
Memleketimizin en hoş termal sularının olduğu ve yaz tatillerinin bir numaralı adresi Yalova'da tam 7 yıldır yapılan sütlü tatlı adeta turistlerin gözdesi oldu. Bir sefer tadına bakanların çok sevdiği ve damaklarında iz bıraktığı Yalova sütüsünün tanımı sır üzere saklanıyordu. Tanımı birinci sefer açıklandı.
Mevsimin en hoş, en taze meyvelerinin yanında eşlik ettiği, Türkiye Favori Lezzetler Armağan Töreni'nde tatlı kategorisinde birincilik mükafatı alan tescilli bir tatlının tanımını sizlerin beğenisine sunuyoruz. 7 yıllık Ar-Ge çalışması sonrası ortaya çıkan ve tanımı sır üzere saklanan Yalova sütlüsü, kısa vakitte vatandaşların beğenisini kazandı. Baklava, künefe ve güllaç üzere tatlıları tahtından eden Yalova sütlüsüne dair çıkan haberlere açıklama yapan üreticisi Ömer Koyuncu, "Yalova sütlüsü, çok hafif bir tatlı. Şuruplu tatlılara orantıyla yüzde 80 yağ ve şeker orantısı düşük. Hususî bir hamur ve şahsi bir fırın dizaynıyla pişirilmektedir. Mevsimsel meyvelerle tüketilen bir tatlıdır. Öncelikle Yalova halkı bunu çok sevdi. Yalova'dan Türkiye umumuna bu lezzet yayıldı ve coğrafi işaret konumuna geldi. Gastronomi meydanında çalışmalar yapılan birçok üniversitedeki çalışmalarda da nokta aldı" dedi.

YALOVA SÜTLÜSÜ TANIMI:
GEREÇLER
24 yaprak baklavalık yufka
1 litre süt
2.5 su bardağı toz şeker
1 paket margarin
1 çay bardağı ayçiçek yağı
İçi için;
1,5 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
Üzeri için:
3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
YAPILIŞI
Tanımı hazırlamaya öncelikle şerbetinden başlayın. Tencereye sütü alıp, karıştırın. 3-4 defa karıştırdıktan sonra şekeri ilave ederek eritin.
5 dakika boyunca kaynayan şerbeti kaynattıktan sonra soğuması için kenara alın.
Tavada margarini eritin, içerisine likit yağı da ekleyerek karıştırın.
Fırın tepsisini yağlayın. Üzerine 3 yufkada bir yağlayarak 12 yaprak yufkayı tepsiye yerleştirin.
Üzerine çekilmiş ceviz içini serperek daha sonra 3 kat yufka serin tekrar tıpkı biçimde üstünü yağlayın. Tüm yufkalar bitene kadar birebir süreci devam edin.
Yufkalar hazır olduğunda kare kare dilimleyerek üzerine kalan yağı gezdirin.
Evvelce ısıtılmış 150 kademe fırında üstünün kızarmasına asla müsaade etmeden ve ara ara çevirerek yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Ilık hale gelen tatlının üzerine soğumuş sütlü şerbeti ek edin.
Çekmesi için kenara alıp, daha sonra Antap fıstığıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...