Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yazın en tatlı kaçamağı dondurma

Yazın en tatlı kaçamağı dondurma
0
153

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
7401.jpg
7401.jpg
Yaz aylarında büyük küçük her yaştan insanın vazgeçemediği tat rengârenk dondurmalar! Gelgelelim yemeden evvel umumiyetle

“Acaba kilo alır mıyım?”,
“Diyetimi bozar mı?”,
“İçeriğindeki katkı unsurları sıhhate zararlı mı?” üzere birçok soru akla gelir.

Dondurmanın imalatında süt ve süt eserlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu üzere tatlılık verici unsurlar, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine nazaran çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel üzere besinler, salep, kıvam verici ve aromalar bulunur. Yüksek ölçüde süt içermesinden ötürü besin öğesi içeriği yanından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yani sıra A, B, C, D ve E kümesi vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko üzere mineraller de bulunuyor. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yaktığınız kuvvetten daha çokça alıyor olmanız size kilo aldırır. Dondurmayı hamur tatlısı vb. besinlere tercih ederiz zira hamur tatlılarına nazaran kuvveti daha düşüktür. Şayet sağlıklı ve istikrarlı besleniyorsanız ve egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.

Aslında yalnızca yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahat tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın bilakis kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyeti yoktur. Yalnızca güç kısıtlanması yapılan insanlarda ve diyabetlilerde dikkatli tüketilmelidir. Bunun için piyasada tatlandırıcı ile yapılan dondurmalarda vardır. Ayrıyeten dondurma bademcik ameliyatından sonra birinci verilen besindir.

Dondurma tüketilirken beklide en çok dikkat edilmesi gereken nokta dondurmanın emniyetli bir marka ve alandan alınmasıdır.

Süt çok besleyici bir besin olduğu için mikroorganizmalar sütte çok kolay gelişebilir. Bundan ötürü sütün elde edilme biçimi ortamın hijyenik kalitesi, sütün elverişli ısıda ve vadede pişirilmesi (pastörize edilmesi) ve saklanması, başkaca yapılan dondurmaya katılan ek hususlarının müsaade verilen ölçülerde kullanılması kıymetlidir. Aksi takdirde çok sağlıklı ve besleyici besin olan dondurma besin zehirlenmesi cephesinden yani sıhhatimiz yanından riskli bir besin haline gelmektedir.

Her yaş kümesi için günlük kalsiyum muhtaçlığı 800 -1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz devrindeki bayanlarda ve yaşlılarda ise daha da ziyadedir. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Münhasıran evlatlar için, yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini karşılamak ekseriyetle bu aylarda daha az süt tükettikleri için daha zordur. Süt ve türevleri (peynir, yoğurt vb.) üzere "en uygun kalsiyum kaynağı" olarak bilinen besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış olan dondurmayı tüketmek evlatların kalsiyum gereksinmesine katkı sağlayacaktır.

Bu kadar bahsettiğimiz dondurmayı ne kadar tüketiyoruz acep? Yıllık dondurma tüketimi Türkiye´de (1 lt iken/kişi) çok düşük ölçüler iken , Avrupa´da bu ölçü yaklaşık olarak 17 litre dir.

Her cihetten sağlıklı olan bu besini her yaştan insan her mevsimde tüketebilir.

Sagılık bir yaz geçirmeniz dileğiyle
Dyt. ALi YÖRÜMEZ

 
858,500Konular
982,386Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt