Yaban Mersini
Yaban mersini, fundagiller familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve tipi. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık yerlerinde yetişen birçok tipi vardır.
Umumi olarak Kuzey Avrupa, Amerika'daki Rocky Dağları ve Türkiye'de, Karadeniz Kesimi ortamının rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık yerlerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.
Yaban mersini mahsusen 1906 yılında Amerika'da başlatılan ıslah çalışmaları sonucu tabiattaki yabani formlarına nazaran kültüre alınan çeşitlerin, özellikleri (meyve iriliği, tadı, olgunluğu vs.) daha üstün niteliklere sahip olduğu görülmüştür.
Yaban mersini yüksek orantıda antosiyanin içermesinden ötürü görme kaybını önleyici özelliğe sahiptir. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu velev enfeksiyonlara karşı koruyabilmektedir.
A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko üzere değerli besin öğelerinden varlıklı olan yaban mersini dimağ hücrelerini ve hudutlarını kollayıcı özelliğe sahip başkaca hafızayı güçlendir. Bilhassa alzheimer üzere giderek artan bir illete karşı kollayıcıdır. Çalışmalara nazaran tertipli yaban mersini tüketen evlatların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.
Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık meselesi olanlarda yararlıdır. Ayrıyeten içeriğindeki bakır ve früktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.
Kansere karşı savaşan ellagıc asit içeriği epey yüksektir. Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
Yaban mersini, fundagiller familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve tipi. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık yerlerinde yetişen birçok tipi vardır.
Umumi olarak Kuzey Avrupa, Amerika'daki Rocky Dağları ve Türkiye'de, Karadeniz Kesimi ortamının rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık yerlerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.
Yaban mersini mahsusen 1906 yılında Amerika'da başlatılan ıslah çalışmaları sonucu tabiattaki yabani formlarına nazaran kültüre alınan çeşitlerin, özellikleri (meyve iriliği, tadı, olgunluğu vs.) daha üstün niteliklere sahip olduğu görülmüştür.
Yaban mersini yüksek orantıda antosiyanin içermesinden ötürü görme kaybını önleyici özelliğe sahiptir. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu velev enfeksiyonlara karşı koruyabilmektedir.
A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko üzere değerli besin öğelerinden varlıklı olan yaban mersini dimağ hücrelerini ve hudutlarını kollayıcı özelliğe sahip başkaca hafızayı güçlendir. Bilhassa alzheimer üzere giderek artan bir illete karşı kollayıcıdır. Çalışmalara nazaran tertipli yaban mersini tüketen evlatların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.
Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık meselesi olanlarda yararlıdır. Ayrıyeten içeriğindeki bakır ve früktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.
Kansere karşı savaşan ellagıc asit içeriği epey yüksektir. Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.