Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yemek Terimleri

Yemek Terimleri
0
121

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Yemek Terimleri

Arpacık Soğanı : Çok ufak yumru halinde iken topraktan çıkarılıp kurutulan ufak çaplı Kuru Soğanlar

Al Dente : Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır Spagetti için Al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamaktır


Asma Yaprağı : Üzüm fidanlarının yaprakları Sarmalar için taze ve ince olanlar kullanılabileceği gibi salamura yapılmış asma yaprakları da satılmaktadır

Aperatif : Yemekten önce içilen içki

Ançuez : Tuzlanarak zeytinyağında yatırılan hamsi veya ufak sardalya balığı
Boca etmek : Bir defada bütün yemeği veya sosu veya suyu herhangi bir kaba boşaltmak

Balsamik Sirke : İtalyada üretilen ve şaraptan yapılma özel lezzeti olan koyu renkli bir sirke çeşidi

Buke : Lezzet vermesi için bir ufak torba içinde kaynamakta olan çorba suyuna konan karışım Kekik, maydanoz, nane, fesleğen biberiye

Bulaşık Makinesi Tuzu : Bulaşık makinelerinde kullanılan ve suyun kirecini alan özel bir tuz marketlerde satılır Normal tuz kullanılmaz

Benmari usulü : Eritilecek veya pişirilecek bir malzemenin içi su dolu diğer bir kap içine oturtulmasıBu su dolu kabın kay natılarak hasıl olan ısı ile asıl kaptaki malzemenin pişirilmesi veya eritilmesi

Beşamel Sos : Margarın ve yağın hafif ateşte kavrularak buna yavaş yavaş süt ,krema veya çorba suyu ilavesi ile elde edilen sosİlave edilen sıvını azlığı veya çokluğuna göre kıvamı ayarlarlanabilirÇorbalar için koyu boza kıvamı yeterlidir

Biber yakmak : Tereyağı yakmakla eş anlamlıdır

Bir taşım kaynatmak : Pişmiş herhangi bir yemeği kaynama noktasına getirerek ateşi söndürmek

Blender : Çorba malzemesini veya diğer bir malzemeyi inceletmek Ve pürüzsüz hale getirmek için kullanılan bir mutfak gereci

Balık Fileto : Ortasından ana kılçığı çıkarılmış derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş büyük cins balıkFileto balığı büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünebilir

Chili Powder : Yurtdışında çok kullanılan acı kırmızı biber, kimyon, kekik, tuz, sarmısak tozu karışımı

Çiroz : Açık havada rüzgarlı ve serin bir yerde iyice kurutulan Uskumru balığı

Çintmek : Çok ince doğramak , kabak çintme tabiri kabakları tavla zarı iriliğinde doğramak

Demleme : Pişen bir yemeği kendi buharı ile bir süre daha kapalı kapakla bekletme

Düdüklü Tencere : Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş dışarıya hiç buhar kaçırmayan özel tencerelerPişirme müddetini en aşağı yarı yarıya azaltırİlk piyasaya çıktığında buhar kaçırma subabındaki delikten buhar çıkarken düdük sesi çıkardığından adı böyle kalmıştırYeni modellerinde buhar kaçırma olayı yokturHerşey otomatik cereyan ederHer mutfakta bulunmasında yarar vardırBazı yemekler düdüklü ile çok kolay olur

Et Fileto : Kemiği çıkarılmış hafif dövülmüş ete de Fileto denir

Erişte : İnce kesilmiş düz makarna veya hamur

Erzak : Yiyecek ve içecekle alakalı her türlü malzemenin genel ismi

Flambe etmek : Tavada hazırlanan et yemeklerinin üzerine içki dökerek tavayı içindeki etle alevlendirmek suretiyle alkolünü uçurarak içki lezzetin yemekte bırakmak

GratenGratine : Herhangi bir yemeğin üstü kızarana kadar fırında tutulmasıdırBilhassa üzerinde kaşar olan yemeklerde kullanılan bir tabirdir

Garam Masala : Kuzey Hindistana has bir baharat karışımıdır İçinde kişniş, kimyon, tarçın, karanfil, karabiber defne yaprağı gini baharatlar bulunur Et yemeklerinde kullanılır

GarniGarnitür : Ana yemek et tavuk vs yanına verilen haşlama,kızartma sebze veya hamur işi pilav gibi yan ürünler

Göz Kararı: Mutfak konusunda tecrübeli kişiler malzemeyi göz kararı kullanırlarFakat onların tecrübeleri verilen ölçüleri ufak farkla tutturur

Helmeleşme : İyice pişmiş malzemenin püreye yakın hale gelmesi

Havaneli : Piriç döküm Havanın dövmeye yarayan sapı

Kornişon Turşu : Küçük salatalık turşusu Piyasada Anadolu yöntemlerine göre hazırlanmış sirkeli ve tuzlu kornişon turşuları yanında Avrupa ve Amerika damak tadına göre hazırlanmış Tatlı – Ekşi kornişon turşuları da bulunmaktadır

Közleme : Bilahere kabuğu soyulmak üzere kuvvetli ateşte kabuğu yanana kadar tutulan sebze veya meyva

Kevgir : Delikli ve hafif çukur kepçe

Kişniş : CorianderKuzey Afrikada ve İngilterede yaygın olarak kullanılan ufak taneli kurutulmuş bir tohumdur Yemeklerde,tatlılarda yanız kullanılabileceği gibi Mesela, köri ile karıştırılarak değişik tatlar elde edilir Genelde öğütülmüş kullanılır

Kesilmiş Süt : İyi muhafaza edilmediğinden yağı ve suyu ayrışmış hale gelmesiLor için süt özel olarak kestirilir

Kumanya : Yolculukta, eğitimde, askeri tatbikatlarda iştirakçilere verilen kuru yiyeceklerden oluşmuş yiyecek paketi

Kiler : Erzakın saklandığı küçük oda

Katı Yumurta : 10 dakika kadar haşlanarak sarısı ve beyazı kati yumurta

Lor Peyniri : Kesilmiş sütten elde edilen tuzsuz yağsız bir nevi peynirBörek içinde tatlı yapmada kullanılır
 
858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt