Yumuşak Çörekler Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
- 200 ml ılık süt
- 3/4 yaş maya
- 95 gram şeker
- 1 paket vanilya şekeri
- 1 paket portakal kabuğu
- 50 gram erimiş lakin ılık tereyağı
- 30 gram sıvı yağ
- 2 tane yumurta
- 1 tutam tuz
- 500-550 gram un
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Eritilmiş tereyağı
- Şeker
- Tarçın
Yumuşak Çörekler Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk evvel büyük bir kaba ılık sütümüzü, maya, şeker, vanilya şekeri, eritilmiş ancak çok sıcak olmayan tereyağ, sıvı yağ, portakal kabuğu, ve yumurtaları ekliyoruz ve mikserle karıştırıyoruz.
- Bir tutam tuzu ve unumuzu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
- Ben mikserle yapıyorum biraz yapışkan bir hamur olacak zira.
- Un ölçüsü değişebilir çok yumuşak hafif ele yapışan bi hamur olucak.
- Hamur yoğurma kabının içinde kendini toplamaya başladığında un kâfi olacaktır. Ben 550 gram un kullandım.
- Hamur hakikat kıvama geldikten sonra elerinizi sıvı yağ ile kremler üzere yağlayın ve hamuru elinize alıp yuvarlak bi form verin ( sıvı yağ sayesinde ellinize yapışmayacak).
- Yoğurma kabının içinide hafif sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru içine bırakıp üstünü örtün. Hamur iki kat kabarması gerekiyor.
- Hamur kabardıktan sonra hafif unlu tezgaha bırakın ve 10 modüle bölün.
- Hamuru fotoğraflarda gördünüz biçimde hazırlayabilirsiniz.
- Hazırlarken hamurun üstünde fazla un varsa dikkatle silebilirsiniz. Bu basamaktan sonra esasen ele fazla yapışmıyor.
- 15 dakika üstü örtülü bekledikten sonra 1 tane yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sütü karıştırıp üstüne sürün.
- Çörekleri soğuk fırında (yani evvelden ısıtılmamış) 175 derece alt üst ayarda pişirin.
- Üstü kızarmaya başladığında yani sarı bi renk aldığında fırından çıkarın. Yaklaşık 20- 25 dakika sürdü bende.
- Piştikten sonra çörekler daha sıcakken üstüne tereyağı sürüp tarçınlı şekere batırıp soğumaya bırakın.
Yumuşak Çörekler Tanımı Fotoğraflı Yapılışı