Veeee Şebnem Ferah kanıtta ayçanın dinlediği müzik delil ayça nın dinlediği müzik delil dizisi şebnem ferah şarkısı dizisinde çalan şebnem ferah şarkısı dizisindeki ŞEBNEM FERAH'IN YAŞAMSAL12 Nisan 1972 yılında Yalova'da doğdu Kırmızı elbiseler giyerek mahallede şarkılar söyleyen Şebnem Ferah'ın müziğe olan ilgisi minik yaşlarda başlamış Şebnem'in müzikle tanışmasında ailesinin çok büyük rolü olmuş Ilk okulda çalgı ve solfej dersleri almaya başlamış Şebnem'in ailesinde neredeyse cümbür cemaat müzikle içiçe ve evin her köşesinde çalgı olduğu için müzik konusunda bilgili ve hazır olarak atılmış piyasaya Birincil mektep yıllarında mandolin kursu bölge Şebnem okul orkestrasında da solistlik yapmış ve bugüne dek hayatını müzikle bağdaştırmış Liseyi Bursa Gemlik'te Özel Namık Sözeri Lisesinde yatılı bir öğrenci olarak açık fikirli ve bu dönemler Şebnem'in kendisini tanımasına , tek başına ayakta kalmasına tezgâhtar olmuş Şebnem'in okul orkestralarında başlayan bu serüveni sonradan ufak topluluklarla devam etmiş Lise zamanlarında Pegasus adlı grubuyla beraber çalışan ama kafasında bir kız grubu hayali olan Şebnem , 80'lerin ortasında Bursa'da açılan bir stüdyo tamamen Sedat abisiyle tanışmış ve bu hayalini 1988 yılında kurduğu Volvoxgrubuyla gerçekleştirmiştir Müzik uğruna Odtü Ekonomi Bölümünü 2 sınıftan terk etmiş ve sonradan İstanbul'a gelince İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili Ve Edebiyatı bölümüne kaydolmuş 1994 yılında Volvox grubunun dağılması sonucu Şebnem Ferah bireysel çalışmalarına başlamış Rahmetli sanatçımız Onno Tunç ve Sezen Aksu'nun keşfi sonucu Underground ortamdan daha Ferah bir ortama kavuşmuş daha sonra 15 Kasım 1996 Cumartesi günü KADIN adlı ilk solo albümünü çıkardı Ilk videosunu Vazgeçtim Dünyadan adlı parçasına çeken Şebnem , Rock müzik piyasasını yeni bir döneme soktu Çıkışıyla büyük bir sansasyon yarattı Lüzum kaset satışları gerekse video klibiyle uzun süre listelerde bir numara olarak yükseklik gösterdi Daha sonraları Yağmurlar , Bu Aşk Pozitif Sana ve Fırtına adlı şarkılarına klip çekti Birincil konserini 04 Nisan 1997 de İzmir Ege Üniversitesi nde verdi ve büyük bir kalabalığa takriben 6000 kişiye unutulmayacak dakikalar yaşattı İzmir'deki konserin arkasında Türkiye'nin farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde konserlerine devam etti ve bu konserlerin yanı sıra uyumlu bar programları da yaptı Tabii fakat ŞebnemICODEin yaşadığı koskocoman acılar da oldu 1998 yılında Ablası Aycan FerahICODEı yitirdi Üzüntülü bir dönemin ardından 25 yıllık bir aradan daha sonra 24 Haziran 1999 Perşembe Günü ikinci albümünün ilk klibi Bugün müzik kanallarında zirve göstermeye başladı ve tarih 30 Haziran 1999 Çarşamba yı gösterdiği süre Bundan Böyle Kısa Cümleler Kuruyorum adlı ikinci albümünü yine sansasyonlu bir şekilde bizlere sundu Birincil albümünde olduğu gibi ikinci albümünde de İskender Paydaş ve Pentagram ekibiyle çalışan Şebnem yine herkesi üstüne yoğunlaştırdı Çok arkadaşça sözlerin üzerine sarılmış güzel melodiler yine hafızamıza kazınacak ve aklımızdan asla silinmeyeceklerdi Albümün ikinci videosu Artık Kısa Cümleler Kuruyorum şarkısına geldi , klibin yönetmenliğini Hakan Yonat yaptı İkinci albümün ardından yeniden araya uzun bir stüdyo dönemi girdi sırası gelmişken acılar ŞebnemICODEin peşini bırakmadı 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos depreminde Babası Ali FerahICODEı yitirdi Acılarını rahatlatmak ve yeni şarkılar üretmek için müziğe daha da sıkı sarılmayı tercih etti Bu Nedenle 03 Ekim 2001 tarihinde Perdeler adlı üçüncü albümü yayınlandı ve yeniden büyük beğeni topladı Bu sefer ki albümde Şebnem , İskender Paydaş ve Pentagram üyeleriyle yok de sahnede birlikte çaldığı müzisyenlerle çalışmıştı Bu albümden ilk video , albümle benzer adı içeren Perdeler şarkısına çekildi Klip, Türkiye standartlarının çok dıştan ve oldukça hoş görüntüler barındırıyordu Bu klipten kısa bir vakit sonradan Sigara şarkısı da , renkli cam da irtifa göstermeye başladı İki yıl aradan sonradan , tarih 12 Mayıs 2003 Pazartesi Günü yeni albümünün ilk videosu Ben Şarkımı Söylerken müzik kanalarında dönmeye başladı 15 Mayıs 2003 Perşembe Günü Kelimeler Yetse adlı müthiş bir albümle Şebnem her yerde aramıza dönmüş oldu Birincil klibiyle kendinden epeyce söz ettirmeyi ve tekrar baştan gündeme oturmayı başardı Röportajlar , Tv programları derken kendini yoğun bir temponun içinde bulan Şebnem, bu yoğun temponun aralarında albümünden 2 şarkıya daha video klip çekti Türkiye'nin bir çok şehrinde konserler verdi ve hala vermeye devam ediyor Sessiz sedasız geçen bir yılın arkasından, “5 Temmuz 2005 Salı günü bu kez Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde 5 albümü “Can Kırıklarını yayınlayarak bitmiş piyasaya damgasını vuran Şebnem Ferah, ilk klibini de albümle benzer ismi içeren şarkısı “Can Kırıklarına çekti Son albümlerine oranla sert sounduyla dikkat çeken albümünün, 29 Temmuz 2005 günü Parkorman’da gerçekleşen gala konseriyle tekrar dinleyicilerine kavuşan Şebnem’in yeni albüm konserleri de bu sayede başlamış oldu Çok geçmeden “Çakıl Taşlarına ikinci video klip geldi Katıldığı programlarda çoğu klip ve konser müjdesi veren Şebnem’in, konser maratonu halen devam etmekte Albümlerinin açık havada da Şebnem Ferah'ı pek çok ayrı çalışmada görmemiz mümkün Kimi şarkıcıya geri vokalleriyle , kimisiyle düet yaparak onlara eşlik etmiştir Bunun yanı sıra bir fazla sanatçıyla beraber destek konserleri vererek öyle fazla faaliyette bulunmuştur Geri vokal yaptığı sanatçılar ; Sezen Aksu , Sertab Erener , Levent Yüksel , Nilüfer , Demir Demirkan , Tüzmen , Yaşar Gaga , Ajda Pekkan , Özlem Tekin , Tarkan , Çelik , Teoman , Haluk Levent Düet yaptığı sanatçılar ; Müzeyyen Senar (Sarı Kurdelem Sarı) , Polad Bülbüloğlu (Gel Ey Seher) , Kargo (Kalamış Parkı) , Teoman (iki yabancı) Keza Bülent Ortaçgil'e hürmet albümünde bir Bülent Ortaçgil klasiği olan Değirmenler şarkısını da yorumlamıştır Bu çalışmaların dışında ; Little Mermaid (Minik Denizkızı) adlı çizgi filmde seslendirme yapmış ve soundtrackinde yer alan O Dünyada isimli şarkıyı seslendirmiştir Toprak Sergen Ve Aydan Şener'in Oynadığı bir filmde ise , laf ve müziği Demir Demirkan'a ait olan Ay Işığında Saklıdır adlı şarkıyı seslendirmiştir Yugoslav göçmeni bir anne babanın 3 çocuğu olarak 34 yıl önce Yalova'da başladı öyküsü Ailesi yeteneğini fark etti, ilkokulda mandolin dersi aldı Lisede gitara geçti, şarkıda yoğunlaştı, müzik uğruna ODTÜ Ekonomi Bölümü'nden ayrıldı Volvox'la başlayan serüveni, 10 yılda beş albümle onu zirveye taşıdı Geçen yıl yayımlanan 'Can Kırıkları' albümünün etkileri sürüyor Harbiye Açıkhava'da ve Rock'n Coke'ta gösterişli iki konser veren Şebnem Ferah'la buluştuk, filmi başa sardık Açıkhava Tiyatrosu'nda senfoni orkestrası eşliğinde, Rock'n Coke'ta grubunuzla verdiğiniz konserlere alaka büyüktü Neler hissettiniz o konserlerde? Bir konseri özel yapan, müzikal standartların dışında, dinleyiciler İkisi de fazla özel gecelerdi, bilhassa senfoni konserini hatırladıkça tüylerim diken diken oluyor Bir süredir sahnede, dinleyicilerle iletişimime fazla özen gösteriyorum Müzikal yolculuğum uzadıkça, şarkılar, albümler arttıkça aramızdaki ilişki sağlamlaşıyor Dinleyicilerinizle ve sizin için web sitesi açan hayranlarınızla konserler dışındaki iletişiminiz nasıl? Alışılmış şarkıcıdinleyici ilişkisi istemiyorum Dinleyiciyle çoğalan, arkadaşlık güya, birbirini anlayan bir ilişki istedim daima Web sitesi hazırlayan dinleyicilerimle iletişimim sürüyor, bazılarıyla arkadaş bile olduk Müziğe başladığınız günlere dönelim Bu noktaya gelebileceğinizi varsayım etmiş miydiniz? Her şey peyderpey ilerledi, ansızın olmadı Şarkı söyleyebildiğimi keşfedip bu alana yöneldim Müziği hayatımın merkezine koymaya karar verdim, en iyilerden biri almak için çalışmaya başladım Bir gün şunu yapacağım, buraya varacağım, gibi büyük planlar yapmadım Hobi bile olsa, her şeyin en iyisini yapmak isterim Rock, Türkiye'de kadınlar için bugün bile baskı bir bölge Gençtim, zorlukları paldır küldür, müzik sevgim ve çılgın cesaretimle başladım, sürdürdüm Aileniz müziğe yakın mıydı, müziğe yönelmenize tepki gösterdiler mi? Annem ve babam müzik sevgisine, yeteneğine sahip kişilerdi Müzik ailemizin kayda değer parçasıydı Babam, her enstrümana kısa sürede egemen olacak değin yetenekliydi Türk Sanat Müziği'ni severlerdi Yugoslav göçmeniydiler, o bölgenin müziklerini iyi bilirlerdi Ablalarım Batı şarkıcılarını peşine düşüp takip ediyordu Misafirlerin geldiği akşamlar, yemek yemek masası civarda şarkılar söylenirdi Bu çeşitliliğin müziğime fazla katkısı oldu Ailem bana aleyhinde hep fazla anlayışlıydı yine de onlar açısından pek