Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Verilen kiloların korunması..

Verilen kiloların korunması..
0
174

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
73
109006.jpg
109006.jpg
Sişmanlıktan Zayıflama Yolunda Adım Adım ** 7

Tekrar kilo alma tasası, bu korku sebebi ile başlayan mutsuzluk halleri..

Evet her şey tamam istediğiniz kiloya ahir ulaştınız.. (cerrahi usul, diyet, spor)

Artık girdiğiniz her mağazadan alışveriş yapabilir durumdasınız..

Ne giyseniz yakışıyor..

Gören herkes çabucak anlıyor ve şaşkınlıkla lisana getiriyor verdiğiniz kiloları..

‘Ne kadar büyük bir başarı’ diye her seferinde vurguluyorlar verilen kiloları..

Sizdeyse bu övgüler üzerine memnunluk hissi oluşması gerekirken iç derdi cereyan ediyor…

Neden diyorsunuz kendi kendinize..

Verdim işte o kadar kiloyu neden bu iç külfeti..

Neden övgü aldığım her an bir bunalma duygusu kelam konusu oluyor..

Bir çok hastam bu yaşanan durumu şu biçimde betimler; sabah kalkıyorum, kendimi o kadar mesrur ve rahat hissediyorum ki Merve Hanım size anlatamam. Giyiniyorum itina ile. Biliyorsunuz artık giyinmem eskisine nazaran daha uzun sürüyor. ( gülüşmeler..)

Dışarıya ÇIKIYORUM VE ANSIZIN ÇOK UZUN VAKITTIR GÖRÜŞMEDİĞİM BİRİ ÖNÜME ÇIKIYOR….. OF DİYORUM İÇİMDEN TEKRAR BAŞLIYORUZ…

‘Neye başladığınızı anlayamadım’ diyorum, durumu biraz daha açabilir miyiz?

Bilmiyorum…

‘Doğru mu anladım bir göz atalım’ diyorum. Mesut uyanıyorsunuz, ihtimamla hazırlanıyor ve dışarı çıkıyorsunuz ancak sizi evvelden tanıyan biri ile karşılaşınca mutsuz oluyor ve tanımlayamadığınız bir fikrin beyninizde dolaşmaya başladığını söylüyorsunuz.. Pekala sizce bunun sebebi geçmişteki vücudunuzu bilen biri ile karşı zıdda kalmak olabilir mi?

‘Evet olabilir’diyor hastam, sonra tekrar tekrarlıyor fakat neden olduğuna emin olamıyorum. Bilemiyorum..

Bir şeye başlıyoruz o anda ancak neye olduğunu bilemiyorum..

Derhal koşarak uzaklaşmak geliyor içimden..

Görmemezlikten gelmek istiyorum o kişisi, ama çok geç oluyor ben hareket edene kadar..

Bir bakıyorum yeniden okların bana döndüğü bir konuşma içerisine girmişiz bile…

Aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa ne kadaaaaaaaaaaaaaaar zayıflamışsıııııınnnnnn!!!!!!!

Nasıl becerdiiiiiiiiiinnnnnnnnn?????????

Senin kemiklerin iri değil miydi????

Nasıl verirsin bu kadar kiloyu anlayamadııııııım !!!!!!!!!!!!!

‘Ameliyat oldum ve verdim, gidiyor yavaş yavaş fakat rahatım’ diye de ekliyor..

Yeniden bir reaksiyon karşı taraftan ne ameeliyatıııııı, aaaay iradene sahip çıkamadın da ameliyat mıı olduuun yaniiii??????? Diyor çok sevgili uzun müddettir görülmeyen tanıdık..

İşte hikaye örgüsü bu türlü gelişiyor efendim sonra hastamda bir anda tasa hat safhaya ulaşıyor, göz teması olmadan bir itiraf geliyor.. ( En can alıcı noktadır burası 6-8 ayını doldurmuş cerrahi hastalarımız için.)

BEN TEKRAR KİLO ALMAKTAN ÇOK KORKUYORUM YA VERDİĞİM KİLOLARI TEKRAR GERİ ALIRSAM O VAKIT BEN NE YAPARIM…

BEŞERLER NE DÜŞÜNÜR HAKKIMDA

O KADAR AMELİYAT MASASINA YATTI HALA BOĞAZINI TUTAMIYOR DİYECEKLER KESİN BENİM İÇİN….(bu cümle hastalarımda en çok rastladığım bilişsel sürece süreci bozukluğudur)

Kilo mu nasıl korurum diyenlerden misiniz?

Kuvvetli bir süreç ahir istenilen kilolar verildiği noktada bile kişinin destek olarak işin bilirkişisinden yardım alması gerekmektedir. Bu periyotta kişi ile verilen kiloların nasıl korunacağı hakkında konuşma yapılmalıdır. Bu durumlarla baş edebilmek için insanda davranışsal aktivasyonlar yapılmalıdır. Kişinin davranışlarını olumluya çevirmeli ve bu biçimde devam edebilmesi için motive edilmelidir.

Müdafaa devrindeki bireyler için ruhsal destek münhasıran daha evvel çok sefer kilo alıp veren kimseler için çok kıymetlidir. Şayet ki bu destek sağlanmaz ise küçük korkular büyük dertlere ve yeme bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Kilo vermeye karar vermek uzun ve şiddetli bir yola çıkmak için atılan birinci adımdır. Bu yolda kimi vakit süratli ilerlenir, kimi hengam duraklanır, kimi vakitse geri adım atılan durumlar gelişebilir. Tüm bunlar, bu sürecin olağan sayılabilecek aşamalarıdır. Bireyler, bu süreç içerisinde takıldıkları yanda savaşıp ilerleme kaydedeceği üzere birinci takıldıkları anda vazgeçebilirler de.

Kişinin duygusal muhtaçlıklarının karşılanması kilo verme maratonunda insana direnç ve istikrar kazandıracaktır. Kişinin yalnızca yeme alışkanlıklarını değiştirmekten çok hayat biçiminin değiştirilmesi amaçlanmalı ve ona nazaran bir yaklaşımda bulunulması gerekir.

Uzm. Klinik Psikolog-Bariatrik Psikolog

Merve PEHLİVAN