Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yıllarca Doğru Bildiklerimiz ?

Yıllarca Doğru Bildiklerimiz ?
0
99

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,755
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
Yıllarca bunları doğru diye yemişiz!

Bircok insan, sağlıklı yaşamak icin yemek secimlerine ozen gosterir Cocuklar icin secilen yemeklerin protein ve mineral acısından zengin olmasına dikkat edilir

Hastalandıklarında ceşit ceşit karışımlar hazırlanır ki cabuk ayağa kalkabilsinler Aynı şekilde eşler birbirine, oğrenciler ev arkadaşlarına hastalandıklarında iyi bakabilmek icin ellinden geleni yapar Ancak sağlıklı olduğunu duşunerek tukettiğimiz yiyecek ve icecekler bazen yanlış beslenmemize neden olabiliyor Ustelik doğru bildiğimiz bu yanlışlar yalnız hastalık durumlarında yapılmıyor Gunluk hayatta sıklıkla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan bircok hata var Et yemeklerinin yanında ayran icmek, yemek arasında su icmemek, balı sıcak su veya sutle karıştırmak bunlardan yalnızca birkacı Bu yanlışların neler olduğunu oğrenmek isterseniz uzman diyetisyenler Turgay Kose, Dilara Kocak ve bilim doktoru Haluk Sacaklı'nın tavsiyelerini okuyun

Balık yanında yoğurt yememek: Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca yok Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil, balığın icinde bulunan 'histamin' proteini Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vucuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden olabiliyor Balığınızın tazeliğine guveniyorsanız, yoğurtla birlikte tuketmenizin hicbir sakıncası yok

Pekmeze yoğurt veya sut eklemek: Genellikle anneler faydalı olduğunu duşunduğu icin cocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya sut katar ya da tam tersi sute pekmez ekler Halbuki sutun icinde bulunan kalsiyum, pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor Demir, C vitamini ile birlikte tuketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vucutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor Bu sebeple pekmez, sut yerine portakal suyu ile karıştırılırsa cok daha faydalı olacaktır

Et yemekleri yanında ayran icmek: Et yemeklerinin yanında ayran icmek vazgecilmez geleneklerimizdendir Fakat yukarıda anlattığımız nedenden dolayı et ve ayranı ya da yoğurdu bir arada tuketmemek gerekiyor Etteki demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor Eğer et yemeklerini de C vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır Mesela et yemeğinin yanına, icinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata hazırlayabilirsiniz Boylece C vitamini acısından zengin olan maydanoz, biber ve limon sayesinde etteki demirden maksimum fayda sağlarsınız

Ispanağı yoğurtla birlikte yemek: Ispanakta da demir vitamini olduğundan yoğurtla yememeniz gerekenlerden Sadece ıspanağı değil, icinde demir olan yiyecekleri kalsiyumla tuketmeyin

Yemek yanında su icmemek: Bircoğumuz yemek yerken su icmenin kilo aldıracağını duşunuruz Ne kadar susasak da su icmeyi yemekten 12 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan iceriz Kulaktan dolma bu inancın tersine yemek sırasında su icmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı yatıştırmaya yardımcı olur Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek sırasında su icmemeli

Ac karnına limonlu, sirkeli su veya greyfurt suyu icmek: Kilo problemi olan bircok insan, ac karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu icmenin zayıflatacağını duşunur Suya eklenen limon veya greyfurt, C vitamini iceriği dolayısıyla, gune başlarken kendini iyi hissetmenizi sağlayabilir Ancak bu uygulamanın ne yazık ki zayıflatıcı hicbir etkisi yok Hatta sindirim sisteminizde rahatsızlık varsa sirkenin zararlı etkileri de olabilir

Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo aldırmaz: Zeytinyağı kalp ve damar sağlığı icin faydalı olsa da kilo yapma bakımından diğer yağlardan farksız Zeytinyağı da olsa margarin de olsa butun yağların 1 gramı 9 kalori enerji veriyor Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tuketildiğinde kilo yapıyor

***

Balı sıcak sutle karıştırmak

Kendimizi biraz kotu hissettiğimizde, grip olacağımızı duşunduğumuzde hemen aklımıza gelir sıcak suya bal ve limon karıştırıp icmek Sıcak sıcak icmeye onem verdiğimiz bu karışımın boğazlarımıza iyi geleceğini duşunuruz Sıklıkla yaptığımız bu yanlış, aslında baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden oluyor 43 derecenin uzerinde ısıya maruz kalan bal, tum besin değerini yitiriyor ve sıcak suyun, sutun ya da cayın icinde yalnızca tatlandırıcı işlevi goruyor Bu nedenle balı ılık su, sut veya meyve suyu ile tuketmeye ozen gosterin

***

Kolesterolu artırır diye yumurta yememek

Yumurta anne sutunden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir Bu sebeple hicbir sağlık problemi olmayanlar gunde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir Kolesterol, şeker veya tansiyon gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tuketmesi daha uygu Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet, cılbır şeklinde 1 tatlı kaşığı yağ ile tuketebilirsiniz

Kepek ekmek ve light urunler, kilo aldırmaz

Kepek ekmeğinin kalorisi, beyaz ekmeğe gore biraz daha az olduğundan, kadınlar genellikle kepek ekmek yemeyi tercih ediyor Ancak kepek ekmek ile beyaz ekmek arasında cok buyuk bir kalori farkı yok 'Nasılsa kalorisi az' diye kepek ekmeğini fazla tuketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor Aynı şekilde uzerinde light yazan yiyecek ve iceceklerin tuketimlerine de dikkat edilmesi gerekiyor Cunku bu urunlerin icinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuz gibi lezzet veren oğeler var

***

Yemekten hemen sonra meyve yememek

Yemekten sonra meyve yenilmesinin yağlanmaya sebep olacağı duşunulur İkinci tabak yemek yerine, bir porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina veya 1 armut ) yemek daha az enerji alımını yani daha az yemeyi sağlar O nedenle yemek sonrası doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kacmayarak meyve yenilebilir Ancak her besinin aşırı tuketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır ZAMAN
 
858,536Konular
981,824Mesajlar
32,333Kullanıcılar
elgriseldaaaSon üye
Üst Alt