iltasyazilim
FD Üye
Xılorik (Diyarbakır’ın Lezzetlerinden) Tarifi İçin Malzemeler
*1 tas içli köftelik bulgur (1e 2 ince yarma ve ince bulgur karışımı)
*1 yumurta
*Salça
*Un
*Tuz
*45 adet kemik
*1 tas haşlanmış nohut
*2 dolu yemek kaşığı tereyağı
*1 adet kuru soğan
*Yarım yemek kaşığı biber salçası
*Yarım yemek kaşığı domates salçası
*1 tutam şeker
*34 tane acı kuru biber
*1 adet rendelenmiş domates
*45 tane limontuzu
*2 yemek kaşığı kuru nane
Xılorik (Diyarbakır’ın Lezzetlerinden) Tarifi Yapılışı “Diyarbakır İçli köftesi tarifimde ki miktar ve şekilde bulguru, unu, yumurtayı ve salçayı yoğuralım Fındık büyüklüğünde toplar yuvarlayalım Ya da siz içli köfte hamurunu yarma yerine etle yapıyorsanız o hamuru da bu yemek için aynı şekilde kullanabilirsiniz Ancak irmikle yapılan hamur bu yemeğe çok uymuyor
Biz içli köfte yaptığımız zaman hamurunu fazla hazırlarız, içli köfteleri yapmayı bitirdikten sonra xılorik’leri yapar ve derin dondurucuya atarız Böylece xılorik yapmak istediğimizde ayrıca hamur yoğurmak zorunda kalmayız Dondurucudan yemeği yapmadan 1 saat kadar önce çıkarırız ki çözülsün Çözülürken birbirine yapışmaması için tepsiye yayarız
Kemiği haşlayın, kemik suyu elde edin (Yaklaşık 45 tas yeterli olur )
Soğanı küp küp doğrayın, tereyağında kavurun Salçaları ve şekeri atıp kavurmaya devam edin; kurubiberi üzerine ufalayın, rendelenmiş domatesi ekleyin pişsin
Domates pişince haşlanmış kemikleri suyundan çıkarın, domatesin içine atın, karıştırın Kemik suyunu süzgeçle süzerek tencereye boca edin Eğer süzmezseniz haşlanan kemiğin ufalmış parçaları da yemeğin içine girip, yemeği yerken sizi rahatsız eder
Su kaynayınca xılorik ve nohutu ekleyin 1520 dakikaya xılorik taneleri pişecektir, bu noktada limontuzunu (yerine limon suyu önermiyorum, tadı farklılaşıyor ) ve kuru naneyi de ekleyin; bir iki kaynar daha geldikten sonra yemeğiniz hazırdır Yemeği servis etmeden kemikleri içinden çıkarın ki tabaklara doldururken zorluk olmasın Afiyet olsun
*1 tas içli köftelik bulgur (1e 2 ince yarma ve ince bulgur karışımı)
*1 yumurta
*Salça
*Un
*Tuz
*45 adet kemik
*1 tas haşlanmış nohut
*2 dolu yemek kaşığı tereyağı
*1 adet kuru soğan
*Yarım yemek kaşığı biber salçası
*Yarım yemek kaşığı domates salçası
*1 tutam şeker
*34 tane acı kuru biber
*1 adet rendelenmiş domates
*45 tane limontuzu
*2 yemek kaşığı kuru nane
Xılorik (Diyarbakır’ın Lezzetlerinden) Tarifi Yapılışı “Diyarbakır İçli köftesi tarifimde ki miktar ve şekilde bulguru, unu, yumurtayı ve salçayı yoğuralım Fındık büyüklüğünde toplar yuvarlayalım Ya da siz içli köfte hamurunu yarma yerine etle yapıyorsanız o hamuru da bu yemek için aynı şekilde kullanabilirsiniz Ancak irmikle yapılan hamur bu yemeğe çok uymuyor
Biz içli köfte yaptığımız zaman hamurunu fazla hazırlarız, içli köfteleri yapmayı bitirdikten sonra xılorik’leri yapar ve derin dondurucuya atarız Böylece xılorik yapmak istediğimizde ayrıca hamur yoğurmak zorunda kalmayız Dondurucudan yemeği yapmadan 1 saat kadar önce çıkarırız ki çözülsün Çözülürken birbirine yapışmaması için tepsiye yayarız
Kemiği haşlayın, kemik suyu elde edin (Yaklaşık 45 tas yeterli olur )
Soğanı küp küp doğrayın, tereyağında kavurun Salçaları ve şekeri atıp kavurmaya devam edin; kurubiberi üzerine ufalayın, rendelenmiş domatesi ekleyin pişsin
Domates pişince haşlanmış kemikleri suyundan çıkarın, domatesin içine atın, karıştırın Kemik suyunu süzgeçle süzerek tencereye boca edin Eğer süzmezseniz haşlanan kemiğin ufalmış parçaları da yemeğin içine girip, yemeği yerken sizi rahatsız eder
Su kaynayınca xılorik ve nohutu ekleyin 1520 dakikaya xılorik taneleri pişecektir, bu noktada limontuzunu (yerine limon suyu önermiyorum, tadı farklılaşıyor ) ve kuru naneyi de ekleyin; bir iki kaynar daha geldikten sonra yemeğiniz hazırdır Yemeği servis etmeden kemikleri içinden çıkarın ki tabaklara doldururken zorluk olmasın Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.