Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yağların yapısı

Yağların yapısı
0
141

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,755
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
Yağların yapısı nebati ve hayvansal yağlarda bulunan organik asitler yağların yapısı yağların yapısı, yağların yapısında yer alan elementler nelerdir, yağlar nedir, yağlar nelerdir, yağlar ve faydaları, yağlar hakkında data, yağlar ve özellikleri, yağlar vücutta nasıl depolanır, yağlar nasıl erir, yağlar nasıl yakılır, Merhaba Melek'ler Bu yazımızda, yağalr ve yağalrın yapısı hakkında merak edilen tüm bilgileri sizlere sunuyoruz 1549352856 1549352856 yaglarinyapisi5c593f9d37915pngyaglarinyapisi5c593f9d37915pngyaglarinyapisi5c593f9d37915png YAĞLAR VE YAĞ METABOLİZMASI YAĞLAR VE LİPİDLER Hakiki yağlar ve yağa eş bileşikler lipidler grubunda toplanırlar Bir maddenin lipidlere dahil olmasında temel etken çözünürlük özelliğidir Yağlar lipid sınıflarında kolay esterler grubunda bulunurlar Lipidler grubunda fazla öbür bileşikler vardır ve bu kadar öbür bileşiklerin bu grupta toplanmasının nedenlerinden en önemlisi; bu maddelerin metabolizmasının büyük bir ortaklık göstermesidir YAĞLAR Suda çözünmeyip eterde çözünen ve dokunulduğunda kaygan hissini veren maddelerdir Yağlar üç esas gruba ayrılır: Mineral yağlar, Atıl nebati ve hayvansal yağlar ve Buharlaşan bitkisel yağlar Yağları durağan yada uçucu olarak adlandırmamıza yol açan bunların ısıtıldıklarında buharlaşıp buharlaşmamalarıdır Biyoloji Ile Ilgili olarak yağlar kesin bir takım monokarboksil asitlerin gliserin ile yaptıkları esterlerdir Çoğu hayvan ve bitki göre yapılan yağlar, doğal bir ambar maddesi niteliğini taşır Yağlar suda çözünmez; doğada ya değişken, yada katı halde bulunur 20°C’de akıcı olan yağlar genel olarak değişken yağ olarak adlandırılır ve bitkilerle ve balıklarda bulunur Yağlar insan besinleri aralarında en yoğun enerji kaynağını oluştururlar; fiilen bunların sağladığı enerji miktarı, nişastanın sağladığının iki katıdır Fakat yağların yıkımının zorluğu yağların enerji kullanımında karbonhidratlardan sonradan gelmesinin nedenidir Yağların Kimyasal Yapısı Nötral yağlar kimyasal yapılarına kadar esterdirler Asit olarak dallanmamış yağ asitleri içerirler Alkol bileşeni ise üç hidroksil grubunda bulunan gliserindir YAĞ ASİDİ RCOOH genel formülünü taşıyan kayda değer bir organik bileşik sınıfıdır Yağ asitleri vücutta özgür (esterleşmemiş) veya trigliserol gibi daha karmaşık moleküllerde yağ esterleri olarak bulunurlar Serbest yağ asitleri minik miktarlarda bütün dokularda oluşur, ama bazen, özellikle arzu ya da uzun süreli şiddetli özlem durumlarında kanın akıcı kısmında (plazmada) kayda değer miktarda özgür yağ asidi bulunur Serbest yağ asitleri enerji üretmek nedeniyle karaciğer ve kas gibi birçok doku göre okside edilebilirler Yağ asitleri keza glikolipidler, fosfolipidler ve kolesterol esterlerini taşıyan birçok bileşiğin öncül maddesidir Trigliserol bünyesindeki esterleşmiş yağ asitleri vücudun ana güç kaynağı olarak işlev görürler Doğal yağlarda bulunan asitler daima çift sayıda karbon içerirler Yağ asitlerinin C½ birimlerinden yani asetik asit artıklarından sentezlendikleri belirlenmiştir En fazla karşılaşılan yağ asitleri 16 ve 18 karbon atomu içerirler Doymamış yağ asitlerine daha sık rastlanır Daha yüksek derecede doymamış yağ asitlerini içeren yağlar çoğunlukla sıvıdırlar Yağ Asitlerinin Yapısı A)Doymuş:Yağ asidi zinciri çift bağ içermiyorsa batmış yağ asididir Batmış yağ asitleri gövde haricen göreceli olarak oksidasyona dirençlidirler B)Doymamış:Yağ asidi zinciri bir veya daha fazla sayıda çift bağ içeriyorsa doymamış yağ asididir Eğer yağ asidi iki veya daha fazla çift bağa sahipse, çift bağlar her zaman üç karbon arayla yerleşirler Doymamış yağ asitleri havalı bir ortamda ağır ağır ve kendiliğinden okside olur Memeli dokularında yer alan neredeyse bütün yağ asitleri düz zincirlidir Fakat doğada bulunan yağ asitleri dallanmış zincirlidir Vücutta yapılmayan ve vücuda alınması zorunlu olan yağ asitlerine esansiyel yağ asitleri denir Esansiyel yağlar iki çeşittir: 1)Linoleik asit 2)Linolenik asit Yağ asitlerinin sentezlenmesi: İnsanlarda yağ asidi sentezi esas karaciğer ve süt salgılayan meme bezlerinde, bir yere kadarda yağ dokusu ve böbrekte meydana kazanç Bu sentezde ATP ve indirgenmiş adenin dinükleotid fosfat (NADPH) kullanılır Yağın memeli hayvan organizmasında diğer besin maddelerinden sentezlendiğide kanıtlanmıştır Domuzun patates ve kepekle beslenmesine rağmen (karbonhidratça zengin diyet) çok yağlaması bu duruma bir örnektir (Karbonhidratların yağa dönüşümü glikozun glikoliz yıkımı ile başlar) Yağ Asitlerinden Yağ Sentezi Biyosentezde oluşan yağ asitleri nötral yağlar olarak depolanırlar Yağlar hayvansal ve bitkisel hücrelerin en manâlı ambar maddeleridirler Karbonhidrat yerine yağın depolanması bazı faydalar sağlar Yağlar kimyasal bakımdan gliserinin triaçil türevleridirler Yağ asitleri genellikle 1620 C atomu içerirler ve sık sık çift bağ taşırlar Yüksek oranda doymamış yağ asitleri halk ve büyük hayvanlar için gerekli gıda bileşenleridirler Mumlar Doğal mumlar ( balmumu, nebati mum vb ) değişik maddelerin karışımıdırlar Asıl bileşen olarak uzun zincirli, bir kıymetli alkollerin yüksek yağ asitleri ile oluşturdukları esterleri içerirler Protez Madde Olarak Yağlar İnsan beslenmesinde ve birçok hayvanların beslenmesinde yağalar önemli bir rol oynarlar Yağlar kalorice çok varlıklı bir besin maddesidirler Ama yağların gerçek biyolojik önemleri yerine geçen kimse madde olarak devir yapmalarından ileri gelmektedir Sıradan gereksiniminden pozitif alınan gıda maddeleri büyük ölçüde yağa dönüştürülürler ve yerinde dokularda depolanırlar Beslenmenin yetkisiz olduğu zamanlarda her yerde parçalanırlar Karaciğerdeki yağ diğer dokulara kıyasla fazla çabuk dönüşüme uğrarlar Yağlar kanda kilomikronlar ve lipoproteinler içinde taşınırlar Organizma, besinlerle alınan yağları veya kendisinin yağ depolarını kullanmak isterse bunları karışıklığa itmek zorundadır Bunun için ilk adım yağ asitlerinin ve gliserinin parçalanmasıdır GLİSERİN Gliserin tatlımsı, akışkanlığı eksik, soluk bir akıcı, üç değerli alkol (trialkol)dür Üç hidroksil grubunda bulunurlar Gliserinin yağ asidi esterleri hayvansal ve bitkisel yağları oluşturur Gliserin badana ve vernikler için reçine yapımında, besinlerde, ilaçlarda ve kozmetik maddelerde, nemlendirici ve yumuşatıcı olarak ve ayrıcada nitrogliserin yapımında kullanılmaktadır Gliserin H O H C H H C O H H C H O H GLİSERİNLERİN YAPISI ║ HO―CH½ H⅓C―(CH½)n―C―O | O CH½ HO―CH ║ | | H⅓C―(CH½)m―C―O―CH HO―CH½ | HO ―CH½ Gliserin Diaçgliserin O O ║ ║ H⅓C―(CH½)n―C―O H⅓C―(CH½)n―C―O CH½ | O CH½ HO― CH½ ║ | | H⅓C—(CH½)m—C—O—CH HO― CH½ O | ║ CH½ H⅓C—(CH½)o—C— O Monoaçilgliserin Triaçilgliserin Gliserin üç değerli bir içki olduğundan mono, di ve tri ester oluşturabilir Yeni isimlendirmeye kadar monoaçil diaçil ve triaçilgliserin adını almışlardır Triaçilgliserinler başlıca iki veya üç ayrı asit içerirler Doğal olarak yer alan yağlar tekrar tekrar çok sayıda triaçilgliserinin bir karışımı olurlar ÖZET OLARAK YAĞLAR (LİPİDLER) Yağ asitleri, nötr yağlar, steroidler biyolojik önemi olan lipidlerdir Suda çözünmezler yada çok az çözünürler Aseton, içki, eter gibi çözücülerle çözünebilirler Yapılarını C, H ve O elementleri oluşturur ayrıca fosfor ve azot da bulunabilir Aynı miktarlarda yakıldıklarında maksimum enerjiyi yağlar verir Genelde yapı ve enerji çiğ maddesi olarak kullanılan yağlar trigiliserit halde bulunur Oluşumları: Yağ çeşitlerinden olan fosfolipidler hücresel zarının manâlı bir bileşenidir Keza şeker ve proteinle birleşerek glukolipit ve lipoprotein biçiminde molekülleri yaratıcı yağalar da bulunur Bu moleküller bir çeşit yağ olan steroidler vitamin ve hormon olarak devir yapar Yağlar enerji vermelerini yanı sıra, ısı yalıtımı da sağlarlar Yağ asitleri uzun karbon atomlarının oluşturduğu zincirleridir Bu zincirlerde karbon atomlarının aralarında çift bağ yahut doymuş, bir yada aniden artı çift bono varsa bunlara da doymamış yağ asitleri denir Vücuda artı miktarda alınan karbonhidrat ve proteinler yağa dönüştürülerek depolanır  
 
858,536Konular
981,822Mesajlar
32,327Kullanıcılar
alaljperenSon üye
Üst Alt