Diyetisyen Mustafa Tilekli, yağlı gıdaların senelerdir Perhiz veya spor yapanların en fazla çekindiği ve uzakta durduğu besin grubu arasında yer aldığını fakat vücuttaki ambar yağların enerji olarak kullanılması ve kilo kaybı için bir diyette yağların vazgeçilmez bir gıda grubu olduğunu açıklama etti Yağların hem vücutta devir aldığı yerler olarak, hem de yemeklerin lezzeti açısından oldukça önemli yere sahip olduğunu bildiren Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, “Toplumda ki yanılgılardan biri de yağ tüketimi ne değin azaltılırsa o derece bakımlı kilo verileceği konusundadır Yağlar ilk olarak metabolizmanın dengesini koruyan çalışmasının devamını karşılayan hormonların yapısına katılır Fazla eksik yağ tüketimi hormonlarında alıştırma sistemini bozacağından metabolizmanın yavaşlaması mecburi olacaktır En minik inşa taşlarımız olan hücrelerin büyük bir kısmı yağlardan oluşmaktadır dediEsansiyel yağ asitlerinin doğal kan inceltici özelliğe sahip olduğunu, kalp krizine yol açabilen kan pıhtılaşmasını önlediğini açıklayan Tilekli, “Damar tıkanıklığının engellenmesinde yağların yeri göz ardı edilemeyecek kadar değerlidir Bu konuda önemli olan dinç yağlarla sağlığa zararlı yağların ayrımını iyi yapabilmektir Batmış yağ tüketimini muhtemel olduğunca azaltıp doymamış yağ içeriğini arttırmaya çalışmalıyız Yapılan bir fazla bilimsel araştırmada balık ve keten tohumunda bulunan omega3 yağ asitlerinin diyette ölçülü bir miktarda tüketilmesinin öncelikle beyin kalp sağlığı olmak üzere kilo verme konusunda da manâlı pay sahibi olduğu ortaya çıkarılmıştır Nebati akışkan yağları faydalı veya zararlı yapan tüketim miktarı ve pişirme yöntemleridir Yemek Yemek hazırlarken akıcı yağları yüksek sıcaklığa maruz adamak, kullanılmış yağları her yerde uygulamak yağın kimyasal yapısını bozacağından kullanılması sağlık durumu açısından tehlike oluşturur Diyet yapanların diyette en çok şikayet ettiği konulardan biri de tat duygusunun kaybolduğudur Kalori olarak ne kadar uygun bir diyet hazırlanırsa hazırlansın kişiyi mutsuz eden bir diyetten uzun vadeli sonuçlar elde etmek olası değildir O nedenle lezzetli bir perhiz için de yağlar olmazsa olmazımızdır Yinede kalori içerikleri yüksek olduğundan ihtiyaç fazlası harcamak kilo vermeyi zorlaştıracaktır Ölçülere dikkat edilmesi fazla önemlidir diye konuştu LİGHT SÜT VE SÜT ÜRÜNÜ TÜKETMEKTEN KAÇININ Piyasada sayıları gittikçe büyüyen ve özellikle süt ürünlerinde sık tüketilen yağı azaltılmış ürünlerin kullanımının sınırlı tutulması gerektiğinin altını çizen Tilekli, “Yağı alınan ürünler ekstra işlemlere maruz bırakılmakla birlikte tatlandırıcı veya şeker ilavesi yapılmaktadır Bilhassa süt yağında yoğun olarak yer alan CLA vücutta depo yağların azalmasında etkili rol almaktadır Bu anlamda süt ve süt ürünlerini yağlı tüketmekten korkmayın Öteki yağ türlerinden ayrı olarak orta zincirli yağ asidi içeriği yüksek olan Hindistan cevizi yağı metabolik olarak sindirime uğramaması açısından vücudun rahatlıkla enerji olarak kullanmasına olasılık sağlar Safra konusunda problem yaşayanların Hindistan cevizi yağını rahatlıkla tüketmeleri önerilir Kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebepleri arasında sanılan kanda kolesterol yüksekliğinin düşürülmesinde sağlıklı yağ tüketmenin önemi büyüktür Fındık tüketiminin fena kolesterol olarak adlandırılan LDL nin düşürülmesinde büyük pay sahibi olduğu bilinmektedir biçiminde konuştu id Gad300250
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.