Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

vücudunuzu güçlendirmenin zamanı geldi

Hoş geldin! amatore tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
vücudunuzu güçlendirmenin zamanı geldi
0
55

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
vücudunuzu güçlendirmenin zamanı geldi Güz hazan yok antioksidan mevsimi! Sonunda sevdiğimiz yaz mevsimi geride kaldı Sonbahara süratli bir giriş yaptık Hava değişikliği ayrıca fiziksel keza psikolojik olarak adeta herkesi etkilemeye başladı bile Bundan Başka bu aylarda da çoğu rahatsızlık pusuda bekliyor Bu mevsimde sağlıklı edinmek için yeni birşeyler yerine getirmek gerekiyor Peki bu yöntem ne olabilir? Beslenme ve Perhiz Uzmanı Emel Unutmaz; sonbaharda sağlıklı ve içten beslenmenin reçetesini yazdı • Sonbaharın gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artıyor Soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıkları pusuda bekler Bu dönemde şahısların mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna tabi olarak da kolay şekerli gıdalara eğilim olur • Bu nedenlerden dolayı mevsim geçişlerinde beslenme düzenini her tarafta gözden geçirmekte fayda var Güz aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını eksilmek ve yakalansak dahi basit atlatabilmek için dinç ve dengelenmiş beslemek şart ACILEN ANTİOKSİDAN ZAMANI • Mevsim değişikliklerinde daha artı vitamin, mineral ve kıymetli bileşiklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyarız böylece mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermeli, vitamin ve mineralleri doğal ve doğru kaynaklardan almalıyız • Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri doğruca bağışıklık destekleme de daha da tartı talep etmektedir Antioksidanlar hücredeki oksitlenmeyi önleyen maddelerdir Savunma mekanizmasını güçlendirirler, gövde direncini arttırırlar Kişiler güçlü bağışıklık sistemleri ile hastalıklara yakalanma riskini azaltıp hastalansalar zeka kısa sürede atlatabilirler BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN PROBİYOTİK • Sonbaharda bambaşka bir tartı kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır Jurnal gıda düzeninize probiyotik yoğurt ya da kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz SÜTSÜZ VE GÜNEŞSİZ OLMAZ! • Bağışıklığı yükseltmek manâlı; lakin bunun yanına güneş ışınlarından yararlanma süremiz de azalıyor! bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen uygulamak ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından davranmak gerekli Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez SONBAHAR HÜZNÜNE KARŞI B VİTAMİNİ • Sonbaharda artan bunalım eğilimini ve stresi teftiş altına olmak için özellikle B grubu vitaminlerinden varlıklı beslenmekte üstünlük var; bütün tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü temin etmek ve bol miktarda balık harcamak bunalım hallerine karşısında fayda sağlayabilir EN GÜÇLÜ VE EN DOĞAL ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt E vitamini: Soya yağı, nebati yağlar, yağlı tohumlar Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, kalp ve diğer etler Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar BAHAR BESLENMENİZDE HER GÜN MUTLAKA: * 45 porsiyon taze mevsim meyvesi * 23 porsiyon taze mevsim sebzesi * en az 2 su bardağı eksik yağlı süt veya yoğurt veya cacık veya ayran * Bol su *1 öğün sebze, öteki öğünde haşlama, ızgara tavukbalık etini; uyumlu saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir ÖRNEK BAHAR MÖNÜSÜ Sabah kalkınca: 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal Kahvaltı: Yeşil dere Orta yağlı peynir Bol mevsim yeşilliği (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile) 1 tatlı kaşığı pekmez Tam tahıllı ya da kepekli ekmek Ara: 67 badem ya da 67 fındık veya 2 ceviz + 34 kuru kayısı ya da 2 yemek kaşığı kuru üzüm Öğlen: 1 porsiyon ızgara veya haşlama ya da sote ya da buğulama biçiminde tavuk, balık, hindi veya yağsız köfte Bol salata (limonsu) Eksik tuz ayran Tahıl ekmeği veya 34 kaşık bulgur pilavı Ara: 1 kadeh eksik yağlı süt 34 kepekli grisini Ya Da haftada 12 gün sütlü tatlı Ya Da ½ cadde simidi eksik tuz ayran Veya 1 bardak eksik yağlı süt+ 34 yemek kaşığı yulaf ezmesi Akşam: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba 1 tabak sebze yemeği 1 kase az yağlı yoğurt Tam tahıllı ekmek Ara: 2 porsiyon meysim meyvesi SAĞLIKLI BESLENMEDE BASIT İPUÇLARI: • Öğünlerinizde mutlaka çiğ sebzeye yer verin • Haftada 2 – 3 kere balık tüketin Izgara, fırın ya da buğulama yöntemlerini seçim edin • Su tüketimini gözden kaçırmayın en az 2 litre su tüketin • Yumurta, yoğurt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden varlıklı gıda tüketimine özen gösterin Bunlar bağışıklığınızı da destekleyecektir • Kurubaklagilleri haftada en düşük 2 kez tüketmeye özen gösterin • Akarsu, kahve gibi ihtiyaçlarınızı bitki çaylarından sağlayın  
 
858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt