iltasyazilim
FD Üye
Yemek Terimleri
Arpacık Soğanı : Çok ufak yumru halinde iken topraktan çıkarılıp kurutulan ufak çaplı Kuru Soğanlar
Al Dente : Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır Spagetti için Al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamaktır
Asma Yaprağı : Üzüm fidanlarının yaprakları Sarmalar için taze ve ince olanlar kullanılabileceği gibi salamura yapılmış asma yaprakları da satılmaktadır
Aperatif : Yemekten önce içilen içki
Ançuez : Tuzlanarak zeytinyağında yatırılan hamsi veya ufak sardalya balığı
Boca etmek : Bir defada bütün yemeği veya sosu veya suyu herhangi bir kaba boşaltmak
Balsamik Sirke : İtalyada üretilen ve şaraptan yapılma özel lezzeti olan koyu renkli bir sirke çeşidi
Buke : Lezzet vermesi için bir ufak torba içinde kaynamakta olan çorba suyuna konan karışım Kekik, maydanoz, nane, fesleğen biberiye
Bulaşık Makinesi Tuzu : Bulaşık makinelerinde kullanılan ve suyun kirecini alan özel bir tuz marketlerde satılır Normal tuz kullanılmaz
Benmari usulü : Eritilecek veya pişirilecek bir malzemenin içi su dolu diğer bir kap içine oturtulmasıBu su dolu kabın kay natılarak hasıl olan ısı ile asıl kaptaki malzemenin pişirilmesi veya eritilmesi
Beşamel Sos : Margarın ve yağın hafif ateşte kavrularak buna yavaş yavaş süt ,krema veya çorba suyu ilavesi ile elde edilen sosİlave edilen sıvını azlığı veya çokluğuna göre kıvamı ayarlarlanabilirÇorbalar için koyu boza kıvamı yeterlidir
Biber yakmak : Tereyağı yakmakla eş anlamlıdır
Bir taşım kaynatmak : Pişmiş herhangi bir yemeği kaynama noktasına getirerek ateşi söndürmek
Blender : Çorba malzemesini veya diğer bir malzemeyi inceletmek Ve pürüzsüz hale getirmek için kullanılan bir mutfak gereci
Balık Fileto : Ortasından ana kılçığı çıkarılmış derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş büyük cins balıkFileto balığı büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünebilir
Chili Powder : Yurtdışında çok kullanılan acı kırmızı biber, kimyon, kekik, tuz, sarmısak tozu karışımı
Çiroz : Açık havada rüzgarlı ve serin bir yerde iyice kurutulan Uskumru balığı
Çintmek : Çok ince doğramak , kabak çintme tabiri kabakları tavla zarı iriliğinde doğramak
Demleme : Pişen bir yemeği kendi buharı ile bir süre daha kapalı kapakla bekletme
Düdüklü Tencere : Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş dışarıya hiç buhar kaçırmayan özel tencerelerPişirme müddetini en aşağı yarı yarıya azaltırİlk piyasaya çıktığında buhar kaçırma subabındaki delikten buhar çıkarken düdük sesi çıkardığından adı böyle kalmıştırYeni modellerinde buhar kaçırma olayı yokturHerşey otomatik cereyan ederHer mutfakta bulunmasında yarar vardırBazı yemekler düdüklü ile çok kolay olur
Et Fileto : Kemiği çıkarılmış hafif dövülmüş ete de Fileto denir
Erişte : İnce kesilmiş düz makarna veya hamur
Erzak : Yiyecek ve içecekle alakalı her türlü malzemenin genel ismi
Flambe etmek : Tavada hazırlanan et yemeklerinin üzerine içki dökerek tavayı içindeki etle alevlendirmek suretiyle alkolünü uçurarak içki lezzetin yemekte bırakmak
GratenGratine : Herhangi bir yemeğin üstü kızarana kadar fırında tutulmasıdırBilhassa üzerinde kaşar olan yemeklerde kullanılan bir tabirdir
Garam Masala : Kuzey Hindistana has bir baharat karışımıdır İçinde kişniş, kimyon, tarçın, karanfil, karabiber defne yaprağı gini baharatlar bulunur Et yemeklerinde kullanılır
GarniGarnitür : Ana yemek et tavuk vs yanına verilen haşlama,kızartma sebze veya hamur işi pilav gibi yan ürünler
Göz Kararı: Mutfak konusunda tecrübeli kişiler malzemeyi göz kararı kullanırlarFakat onların tecrübeleri verilen ölçüleri ufak farkla tutturur
Helmeleşme : İyice pişmiş malzemenin püreye yakın hale gelmesi
Havaneli : Piriç döküm Havanın dövmeye yarayan sapı
Kornişon Turşu : Küçük salatalık turşusu Piyasada Anadolu yöntemlerine göre hazırlanmış sirkeli ve tuzlu kornişon turşuları yanında Avrupa ve Amerika damak tadına göre hazırlanmış Tatlı – Ekşi kornişon turşuları da bulunmaktadır
Közleme : Bilahere kabuğu soyulmak üzere kuvvetli ateşte kabuğu yanana kadar tutulan sebze veya meyva
Kevgir : Delikli ve hafif çukur kepçe
Kişniş : CorianderKuzey Afrikada ve İngilterede yaygın olarak kullanılan ufak taneli kurutulmuş bir tohumdur Yemeklerde,tatlılarda yanız kullanılabileceği gibi Mesela, köri ile karıştırılarak değişik tatlar elde edilir Genelde öğütülmüş kullanılır
Kesilmiş Süt : İyi muhafaza edilmediğinden yağı ve suyu ayrışmış hale gelmesiLor için süt özel olarak kestirilir
Kumanya : Yolculukta, eğitimde, askeri tatbikatlarda iştirakçilere verilen kuru yiyeceklerden oluşmuş yiyecek paketi
Kiler : Erzakın saklandığı küçük oda
Katı Yumurta : 10 dakika kadar haşlanarak sarısı ve beyazı kati yumurta
Lor Peyniri : Kesilmiş sütten elde edilen tuzsuz yağsız bir nevi peynirBörek içinde tatlı yapmada kullanılır
Arpacık Soğanı : Çok ufak yumru halinde iken topraktan çıkarılıp kurutulan ufak çaplı Kuru Soğanlar
Al Dente : Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır Spagetti için Al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamaktır
Asma Yaprağı : Üzüm fidanlarının yaprakları Sarmalar için taze ve ince olanlar kullanılabileceği gibi salamura yapılmış asma yaprakları da satılmaktadır
Aperatif : Yemekten önce içilen içki
Ançuez : Tuzlanarak zeytinyağında yatırılan hamsi veya ufak sardalya balığı
Boca etmek : Bir defada bütün yemeği veya sosu veya suyu herhangi bir kaba boşaltmak
Balsamik Sirke : İtalyada üretilen ve şaraptan yapılma özel lezzeti olan koyu renkli bir sirke çeşidi
Buke : Lezzet vermesi için bir ufak torba içinde kaynamakta olan çorba suyuna konan karışım Kekik, maydanoz, nane, fesleğen biberiye
Bulaşık Makinesi Tuzu : Bulaşık makinelerinde kullanılan ve suyun kirecini alan özel bir tuz marketlerde satılır Normal tuz kullanılmaz
Benmari usulü : Eritilecek veya pişirilecek bir malzemenin içi su dolu diğer bir kap içine oturtulmasıBu su dolu kabın kay natılarak hasıl olan ısı ile asıl kaptaki malzemenin pişirilmesi veya eritilmesi
Beşamel Sos : Margarın ve yağın hafif ateşte kavrularak buna yavaş yavaş süt ,krema veya çorba suyu ilavesi ile elde edilen sosİlave edilen sıvını azlığı veya çokluğuna göre kıvamı ayarlarlanabilirÇorbalar için koyu boza kıvamı yeterlidir
Biber yakmak : Tereyağı yakmakla eş anlamlıdır
Bir taşım kaynatmak : Pişmiş herhangi bir yemeği kaynama noktasına getirerek ateşi söndürmek
