Hazır yiyeceklerin düşünüldüğünden daha karmaşık olduğunu belirten uzmanlar, birçok hazırlanmış yiyeceği uzun süre taze yakalamak için katkı maddeleri eklendiğini belirttiyorlarHowstuffworks'te yer alan haberde, 5 büyük fast food zincirinin menülerini inceleyen uzmanlar, en yaygın kullanılan 10 katkı maddesi maddesini açıkladılar1 Tavuk eti: Tavuk eti, sığır ya da hindi etinden daha ön planda ilk sırada yer alıyor Birçok fastfood zincirinde sığır etinden daha pozitif tavuklu menü bulunuyor Mesela, bir takım firmalar tavuk sandviçlere, nuggetlar, hediye tavuk çubukları, tavuklu atıştırmalıklar ve salatalar gibi tavukla yapılan menülere ağırlık veriyor Tüketime gelince sonuçlar değişiyor, çünkü buradaki et tüketimi daha artı2 Xanthan Gum: Soslarda, süt ürünlerinde, kremada, içeceklerde, dondurmada ve böylece çok üründe stabilizatör, emülgatör ve kıvam arttırıcı kullanılan katkı, birçok yiyecekte güzel ve tatlı bir his oluşturur Bu katkı maddesinin tanıdık herhangi bir bağlı etkisi bulunmuyor3 Mono ve digliseridler: Bu maddeler emulsifiye olarak biliniyor Mono ve digliseridler fazla geniş yelpazedeki ürünlerde kullanılıyor Pastacılık ürünleri, yerfıstığı yağı, margarin, krem şanti, puding ve dondurma gibi ürünler bunlardan bazılarıdır4 Soya yağı: Soya fasülyeleri, soya yağı hariç tutmak için eziliyor ve solventlerle karıştırılıyor Bol yağda kızartmak için kullanılan soya yağı, hem kraker, kurabiye, margarin, hamur işleri ve çorbalarda anahtar malzemedir Bir Takım içeriklerde soya yağı olarak etiketlenirken, bazıları ise bitkisel yağ olarak tanımlarSoya yağı, dağıtılmış doymamış yağ asitleri içerir Maalesef, doymamış yağlar uzun raf ömrüne sahip değildir Hidrojenasyon ya da yüksek basınç aşağı soyayağının içine hidrojen gazı sıkıştırılarak istenmeyen bu nitelik ortadan kaldırılıyor5 Niasin: Birçok gerekli vitamin, mineraller ile A, C ve K vitaminleri içeren brokoliyi fastfood menülerinde bulamazsınız Taze sebze ve meyvelerin yerine tamamlanmış gıdalar vardır Buğday unu, fastfood yiyeceklerde kullanılan en yaygın bitmiş gıdadır Buğday unu, susamlı, susamsız, özel şekilli ekmek yapımında kullanılıyor Ekmek ürünlerinde bulunan buğday unu, değişik vitaminler, mineraller, folik asit, demir ve riboflavin içeriyor Ama, en yaygın kullanılan katkı niasin ya da B3 vitaminidir Niasin, suda çözünebilen ve vücuttan idrar aracılığıyla atılır Jurnal niasin alımı için ekmek yemek zorunda değilsiniz Süt ürünleri, balık, yağsız et, yer fıstığı ve yumurta da bolca niasin bulunuyor6 Monosodyum Glutamat: Namını Asya mutfağında kazanan monosodyum glutamat (MSG), çoğu fastfood restoranı göre kullanılıyor Monosodyum glutamat glutamik asidin bir tuzudur Glutamik asit proteinleri yaratıcı 20 amino asitten birisidir Besinsel açıdan bakıldığında elzem olmayan bir amino asittir, yani vücudumuzda sentezlenebilirMSG'nin güvenirliliği yıllardır bir soru işaretidir 1959 yılında, Amerikan Hap ve Gıda Dairesi, MSG'yi güvenilir madde olarak sınıflandırdı Sonra, 1980'li yıllarda araştırmacılar, glutamat ailesindeki kimyasalların beyin dokularına hasar verip vermediğini merak etmeye başladılar Bu konudaki araştırmalar, sinir sisteminin normal fonsiyonunda glutamatın rolünü ortaya çıkardı Aç karnına pozitif miktarda MSG yiyenlerde ve astımlı hastalarda kısa süreli alt etkiler görüldü7 Tuz: Sodyum klorür veya tuz, fastfood menülerinde defalarca bulunuyor Birincil sırada olmamasına rağmen tatlı yiyeceklerde bile tuz var Fastfood zincirleri, yemeklerini daha nefis gerçekleştirmek için tuzlu kullanıyor Biberle beraber mevsim hamburgerlerinde eşleşen tuz, ekmekte, et ürünlerinde ve peynirde kullanılan katkı maddesi maddesidir Bir Takım firmaların menülerinde 1,15 gram tuz bulunuyorBirçok sağlık durumu uzmanı çok pozitif tuzlu yenmemesi gerektiği konusunda halkı uyarıyor Çünkü artı tuzlu yiyecekler yemekle yüksek kan basıncı aralarında bir ilişki olduğu açıklanıyor Yetişkinler için günlük 6 gram, 710 yaş arası çocuklar için jurnal 5 gram ve 46 yaş arası çocuklar için ise 3 gram tuz tüketimi öneriliyor8 Karamel Renk: Renk katkı maddeleri, yiyeceğin öz rengini korumak, renk değereni artmak ya da renk doğal olarak bulunmadığında ekleniyor En yaygın renk katkı maddesi maddeleri: Yellow No 5, Yellow No 6 and Inkar No 40 Bir kaynağa tarafından, jöle ve hamur işlerinde kullanılan Inkar No 40, Amerika'da kullanılan en yaygın gıda boyasıdır Yellow 5 ve 6 ise peynirlere, pudinglere ve turta malzemelerine ve alkolsüz içeceklere altın parlaklığını veren öteki boyalardır Oysa, fastfood menülerini incelediğimizde karamel rengin daha yaygın kullanıldığı görülüyor Fakat karamel rengin ürünün lezzetinde hiçbir etkisi bulunmuyor9 Yüksek fruktozlu mısır şurubu: 1957 yılında 2 bilimadamının geliştirdiği yüksek fruktozlu mısır şurubu, konserve yiyeceklerde, kek ve bunun gibi ürünlerde, ketçaplarda (bir yemek yemek kaşığı ketçapta bir nehir kaşığı bulunuyor) dondurmalarda, pastillerde, reçellerde ve çoğu diğer gıda maddesinde kullanılırken, öteki sözde madde ise alkolsüz içeceklerde (kola, soda vb) bulunuyorÜreticiler, 3 adet enzimin de genetiğiyle oynayarak yüksek sıcaklığa dayanıklı ışık halkası getiriyorlar Bu Nedenle yediğimiz içtiğimiz herşeye (pastaneden aldığımız baklava ve kola da dahil) genetiğiyle oynanmış bu iddiaya göre şekeri bol bol katıyorlar, çünkü sıradan şekere tarafından çok ucuzGıdalarda yoğun olarak kullanılmaya başlandığı 1980' den itibaren Amerika'da obezlik az daha 4'e katlandı Baskılara boyun eğmeyen o kadar fazla bilim adamı bu yükselen obezliğin en büyük suçlusu olarak bu maddeyi gösteriyor10 Sitrik asit: Tuzlu yüzyıllardır etleri ve balıkları korumak için kullanılıyor Yiyecek uzmanları ve üreticiler diğer kimyasalların da koruyucu olduklarını keşfettiler Limon, greyfurt gibi çoğu meyvede doğal olarak yer alan sitrik asit, bunlardan biri Gıdaların ve dağıtılmış organik maddelerin dayanıklılığını arttırmak için ve bazı alkolsüz içeceklere lezzet vermek için kullanılan sitrik asitten, bonbon ve hap yapımında da yararlanılıyor sonuç olarak, sitrik asit nüfusun yüzde 99,9'unda herhangi bir tabi etkisi bulunmuyor Etiket fast food yiyeceklerin zararları soslardasüt ürünlerindedondurmada yer alan katkı soya yağının faydaları katkı maddeleri MSG ne çağrıda bulunmak? MSG'nin zararları tuzun zararları tuzun içinde bulunanlar yiyecek boyaları tuzlu tüketimi renklendirici maddeler karamel renk sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur