebzelerin nebati karbonhidrat kaynağı bununla birlikte da lif kaynağı olduğunu belirtiyor “Ben sebzeleri birçok zaman süngere benzetirim, hani bir bilmece vardır ya, çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane, diye İşte sebzelerde bu koşul böyledir; yersiniz bir tane vücuda girer bin tane diyerek sebzelerin mucizevi faydalarına uyarı çekiyor id Gad300250Zayıflamaya karar verildiğinde ilk yapılacaklardan biri öğün dengesinde sebzelere daha ağırlık saptamak olsun Bundan Böyle sofralardaki egemen olan unlu karbonhidratları (pilav, makarna, börek, ekmek, patates…) azaltalım, onların yerine sulu karbonhidratları yani sebzeleri koyalımİç Hastalıkları Uzmanı Dr Ayça Kaya’dan sebze yemeklerinde dikkat edilecekler:• Sebzeyi mevsiminde yiyeceksiniz genellikle baktığımızda domates, yeşil biber, kırmızı salçalık biber, patlıcan, kabak, bamya, barbunya, yeşil fasulye, bezelye yaz sebzeleridir Lahana, pazı, ıspanak, karalahana, brokoli, karnıbahar, pırasa kış sebzeleridir Yazın bir çok bayan kilo kilo yaz sebzesi buzluğa stok eder Ama yazın yaz sebzesi kışın kış sebzesi yemek gerekir Mutfaktaki ilk reformlardan biri bu olsun Çünkü yaz ve kış sebzeleri de ayrı ayrı mevsimine kadar bağışıklık sistemini canlı tutacak maddeler içeriyor Konservelerden, salamuralardan, şoklamalardan vazgeçelim Illa yapmak istiyorsanız az miktarda şoklama şeklinde buzluğa koyup onu da en geç üç ay içinde tüketin• Sebzeleri et, kıyma, tavuk, yumurta veya peynirle zenginleştirmeye çalışın Proteinle birleştiremediğinizde içine ya kurubaklagil (fasulye, nohut mercimek) ya da yoğurt koyun Çünkü sebzelerin su oranı yüksek olduğundan kimsesiz sebze yemekleri yaparsanız daha tez sindirirsiniz ve daha ivedi acıkırsınız bununla birlikte bu şekildeki kombinasyonlar sebzenin besin değerini artırır ve sizi daha çok tok tutar• Sebzeyi çok pişirip öldürmeyin Ham kullanım şansı olan sebzeleri çiğ kullanın Örneğin ıspanak, pırasa gibi sebzeleri salatalara katmayı ihmal etmeyin• Her öğünde sofrada birkaç çeşit sebze bulundurmaya çaba edin Göz doygunluğu için salata, haşlanmış sebze ve zeytinyağlı sebze yemeğini bir arada bulundurabilirsiniz Bunu et, yoğurt, su ve az ekmekle çeşitlendirerek sıhhat için gerekli tüm gıda guruplarını da vücuda almış olursunuz• En iyi sebze pişirme yöntemi buharda haşlamadır Bu şeklide vitamin ve minerallerini daha iyi korurlar Suda haşlanan sebzelerin haşlama suyunu dökmeyin, çorbalarınızda kullanın• Sebze yemeklerinize koyduğunuz yağa dikkat edin 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından artı yağ koymayın, etli sebze yemeklerine ayrıca yağ eklememeye çalışın Yapacağınız yemeğin herzamanki tarifinde kızartma olsa da siz yine de bu sebzelerin közlenerek ya da hafif haşlanıp yeniden benzer şekilde tariflerde kullanılabileceğini unutmayın• Soğanı yağla kavurup daha sonra sebzeyi sipariş verme alışkanlığınızdan vazgeçin Hep bütün malzemeyi benzer anda koymaya çalışın, en sona, yemek piştikten sonra yağını ekleyin• Tuzu da yemek piştikten sonra atarsanız tuzun içindeki iyodu da korumuş olursunuz Çünkü iyot ısı ile bozulabilir Tiroid hormonlarımız için iyot koşul ve ülkemizdeki en büyük guatr nedeni iyotsuzluk