Zamane arkadaşlığı yerine Facebook! Teknoloji her şeyi değil etmiş durumda FSınıf arkadaşı, okul arkadaşı, semt arkadaşı, ev arkadaşı, asker arkadaşı Bu arkadaşlıkların listesini eskiden uzatmak mümkündü Fakat bundan böyle yok, çünkü gençler hemen yüz yüze irtibat kurmaktan kaçıyor Sanal alemdeki arkadaşlıklar daha çok seçim ediliyor Facebook, MSN, Twitter ve Myspace arkadaşlığı ya da kardeşliği aldı başını gidiyor Ancak uzmanlar, bu durumun gençleri yalnızlaştırdığını, ekran bağımlısı yaptığını ve ruhsal hastalıklara daha açık ülkü getirdiğini söylüyor 'Çocuğum, tanımadığın kişilerle hitabe!' 'Yine spora gitmek zorundayım, 'Anneme çok kızgınım', 'Kola içiyorum fakat size yok', 'Tatilde fazla sıkıldım, nette olmayı özledim', 'Ayağım şişti, evde yatıyorum', 'Yarın 14'te nette buluşalım mı?' vs Anlaşıldığı üzere çocuklar ve gençler bundan böyle yüz yüze irtibat kurmaktan kaçıyor Ekrandan ekrana yazışarak, hiç tanımadığı kişileri listelerine ekleyerek dertlerini paylaşıyorlar Hatta tanımadıkları insanların fotoğraflarına bakmaktan ve video aşağı sohbet etmekten fazlaca hoşlanıyorlar Teknoloji sosyal ilişkileri çabuk değiştiriyor Bundan Böyle çocukların ne semt arkadaşı ne okul arkadaşı ne de takım arkadaşı kaldı, gençler asker arkadaşlarını bile tanımıyor Her ne değin anneler hâlâ 'Çocuğum, tanımadığın kişiyle konuşma!' dese de bu dikkat bilgisayar başında geçerli sayılmıyor Bütün zamanını sanal arkadaşları ile geçiren gençler arasında bir facebook, twitter ve myspace kardeşliği aldı başını gidiyor 'Sosyalleşme' adı aşağıda hayatımıza girmeye çalışan bu sitelerde, üyeler kendi profillerini oluşturup, bireysel ve özel bilgilerini bu platformdan paylaşma imkanı buluyor Profilinizde yalnızca bireysel bilgilerinizi paylaşmıyorsunuz Diğer üyelerle ilişkilerinizi şekillendiren ana öğe beğeni ve düşünceleriniz Birbirinizi tanımamış olmanız ise bir üstünlük sanki Bir araya gelerek sevinçlerin, dertlerin, düşüncelerin paylaşıldığı uzun sohbetler, bilgisayar yoluyla kurulan cansız diyaloglara dönüşmüş durumda Psikologlara göre bu şart çocuk ve gençlerin yalnızlaşmasına, ekran bağımlılığı yapmasına ve ruhsal hastalıklara daha açık ayla gelmesine niçin oluyor Üstelik facebook ve twitter gibi sitelerde hiç tanımadıkları, hatta yazışmadıkları kişileri dost listelerine ekleyip 'benim arkadaşım çok' algısı güya bir fayda göstergesi gibi sunuluyor Öteki yandan ise çocukların maddi ve ahlakî gelişimi için insanlarla iç içe olması gerekiyor Somurtkan halde dışarı çıktığında kendini açıklama etmekte zorlanıyor ve kimsenin kendini anlamadığını düşünüyor Hayata açılan tek penceresi bilgisayar monitörü olan genç, 'gerçek' insan yüzlerine aleyhinde yabanileşiyor, çünkü sanal arkadaşlıklar sahici ilişkiler kurmaktan çok uzak Birey listesi ne dek kabarık olursa olsun o insanların hiçbiriyle yüz yüze irtibat kurmadığı için sıkıntılı hemencecik dertleşecek kimse bulamıyor Sonuçları depresyona kadar gidiyor yalan söylemek çekici geliyor Peki bu değin olumsuz yanı olan arkadaşlık siteleri gençlere neden cazip geliyor? Sanal ortamda sohbetin en keskin özelliği 'yalan bildirmek' Gençler kendilerini karşılarındaki kişiye olduğundan daha farklı görüş ihtiyacı hissediyor Hangi yaşta, cinsiyette ya da meslekte edinmek istiyorsa kendisini o şekilde tanıtabiliyor Kendisinden yaşça büyük biriyle sohbet edecekse yaşını büyütebiliyor ya da tam tersi şekilde küçültebiliyor Karşınızdaki kişi de aynı şekilde kendisini nasıl takdim etmek istiyorsa o kadar tanıtıyor Hem 'beni görün, benden farkında olun' duygusu ile fark edilmek ve alaka görmek istiyorlar İnternet, çocuğu suça teşvik eder Çocuklar ve gençler insan ilişkilerinde yeterince tecrübeye sahip olmadıkları için fazla basit kandırılabiliyorlar 'Arkadaşımın arkadaşı benim de arkadaşımdır' mantığı ile hareket eden gençler uyuşturucu, fuhuş, canice, kişilik haklarına tecavüz gibi suçlara internetle bulaşabiliyor Bunlar doğrudan doğruya internet üzerinden gerçekleşmese de bir buluşma neticesinde güven telkin edilerek gencecik beyinler suça yönelebiliyor Çocuğu internetten nasıl uzaklaştırmalı? Çocukları internet arkadaşlığından uzaklaştırmada en büyük iş yine ailelere düşüyor Bir anne ve baba asgari çocuğu kadar bilgisayar kullanmasını bilmeli ki, çocuğunu bilgisayar ortamında nelerin beklediğinin farkında olması gerekiyor Bilgisayarlar çocukların yatak odalarına değil herkesin kullanımına açık salon gibi mekanlara konulmalı Hem aileler internet arkadaşlığı yerine çocuklarına daha hoş aktiviteler taahhüt etmeli Çocuğu takip etmek her lahza muhtemel olmadığı için de bilgisayarlara aile koruma filtrelerinin belirlenmiş yüklenmesi gerekiyor İnternette dikkat edilmesi gerekenler Bilinmeyen kişiler arkadaş olarak kabul edilmemeli Tanımadığınız kişi durduk yerde acayip isteklerde bulunur ya da sözü döndürüp dolaştırıp muhakkak bir amaca getirirse kuşkulanmak gerekir Msn veya kameralı sohbette video görüntüsü vermeyin, şantaj olarak kullanılabiliyor Yazışırken hiçbir şekilde küfür ve hakaret içeren sözcükler yazmayın, aleyhinize açılan bir davada kanıt olarak kullanılabilir Girdiğiniz sitenin domain adının kime ait olduğu ve ödemesini kimin yaptığının bilinmesi gerekir Rahat veyahut kime ait olduğu belirli olmayan siteler tehlike oluşturur * Çocuklar ve gençler basit kandırılıyor Av Kemal Şener (Bilişim suçları avukatı): Sanal âlemde profil olarak gösterdiğiniz bilgilerin doğruluk payı yüksek değil Gençler tatmin edici tecrübeye sahip olmadıkları için kolay kandırılabiliyor Fuhuşa teşvik ve kötü yönde istismar yapılabiliyor Uyuşturucu doğrudan doğruya internetten pazarlanmıyor ama bu siteler buna zemin hazırlıyor Sanal âlemde en fazla karakter haklarına tecavüz suçları işleniyor Kişilerin resimleri fotomontajlanarak özel bilgileri yayılıyor ve kişilerin sanal âlemdeki saygınlığı azaltılıyor Bütün bunlar bilişim suçlarına giriyor Bu suçu işleyenler IP denilen internet temas numarası ve protokol numarası ile bulunabiliyor Fakat internet kafeden bağlandıysa veya yurt dışındaki bir sitenin üzerinden internete girildiyse bu kişileri bulmak zorlama * Ekranı kapat, hayatı aç Prof Dr Kemal Sayar (Psikiyatrist): İnternet âleminde gençler almak istedikleri, hayallerindeki kişilere bürünüyor Dolayısıyla buradan yapılan muhabbetin büyük bir kısmı yalan üzerine kurulu Buradaki bağlar sahici olmuyor ama incittiği zaman da çok incitebiliyor Bir hastam, sanal bir topluluk kendisiyle 'ezik' diye dalga geçtiği için intihar girişiminde bulunmuştu Tüm bilgisayar teknolojileri ve televizyonun insanları yalnızlaştırdığı, sosyal bağları kopardığı ve ruhsal hastalıklara daha açık bir ışık halkası getirdiği çoğu bilimsel araştırma ile ispatlanmış durumda Ben bütün hastalarıma 'ekranı kapat, hayatı aç' önerisinde bulunuyorum *** Toplumla iç içe olmak durum Orhan Güneş (Psikolog): Her şeyi ihmal edecek değin sanal arkadaşlıklara yönelmişsek internet bundan böyle bize hasar verici hale gelmiştir Çocuğun fiziksel ve ahlaksal gelişimi için insanlarla iç içe olması gerekiyor Ama çocuk bu gelişimi bilgisayar karşısında geçirirse dışarı çıktığında kendini kimseye anlatamadığından şikayet eder Kişiler tüm arkadaşlık ilişkilerini sanal ortama kadar şekillendirebilir ve karşısındakine de kendini istediği gibi yansıtır Ortaya tehlikeli bir ortam çıkar Konuştuğumuz her kişinin yalan söylediğini düşünür Çünkü o da yalan söylüyordur süre