kolay olmadı, endişelendiler Düşünsenize, okulu bırakıp karşılarına dikildim Rockçı elde etmek istiyorum ama bu ülkenin şartlarında nasıl olur bilmiyorumdedim Ailemin sıcaklığını, anlayışını bugün kendi çocuklarıma gösterebilir miyim, bilmiyorum 'Geçmişe Yolculuk' şarkınızda Bir bilet istiyorum sadece gidiş olsunÇocukluğun saflığına gidip orada yaşamam gerekdiyorsunuz acilen pek bir biletiniz olsa, çocukluğunuzda en çok hangi zamana gitmek isterdiniz? Çok hoş bir çocukluk geçirdim Okuldan daha sonra yaka paça sokağa çıkardım Çocukluktan en çok ailemi özlüyorum arka arkaya ablamı ve depremde babamı kaybettim, fazla ağır geldi Vefat sevdiğini adamakıllı kaybetmek seslenmek yok, yine de onlarla olmayı özlüyorum Babamla sohbeti özlüyorum Babanızın denizi fazla sevdiğini okumuştum Deniz sizin de şarkılarınızda çoğunlukla kullandığınız bir for O günlerle bir ilişkisi var mı bunun? Mutlaka var Yalova bir sahil kasabası, denizle her zaman fazla yakın bir ilişkim oldu Balık yakalamak babamın hobisiydi, iyi balık tutardı Birlikte giderdik Hayatınızın en sevdiğiniz, özlediğiniz dönemleri o zamanlar mı? hemen son derece mutluyum Şarkıda anlatmaya çalıştığım, zamanla kaybettiğimiz saflığa duyulan istek Müziğe çocuksu bir sevgiyle bağlıyım, bu saflığı telaşı korumaya çalışıyorum Müzik serüveninizde kayda değer dönüm noktaları hangileri? İlki Volvox gibi bir gruba sahip elde etmek, uzun süre kastetmek Sahne rahatlığımı, güvenimi, o dönemde çok konser vermeye borçluyum İkincisi ilk albüm: Varsayım edemeyeceğim değin iyi bir başlangıçtı Örneği olmayan bir müzikle başladım, dinleyici beklenmedik yardım verdi, sonraki adım için bundan kuvvet aldım Ilk patronlarım Sezen Aksu, Onno Tunç'un verdiği bağımsızlık, İskender Paydaş, Tarkan Gözübüyük, Demir Demirkan'ın desteği çok önemliydi Hiç bilmeyen birine müziğinizi 45 şarkıyla anlatmanız gerekse hangilerini seçerdiniz? Son albümden bir şeyler dinletirdim önce Çünkü son ürünü en gerçek kabul ediyorsunuz Performansımı, çalıştığım kişileri görürdü Yağmurlar, Bu Aşk Artı Sana, Bugün, Sigara ve İyi Kötü'yü de dinletmek isterdim Çünkü herkes farklı yönleriyle beni temsilcilik ediyor İlham kaynağınız en çok hangisi: Aşk, acı, hiddet? Yaşa, yaşananlara kadar değişiyor Çok aşıksam, bu acı, endişe veya mutluluk tetikleyici olabiliyor Aşk şarkısı gibi görünenin bile bir alt metin içermesine dikkat ediyorum Mesela Sigara'daki en kıymetli tümce Fiilen ben de isterim acele ile konuşmayıAcı yaratıcılık için büyük bir tetikleyici Jurnal hayatta acılarımı anlatmam, başkasının acılarını dinlemeyi sevmem Bu duyguları şarkılarımda paylaşmayı seviyorum Şarkı sözlerim, en büyük bağımsızlık alanlarım Dünyadaki gelişmeler nasıl etkiliyor sizi? Gazeteyi açtığınızda en fazla hangi haberlerde çileden çıkıyorsunuz? Savaşı haklı gösterecek mazeret olamaz Geçmişte ülkeler, uygarlıklar savaşla resmileşmiş olabilir gerçi halk birbirini