Blender : Çorba malzemesini veya diğer bir malzemeyi inceletmek Ve pürüzsüz hale getirmek için kullanılan bir mutfak gereci
Balık Fileto : Ortasından ana kılçığı çıkarılmış derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş büyük cins balıkFileto balığı büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünebilir
Chili Powder : Yurtdışında çok kullanılan acı kırmızı biber, kimyon, kekik, tuz, sarmısak tozu karışımı
Çiroz : Açık havada rüzgarlı ve serin bir yerde iyice kurutulan Uskumru balığı
Çintmek : Çok ince doğramak , kabak çintme tabiri kabakları tavla zarı iriliğinde doğramak
Demleme : Pişen bir yemeği kendi buharı ile bir süre daha kapalı kapakla bekletme
Düdüklü Tencere : Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş dışarıya hiç buhar kaçırmayan özel tencerelerPişirme müddetini en aşağı yarı yarıya azaltırİlk piyasaya çıktığında buhar kaçırma subabındaki delikten buhar çıkarken düdük sesi çıkardığından adı böyle kalmıştırYeni modellerinde buhar kaçırma olayı yokturHerşey otomatik cereyan ederHer mutfakta bulunmasında yarar vardırBazı yemekler düdüklü ile çok kolay olur
Et Fileto : Kemiği çıkarılmış hafif dövülmüş ete de Fileto denir
Erişte : İnce kesilmiş düz makarna veya hamur
Erzak : Yiyecek ve içecekle alakalı her türlü malzemenin genel ismi
Flambe etmek : Tavada hazırlanan et yemeklerinin üzerine içki dökerek tavayı içindeki etle alevlendirmek suretiyle alkolünü uçurarak içki lezzetin yemekte bırakmak
GratenGratine : Herhangi bir yemeğin üstü kızarana kadar fırında tutulmasıdırBilhassa üzerinde kaşar olan yemeklerde kullanılan bir tabirdir
Garam Masala : Kuzey Hindistana has bir baharat karışımıdır İçinde kişniş, kimyon, tarçın, karanfil, karabiber defne yaprağı gini baharatlar bulunur Et yemeklerinde kullanılır
GarniGarnitür : Ana yemek et tavuk vs yanına verilen haşlama,kızartma sebze veya hamur işi pilav gibi yan ürünler
Göz Kararı: Mutfak konusunda tecrübeli kişiler malzemeyi göz kararı kullanırlarFakat onların tecrübeleri verilen ölçüleri ufak farkla tutturur
Helmeleşme : İyice pişmiş malzemenin püreye yakın hale gelmesi
Havaneli : Piriç döküm Havanın dövmeye yarayan sapı
Kornişon Turşu : Küçük salatalık turşusu Piyasada Anadolu yöntemlerine göre hazırlanmış sirkeli ve tuzlu kornişon turşuları yanında Avrupa ve Amerika damak tadına göre hazırlanmış Tatlı – Ekşi kornişon turşuları da bulunmaktadır
Közleme : Bilahere kabuğu soyulmak üzere kuvvetli ateşte kabuğu yanana kadar tutulan sebze veya meyva
Kevgir : Delikli ve hafif çukur kepçe
Kişniş : CorianderKuzey Afrikada ve İngilterede yaygın olarak kullanılan ufak taneli kurutulmuş bir tohumdur Yemeklerde,tatlılarda yanız kullanılabileceği gibi Mesela, köri ile karıştırılarak değişik tatlar elde edilir Genelde öğütülmüş kullanılır
Kesilmiş Süt : İyi muhafaza edilmediğinden yağı ve suyu ayrışmış hale gelmesiLor için süt özel olarak kestirilir
Kumanya : Yolculukta, eğitimde, askeri tatbikatlarda iştirakçilere verilen kuru yiyeceklerden oluşmuş yiyecek paketi
Kiler : Erzakın saklandığı küçük oda
Katı Yumurta : 10 dakika kadar haşlanarak sarısı ve beyazı kati yumurta
Lor Peyniri : Kesilmiş sütten elde edilen tuzsuz yağsız bir nevi peynirBörek içinde tatlı yapmada kullanılır