Yeni nesil çiftçilikten uzaklaşıyor Mersin İl Özel İdaresi'nce, bilinçli üretim yapılması nedeniyle köylerde düzenlenen eğitim çalışmalarına katılanların yaş ortalamasının 45'in üstünde olduğu, bunun, genç nesilin çiftçilikten uzaklaşmasından kaynaklandığı bildirildi İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek hesaplı şartlar, gerek eğitim, gerekse daha iyi yaşam şartı arayan köylü gençlerin, çiftçilik gerçekleştirmek yerine, en yakın şehre yöneldiklerini bildirdi Zahteroğulları, tarımda, bölüm alandan elde edilen gelirin artırılması, bunun için de bilinçli ve günün teknolojik gelişimlerine uygun tarım yapılması için İl Özel İdaresi olarak, Mersin Ziraat Odası önderliğindeki bazı sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle eğitim seferberliği başlattıklarını oysa, düzenledikleri eğitim çalışmalarında gençleri göremediklerini belirtti Halkın geçiminin tamamının tarımsal ve hayvansal üretime alt köylerde bile bilinçli tarım için eğitim verecek genç bulunmadığını anlatan Zahteroğulları, şunları söyledi: “Köylerde düzenlediğimiz eğitim çalışmalarında gençleri göremeyince bir araştırma yaptık Bu araştırmada, gençlerin baba meslekleri bile olsa çiftçiliği benimsemedikleri sonucuna vardık şimdi, eğitim çalışmaları yaptığımız köylerde katılımcıların yaş ortalaması 45'in üstünde Bu şart, gençlerin çiftçilikten uzaklaştığını gösteriyor Gençler, daha iyi hayat şartları için umudu en yakın şehirde veya öteki büyük şehirlerde arıyor IŞ UMUDU ŞEHRE GÖÇÜ ARTIRIYOR Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise köylerdeki genç nüfusun eğitimden çok iş umuduyla köy hayatından kentlere yöneldiğini söyledi Gökçel, “Şart öyle bir hal aldı ki, artık az daha kentte meslek bulan bir takım köylü gençlerimiz, sabahleyin erken kalkıp şehirdeki işine, akşam mesai bitiminde ise bitmiş köyüne dönüyor dedi Durumun ilerleyen süreçte önemli bir toplumsal sorun haline dönüşebileceğine dikkati çeken Gökçel, şunları kaydetti: “Köydeki vatandaşımız, tarımdan yargı ettiği geliri elde edemediği vakit mesleğinden soğuyor Koşul böyle olunca da aileler köydeki yaşamına devam ediyor, gençler ise kendilerine yeni bir umut kapısı aramaya yöneliyor Köydeki toplantılarımız esnasında bu koşul böylece göze çarpıyor ki, toplantılardaki yaşlıların oranı yüzde 70'lere değin yükseliyor Bunun önüne geçebilmek için kente göç eden gençlerimizin esas meslekleri olan çiftçiliğe özendirilmesi gerekiyor Tarım ülkesi Türkiye'de tarımsal üretimden vazgeçilemeyeceğini savunan Gökçel, “Tarımdan elde edilen gelirin azalmasında sadece uygulanan hesaplı politikaların değil, bilinçsiz tarımın da etkisi var bu nedenle, eğitim çalışmalarına önem verip, çiftçinin gelirlerinin artması, bu sayede tarımsal üretimin devamının sağlanması hedefindeyiz dedi AA Özgürlük
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.