öldürmemeli En fazla cehaletle ilişkilendirdiğim haberlere kızıyorum Bir toplumun başına gelebilecek en tehlikeli şey cehalet Tepkinizin şarkılara yansımaması hayatla aranıza mesafe yatırma çabası mı? 2324 yaşında müziğe öbür yaklaşıyordum Sözler, müziğin yanında daha eksik önemliydi Zamanla, tecrübelerle empati duygusu artıyor, başkalarının acısını içinizde hissediyorsunuz Bunu şarkı sözlerine yansıtıyorum Son albümde birçok örneği var 'Can Kırıklarım' hepimizinkiler Cahillik konusunu 'Zaman Geçip Gidiyor'da işledim Gelecekte bu yaklaşma daha da yoğunlaşacak Tabii estetik bir dille anlatabildiğim sürece Diğer müzik türlerini dinliyor musunuz? Gençken tutucuydum, sadece rock dinliyordum Diğerlerine kendimi kapatmıştım Yıllar geçtikçe iyi performanslara ilgim, saygım arttı Bir müzisyenin O türle ilgilenmiyorumdemesinin büyük bir kayıp olduğunu anladım Müziğiniz, yaklaşımınız daima Björk, Alanis Morisette, Tori Amos gibi isimlere yakındı Onlardan izler taşıyor mu Şebnem Ferah? Fazla sevdiğim kişiler lakin müzikal açıdan birbirimize benzemiyoruz Çok müzik dinlerim Dinlenenlerle en derin ilişki gençlik yıllarında kuruluyor En fazla Pink Floyd, Deep Purple gibi grupları severdim Müziğimdeki etkileri, bayan müzisyenlerden fazladır gerçi İşte idolüm, bunun gibi edinmek istiyorumdemedim En iyi yapabileceğime odaklandım Kendime en yakın hissettiğim şarkıcı ise Whitesnake'in solisti David Coverdale'dır Birçok rock yıldızının tersine dinleyicinize sevecen yaklaşıyorsunuz Bu üslup yaptığınız müzikle ne dek örtüşüyor? Son birkaç yılda çok kayda değer rock yıldızlarıyla tanıştım Hiçbirinin burnu havada değildi Dinleyicileriyle ilişkilerini önemsiyorlardı Onları gördükten daha sonra, yaklaşımımın doğruluğuna inandım, sıcacık ettim Sözünü ettiğiniz şablonlar bir sanatçıyı, müziğini tanımlamada işe yaramıyor Kendimi bildim bileli iyi müzisyen olmanın yanı sıra iyi insan olmaya çaba ediyorum İyi insan elde etmek her şeyi kapsıyor İyi insan olabildiğim kadar, iyi şarkıcı olacağıma inanıyorum Ayrıntılarıyla doğal davranıyorum Bunu parçalamak namına birtakım imajlara bürünemem, kendime yalan söylemem Zinde bir yüzücüyümdemişsiniz Kuvvetli olmayı, ayaklarınızı sağlam yere basmayı neden bu değin fazla vurguluyorsunuz? Ailenizde sıhhat sorunu yaşamış biri varsa, doğal olarak ayaklarınızı yere daha sağlam basarak büyüyorsunuz Daha itinalı, temkinli oluyor, erken olgunlaşıyorsunuz Geçmişte yaşadığınız zorlukları yansıtan Bugün, Deli Kızım Uyan, Nereye Kadar, Ben Şarkımı Söylerken, Mayın Tarlası'nı söylerken neler hissediyorsunuz? Kaçıncı kere söylersem söyleyeyim her seferinde o şarkının dünyasına yoğunlaşırım 10 sene önce veya dün yazılmış olması bu yoğunluğu değiştirmez Zaten şarkı söylemenin en zevkli tarafı bu Açıklama esnasında oluşan enerji, şarkı sözleri, melodisi, düzenlemesindeki enerjiden büyüktür
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.