
Arap kültüründen aktarılan zahter, Osmanlı periyodundan beri tüketilmektedir. Lâtif kokusu ile epey tercih edilen zahter hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Çay olarak tüketilebilen zahter birebir devranda birtakım yörelerde yemeği de yapılır. Evet zahterin yararları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar? Haberin detayında zahtere dair her şeyi bulabilirsiniz.
Arapça da Za'atar olarak bilinen zahter, kekik ailesine bağlı bir bitkidir. Orta Doğu'da yemeklerde tüketilen zahterin yüzyıllardır insan sağlına yararları da olduğu biliniyor. Lübnan, Filistin ve Ürdün yemeklerine eşsiz lezzet sağlayan zahter, aramottik bir koku ve tada sahiptir. Öğütülerek baharat hale getirilen zahter bitkisi, kekik, mercanköşk ve tuz ile harmanlanır. Tüketimi Endülüslere kadar uzanan zahteri ekseriyetle bayanlar kendi imkanları ile meskende hazırlar. Batılılar tarafından keşfedildikten sonra içeriğine ayrıyeten kimyon, kişniş ve rezene de ekleniyor. Bu karışım tıpkı vakitte mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirdiğinden çay olarak tüketilir. Devletimize Osmanlı vaktinde giren bu karışım bilhassa sulu ve et yemeklerine eklenir. Kişisel olarak da çayı yapılır. Klasik olarak hazırlanan zahter de ise yalnızca tuz ve sumak vardı. Bu karışım ekmeklerin üzerine ya da içerisine zeytin yağı ile eklenir. Eski çağlardan beri yapılan zahter çayı vücuttaki paraziti azaltmada doğal ilaç olarak tüketilirdi. Bunun dışında mahsusen hadleri güçlendirerek dimağ marazlarının önüne geçtiği bilinir.

ZAHTERİN YARARLARI NELERDİR?
- Mevsim geçişlerinde ekseriyetle virüsler kuluçka periyotlarından harekete makbul. Bu da gribal enfeksiyonlara neden olur. Bağışıklığın düşmesiyle de artan illetlerin önüne geçmek için eksperler doğal ilaçlar önerir. Zahter bu bakımdan hayli tesirli bir otur. Bilhassa baharat olarak yapılan zahter de içeriğindeki gayri yararlı bitkilerle birlikte vücudun direncini artırarak illetlere karşı korur.
- Bağışıklığı temizlemede tesirli olduğu kadar ağız içi sıhhatinde da epey yararı olan zahter, suyuyla ağızda yapılan gargarayla enfeksiyonlu hücrelerin sayısı azaltılır. Kekik üzere güçlü bir antioksidan olan zahter, diş aralarında biriken hücreleri tükürükte biriktirerek ağızdan atılmasını sağlar.

- Mikroplara karşı güçlü bir silah olan zahter, öksürüğe zıtta hayli tesirli bir bitkidir. Kuru öksürüğü anında keserek boğazın tahribatını azaltır. Boğazları rahatlatarak rahat bir nefes almada yardımcı olur.
- Göz sıhhatinde temel vitamin olan A vitamini bakımından güçlü olan zahter, tıpkı devirde sinüs yollarını da temizler. Göz kanallarının bakterilerle tıkanmasının önüne geçerek içeriğindeki likit orantısını artırır. Görme kaybı yaşanmasını önler. İleri yaşlardaki göz sıkıntılarının da önüne makbul.

- Güçlü bir antioksidan olan zahter, başkaca kanserli hücrelerin oluşumunu da handikaplar. Bilhassa hücrelerin mutasyona uğramasının önüne makbul. Eski çağlardan beri sistemli olarak çayı tüketilerek kanser hastalıklarına yakalanma orantısını azaltmasını destekler.
- Vücutta sıhhatsiz beslenme ve çevresel tesirlerden kaynaklı artan parazitler önemli marazların meydana gelmesine neden olur. Parazitler bilhassa bağırsaklara yerleşerek sindirim ve metabolizmayı alt üst eder. Fakat zahter vücuttaki parazitleri idrar yoluyla atmada tesirli bir bitkidir. Zahter parazitleri idrar ile atarken rahat bir idrarın yaşanmasına ortam hazırlar.
- Beğenilen kokusu sayesinde kozmetiklerde de kullanılan zahter cilt paklığı için münhasıran sabun üzere eserlerin ham unsurudur.

ZAHTER ÇAYI NASIL YAPILIR VE NE İŞE YARAR?
Zahter bitkisi kurutularak içerisine eklenen kekik, sumak ve tuz üzere bitkilerle birlikte karıştırılır. Bir tatlı kaşığı kaynamış suya ekleyip 5 dakika bekletin. Daha sonra süzerek bir bardağa boşaltın. İsteğe bağlı içerisine bal ya da limon ekleyin. Günde bir bardak tüketebilirsiniz.
NOT: Çok güçlü bir antioksidan tesiri olduğundan kronik hastaların ve gebelerin tüketmeden evvel bir mütehassısa başvurmasında yarar var.