iltasyazilim
FD Üye
YOĞURMADAN EKMEK
*Ekmeği en az 12 saat bekletmek gerekiyor bu yüzden akşamdan başlamakta fayda var
Bardak ve kaşık ölçüleri ekmek makinesinin bardak ve kaşığına göredir Orta boy bir su bardağı (240ml) ile de yapabilirsiniz
Malzemeler:
3 su bardağı un
yarım çay kaşığı toz instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 + dörtte bir su bardağı ılık su
Yapılışı:
1Unu geniş bir kaba dökün (dilerseniz eleyin) Üzerine mayayı ve tuzu serpin
2Suyu azar azar ilave edin Az gelirse dörtte bir bardak su daha ilave edin Tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak kaşığa yapışan ama çok sulu olmayan bir karışım elde edin Aşağıdaki örnek ilk yaptığım fazla sulu olan karışım
3Kasenin üzerini streçleyerek mutfak tezgahında 1220 saat bekletin
4Ertesi gün ekmek tahtanızı unlayın Elinizi ıslatın ve kasedeki karışımı tahtan üzerine alın Kenarlarını alta katlayarak düzgün bir daire elde edin Unlanmış bir mutfak bezine sararak yüksek ve dar (ben mikser kasesini kullandım) bir kasede 1 veya 2 saat bekletin
5Pişirmenize yarım saat kala fırına girebilen bir tencerenizi 235C fırında kapağı kapalı olarak bekletin Tencerenin fırına girebilen plastik kenarları olmayan bir tencere olmasına dikkat edin (Ben turuncu döküm tenceremi kullandım Kapağındaki plastik ısıya dayanabiliyor )Tencere ısınınca fırından çıkartın Hamurunuzun düzgün kısmı alta gelecek şekilde tencereye alın Kapağı kapalı olarak 235C fırında yarım saat, ardından kapağı açık olarak 15 veya 20 dakika pişirin
6Pişince ılınmasını bekleyip ılınrken çıkardığı çatırdama seslerine kulak verin İyice soğuduktan sonra kesin
**Yapımı zor ama değdi tadı gerçekten güzel oldu
*Ekmeği en az 12 saat bekletmek gerekiyor bu yüzden akşamdan başlamakta fayda var
Bardak ve kaşık ölçüleri ekmek makinesinin bardak ve kaşığına göredir Orta boy bir su bardağı (240ml) ile de yapabilirsiniz
Malzemeler:
3 su bardağı un
yarım çay kaşığı toz instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 + dörtte bir su bardağı ılık su
Yapılışı:
1Unu geniş bir kaba dökün (dilerseniz eleyin) Üzerine mayayı ve tuzu serpin
2Suyu azar azar ilave edin Az gelirse dörtte bir bardak su daha ilave edin Tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak kaşığa yapışan ama çok sulu olmayan bir karışım elde edin Aşağıdaki örnek ilk yaptığım fazla sulu olan karışım
3Kasenin üzerini streçleyerek mutfak tezgahında 1220 saat bekletin
4Ertesi gün ekmek tahtanızı unlayın Elinizi ıslatın ve kasedeki karışımı tahtan üzerine alın Kenarlarını alta katlayarak düzgün bir daire elde edin Unlanmış bir mutfak bezine sararak yüksek ve dar (ben mikser kasesini kullandım) bir kasede 1 veya 2 saat bekletin
5Pişirmenize yarım saat kala fırına girebilen bir tencerenizi 235C fırında kapağı kapalı olarak bekletin Tencerenin fırına girebilen plastik kenarları olmayan bir tencere olmasına dikkat edin (Ben turuncu döküm tenceremi kullandım Kapağındaki plastik ısıya dayanabiliyor )Tencere ısınınca fırından çıkartın Hamurunuzun düzgün kısmı alta gelecek şekilde tencereye alın Kapağı kapalı olarak 235C fırında yarım saat, ardından kapağı açık olarak 15 veya 20 dakika pişirin
6Pişince ılınmasını bekleyip ılınrken çıkardığı çatırdama seslerine kulak verin İyice soğuduktan sonra kesin
**Yapımı zor ama değdi tadı gerçekten güzel oldu