Yutulan Sakızın Vucutta Kalma Suresi
Yutulan sakız, sindirim sisteminde 10 yıl kalıyor Bu da bağırsaklarda ciddi değişikliklere neden olabiliyor İceriğine bakıldığında lezzetli ama hazmı zor karışımlardan oluştuğu icin bu mumkun Tıp kitapları da yutulan sakızların bircok probleme neden olduğunu yazıyor
Pediatrics'de 1998 yılında cıkan bir makale, uc farklı vakayı en kotu ornekler olarak sıralıyor
İlki, 2 yaşından beri sakız ciğnemeyi cok seven 4,5 yaşındaki bir erkek cocuğu anlatıyor Ailesi duruma mudahale ettiğinde cocuk, sakız adedini yediye cıkarmıştı Doktorlar, cocuğun boğazını tıkayan kutleyi elle cıkarmak zorunda kaldılar
İkinci vaka da, yine 4 yaşında gun icinde cok sık sakız tuketen bir cocukla ilgili Bir sonraki sakızı ciğneyebilmek icin ciğnediklerini yutan cocuğun midesinde farklı sakızlardan cok renkli bir kutle oluştu ve doktorların acil olarak mudahalesi gerekti
Son vaka ise duzenli sakız ciğneyen 1,5 yaşındaki bir cocuğu anlatıyor Kucuk kız, ciğnediği sakızın icine 4 tane bozuk parayı ekleyince acil olarak hastaneye kaldırıldı
Bunlar, milyonlarca vakadan sadece ucu Yuzyıllardır, ciğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan once 7000 yılında Kuzey Avrupa'da ozellikle de 615 yaş arasında ciğnendiğini gosteriyor
Eski Yunanlıların nefeslerini tazelemek icin ağaclardan elde ettikleri sakızı baharatlayarak ciğnedikleri biliniyor İngiliz kolonileri ise Amerika'ya yerleştiklerinde kıtanın yerlilerinden bu geleneği devralıyor
Sakızın modern haline kavuşması ise bir muhendislik hatası sonucu oluşuyor 19 yuzyılda ağactan elde edilen lateks adlı madde, lastiğe eşdeğer bir madde olarak goruluyor 1869 yılında Meksika'nın surgundeki eski başkanı Antonio López de Santa Anna, Thomas Adams'a bu gorevi veriyor Ancak bir sorun oluşur ve proje başarısızlıkla sonuclanır Ancak, Adams'ın adı bu madde ile anılır
Madde, araba lastiklerinde kullanılamasa da dikkat cekici ozllikleri vardır Kuruduğunda su icinde cozulmez ve tam bir plastiktir Adams, 1871 yılında uzun sure ciğnenebilen ve parafin ile tatlandırılmış lezzetli bir sakız ureterek patentini alır Wrigley ise sakızı bugunku unune kavuşturur
Yutulan sakız, sindirim sisteminde 10 yıl kalıyor Bu da bağırsaklarda ciddi değişikliklere neden olabiliyor İceriğine bakıldığında lezzetli ama hazmı zor karışımlardan oluştuğu icin bu mumkun Tıp kitapları da yutulan sakızların bircok probleme neden olduğunu yazıyor
Pediatrics'de 1998 yılında cıkan bir makale, uc farklı vakayı en kotu ornekler olarak sıralıyor
İlki, 2 yaşından beri sakız ciğnemeyi cok seven 4,5 yaşındaki bir erkek cocuğu anlatıyor Ailesi duruma mudahale ettiğinde cocuk, sakız adedini yediye cıkarmıştı Doktorlar, cocuğun boğazını tıkayan kutleyi elle cıkarmak zorunda kaldılar
İkinci vaka da, yine 4 yaşında gun icinde cok sık sakız tuketen bir cocukla ilgili Bir sonraki sakızı ciğneyebilmek icin ciğnediklerini yutan cocuğun midesinde farklı sakızlardan cok renkli bir kutle oluştu ve doktorların acil olarak mudahalesi gerekti
Son vaka ise duzenli sakız ciğneyen 1,5 yaşındaki bir cocuğu anlatıyor Kucuk kız, ciğnediği sakızın icine 4 tane bozuk parayı ekleyince acil olarak hastaneye kaldırıldı
Bunlar, milyonlarca vakadan sadece ucu Yuzyıllardır, ciğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan once 7000 yılında Kuzey Avrupa'da ozellikle de 615 yaş arasında ciğnendiğini gosteriyor
Eski Yunanlıların nefeslerini tazelemek icin ağaclardan elde ettikleri sakızı baharatlayarak ciğnedikleri biliniyor İngiliz kolonileri ise Amerika'ya yerleştiklerinde kıtanın yerlilerinden bu geleneği devralıyor
Sakızın modern haline kavuşması ise bir muhendislik hatası sonucu oluşuyor 19 yuzyılda ağactan elde edilen lateks adlı madde, lastiğe eşdeğer bir madde olarak goruluyor 1869 yılında Meksika'nın surgundeki eski başkanı Antonio López de Santa Anna, Thomas Adams'a bu gorevi veriyor Ancak bir sorun oluşur ve proje başarısızlıkla sonuclanır Ancak, Adams'ın adı bu madde ile anılır
Madde, araba lastiklerinde kullanılamasa da dikkat cekici ozllikleri vardır Kuruduğunda su icinde cozulmez ve tam bir plastiktir Adams, 1871 yılında uzun sure ciğnenebilen ve parafin ile tatlandırılmış lezzetli bir sakız ureterek patentini alır Wrigley ise sakızı bugunku unune kavuşturur