iltasyazilim
FD Üye
Hatalı Gıda Kansere Yol açıyor
Amerikada yapılan tıbbi incelemeler, Diyet ve besin etkenlerinin bütün kanserlerde yüzde 70, kanserden ölümlerde ise yüzde 35 oranında etkin olduğunu gösteriyor Kanser riskini azaltmanın en kayda değer ve basit yolu ise diyete dikkat etmekten geçiyor
Çalışmalar, kanser olgularının yüzde 80ini çevresel etkenlere bağlarken, bu etkenlerin arasında besin kayda değer bir yer tutuyor kadınlarda görülen tümörlerin yüzde 50si, erkeklerde görülenlerin ise yüzde 30unun beslenmeye bağlı olduğu açıklama ediliyor Uzmanlar, dengelenmiş beslenmeye ve beslenme çeşitliliğine dikkat edilmesini önerirken, alınan yağların günlük toplam kalorinin yüzde 30unu geçmemesi gerektiği belirtiliyor Keza alınan dolu yağ oranının günlük toplam kalorinin yüzde 20sini aşmaması gerektiği çünkü, dolu yağın fazla olmasının göğüs, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol açtığı kaydediliyor Doymamış yağ asidi taşıyan kolesterolsüz yağların seçilmesini isteyen uzmanlar, fazla düşük kolesterol seviyelerinin de kalın bağırsak kanserlerine yol açabileceğini düşünerek, hiçbir zaman aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıyor Pozitif yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balık etinin tercih edilmesini öneren uzmanlar, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin kullanılmasını ısrarla vurguluyor Böylece alınan yağ miktarı azalırken, yanmış yağın kanserojen etkilerinden korunmuş olunuyor
PROTEİN AZI DA FAZLASI DA KANSER RİSKİ DOĞURUYOR
Sağlıklı bir yetişkinin beden ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram Protein alınmasının önemine uyarı çeken uzmanlar, Günlük besin miktarımızın yüzde 15ini proteinli besinler oluşturmalı Fazla protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimini kolaylaştırır bu nedenle sürekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski ayda bir defa kırmızı et yiyenlere kadar 25 kat fazladıruyarılarında bulunuyor Fakat protein yetersizliği de Tlenfositlerinin faaliyetlerini yavaşlatarak bağışıklık sistemini bozduğu için kanserlerin daha ivedi ilerlemesine sebep olduğu ifade ediliyor Aşırıya kaçmadan tatmin edici protein alımına dikkat etmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, Protein gereksinimini karşılamak için kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi seçim edilmelidir Tavuk ve hindinin pozitif yağ içeren derisi yenmemelidirdiyor Uzmanlara tarafından; günlük beslenme miktarının sıradan yüzde 60ını karbonhidratlar ve doğada yer alan şekerler oluşturmalı Arıtılmış ve operasyon görmüş şeker tüketimi olabildiğince azaltılmalı bununla beraber fazla tuzdan da sakınmak yük taşıyor Tuzun Mide Kanserine sebep olabileceği bilinirken, tuzlayıp saklama (turşu, salamura vs) yerine dondurarak gizleme yöntemini seçim edilmesi gerektiği belirtiliyor Yapılan araştırmalar dondurarak gizleme yönteminin seçim edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüzde 64 azaldığını gösteriyor Nitrat, nitrite ve daha sonra da kanserojen bir Madde olan nitrozamine dönüşüyor Nitratın koruyucu olarak kullanıldığı et ve türevi şarküteri ürünlerini (salam, sosis vs) satın alırken itinalı olunması gerektiği açıklama ediliyor
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BOL SEBZE
Lahana, brokoli, salatalık, maydanoz, biberiye, soya fasulyesi gibi sebzeler, içerdikleri bazı maddelerle kansere aleyhinde koruyucu tesir gösteriyor Antioksidan özellik taşıyan C Vitamin, E vitamini, Betakaroten, selenyum, çinko, polifenol de kansere aleyhinde koruyucu Soya, zeytinyağı, mısırözü, günebakan, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tür balık yağı olan omega3 de kanser önleyici doymamış yağ sınıfına giriyor Bağırsak Kanserini önleyen kalsiyum ile posalılifli besinlerin alımının da dikkatsizlik edilmemesi gerektiği bildiriliyor Uzmanlara tarafından; kızartmanın mümkünse öyle tercih edilmemesi gerekiyor Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirmeniz gerekiyorsa, 150 derecenin aşağı ve fazla az yağ kullanılması öneriliyor Fazla yağların süzülmesi şartıyla kavurmanın kızartmadan daha iyi bir yöntem olduğu öğüt ediliyor maksimum önerilen pişirme şekli ise fırında pişirme Izgara da pişirme yüksek ısıya maruz kalındığı için yüzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğruyor bu nedenle ızgara eğer yapılacaksa, ısı 150 derecenin altında olmalı Mangalın kömürlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açıyor Mikrodalga seçim edildiğinde yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmeli *
Amerikada yapılan tıbbi incelemeler, Diyet ve besin etkenlerinin bütün kanserlerde yüzde 70, kanserden ölümlerde ise yüzde 35 oranında etkin olduğunu gösteriyor Kanser riskini azaltmanın en kayda değer ve basit yolu ise diyete dikkat etmekten geçiyor
Çalışmalar, kanser olgularının yüzde 80ini çevresel etkenlere bağlarken, bu etkenlerin arasında besin kayda değer bir yer tutuyor kadınlarda görülen tümörlerin yüzde 50si, erkeklerde görülenlerin ise yüzde 30unun beslenmeye bağlı olduğu açıklama ediliyor Uzmanlar, dengelenmiş beslenmeye ve beslenme çeşitliliğine dikkat edilmesini önerirken, alınan yağların günlük toplam kalorinin yüzde 30unu geçmemesi gerektiği belirtiliyor Keza alınan dolu yağ oranının günlük toplam kalorinin yüzde 20sini aşmaması gerektiği çünkü, dolu yağın fazla olmasının göğüs, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol açtığı kaydediliyor Doymamış yağ asidi taşıyan kolesterolsüz yağların seçilmesini isteyen uzmanlar, fazla düşük kolesterol seviyelerinin de kalın bağırsak kanserlerine yol açabileceğini düşünerek, hiçbir zaman aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıyor Pozitif yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balık etinin tercih edilmesini öneren uzmanlar, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin kullanılmasını ısrarla vurguluyor Böylece alınan yağ miktarı azalırken, yanmış yağın kanserojen etkilerinden korunmuş olunuyor
PROTEİN AZI DA FAZLASI DA KANSER RİSKİ DOĞURUYOR
Sağlıklı bir yetişkinin beden ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram Protein alınmasının önemine uyarı çeken uzmanlar, Günlük besin miktarımızın yüzde 15ini proteinli besinler oluşturmalı Fazla protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimini kolaylaştırır bu nedenle sürekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski ayda bir defa kırmızı et yiyenlere kadar 25 kat fazladıruyarılarında bulunuyor Fakat protein yetersizliği de Tlenfositlerinin faaliyetlerini yavaşlatarak bağışıklık sistemini bozduğu için kanserlerin daha ivedi ilerlemesine sebep olduğu ifade ediliyor Aşırıya kaçmadan tatmin edici protein alımına dikkat etmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, Protein gereksinimini karşılamak için kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi seçim edilmelidir Tavuk ve hindinin pozitif yağ içeren derisi yenmemelidirdiyor Uzmanlara tarafından; günlük beslenme miktarının sıradan yüzde 60ını karbonhidratlar ve doğada yer alan şekerler oluşturmalı Arıtılmış ve operasyon görmüş şeker tüketimi olabildiğince azaltılmalı bununla beraber fazla tuzdan da sakınmak yük taşıyor Tuzun Mide Kanserine sebep olabileceği bilinirken, tuzlayıp saklama (turşu, salamura vs) yerine dondurarak gizleme yöntemini seçim edilmesi gerektiği belirtiliyor Yapılan araştırmalar dondurarak gizleme yönteminin seçim edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüzde 64 azaldığını gösteriyor Nitrat, nitrite ve daha sonra da kanserojen bir Madde olan nitrozamine dönüşüyor Nitratın koruyucu olarak kullanıldığı et ve türevi şarküteri ürünlerini (salam, sosis vs) satın alırken itinalı olunması gerektiği açıklama ediliyor
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BOL SEBZE
Lahana, brokoli, salatalık, maydanoz, biberiye, soya fasulyesi gibi sebzeler, içerdikleri bazı maddelerle kansere aleyhinde koruyucu tesir gösteriyor Antioksidan özellik taşıyan C Vitamin, E vitamini, Betakaroten, selenyum, çinko, polifenol de kansere aleyhinde koruyucu Soya, zeytinyağı, mısırözü, günebakan, kanola yağlarının okside olmamışları ve bir tür balık yağı olan omega3 de kanser önleyici doymamış yağ sınıfına giriyor Bağırsak Kanserini önleyen kalsiyum ile posalılifli besinlerin alımının da dikkatsizlik edilmemesi gerektiği bildiriliyor Uzmanlara tarafından; kızartmanın mümkünse öyle tercih edilmemesi gerekiyor Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirmeniz gerekiyorsa, 150 derecenin aşağı ve fazla az yağ kullanılması öneriliyor Fazla yağların süzülmesi şartıyla kavurmanın kızartmadan daha iyi bir yöntem olduğu öğüt ediliyor maksimum önerilen pişirme şekli ise fırında pişirme Izgara da pişirme yüksek ısıya maruz kalındığı için yüzeydeki besleyici maddeler değişikliğe uğruyor bu nedenle ızgara eğer yapılacaksa, ısı 150 derecenin altında olmalı Mangalın kömürlerinden gelen duman ve alevler kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açıyor Mikrodalga seçim edildiğinde yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmeli *