Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yağlı Tohumların Beslenmemizdeki Yeri

Yağlı Tohumların Beslenmemizdeki Yeri
0
122

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Besinler, içerdikleri besin ögeleri ve besin ögesi olmayan kimyasallar açısından farklılık gösterir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme dediğimiz zaman 'bir ya da iki besin türünden çok yemek yerine farklı besin gruplarından az miktarlarda yemek' şeklinde bir tanımlama yapılabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenin temel koşulu olarak her fırsatta dile getirdiğimiz dört temel besin grubundan birisi de et/tavuk/balık, yumurta, kurubaklagil ve yağlı tohumlardır. Besin çeşitliliğini sağlamak ve sağlığı korumak için bu grubun, özellikle de yağlı tohumların günlük beslenmede mutlaka önerilen miktarlarda tüketilmesi gerekir.

Yağlı tohumlar; protein, doymamış yağ asitleri, çinko, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller, E vitamini, B grubu vitaminleri ve posa bakımından oldukça zengindir. Düşük miktarda A ve C vitamini içerirler. B grubu vitaminlerinden hayvansal kaynaklı B12 vitaminini ise içermezler. Diğer besinlere oranla yağ içeriklerinin yüksek olması nedeniyle yenilebilen 100 gramını düşündüğümüz zaman aynı miktardaki kuru ya da yaş meyveden daha fazla enerji içeriğine sahiptirler. Bu nedenle tüketim miktarlarına çok dikkat edilmelidir.

Yağlı tohumlar bitkisel protein kaynağıdırlar. Bitkisel protein kaynakları ile hayvansal protein kaynaklarını kıyasladığımız zaman bitkisel proteinlerden vücudumuzun yararlanabilirliği daha düşüktür. Bunun yanında yağlı tohumlar hayvansal besinlerde bulunan kolesterolü içermezler. Yağlı tohumların doymamış yağ asitlerini fazlaca içermelerinden dolayı da kalp damar hastalıklarından koruyucu etkileri son dönemlerde gündeme gelmiştir. Aynı zamanda sert ve kabuklu meyvelerde yüksek miktarda bulunan E vitamini de antioksidan özellikli olduğundan kanser ve kalp damar hastalıklarından koruyucudur.

Potasyum, kalsiyum ve magnezyum minerallerinin kan basıncının kontrol altında tutulmasında rolü olduğu düşünülürse, bu minerallerden zengin olan ve sodyum içeriği düşük olan yağlı tohumlar kan basıncının kontrol altında tutulmasında etkilidir denilebilir. Özellikle tuzsuz olarak tercih etmek bu noktada daha doğru olacaktır. Günlük beslenmemizde et, yumurta, kurubaklagil ve yağlı tohumlardan 2 porsiyon kadar tüketilmesi gerekir.


 

Similar threads

Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Protein kelimesi yunanca ‘ilk’ anlamına gelen ‘protos’tan üretilmiştir. 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamın bütün işlevlerinde proteinin sorumlu olduğu savunulmaktaydı. Protein; bütün yaşayan organizmalar için elzem olan kompleks yapıdaki organik bileşiktir. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama %16’...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
İnsan vücudunun yaklaşık %20’si proteinden oluşur Vücut, proteinleri depolamadığı için her gün besinlerle yeterli miktarda protein almak önemlidir Bitkiler ve hayvanlar dahil, çok sayıda besin kaynağından protein alınabilir Bazı kişiler proteinin kaynağının önemli olmadığını iddia ederken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
316
Havaların gittikçe soğumaya başladığı ve son baharın kendini iyiden iyiye göstermeye başladığı şu günlerde hastalıklardan kendimizi koruyabilmek için bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Bununla birlikte havaların daha erken kararması, güneşin yerini yağmurların alması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Günümüzde vegan ve vejeteryan beslenen kişi sayısı her geçen gün artmakta. Ve her vegan bir noktada nasıl yeterli protein alabilirim diye endişe içine giriyor. Bu soruyu çeşitli yönleriyle ele almak gerekli. ‘ Brokoli tavuktan daha fazla protein içerir ‘ veya ‘ Protein çok abartılmış bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt