Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Uzun süre açlıkta ince bağırsakta neler olur?

Uzun süre açlıkta ince bağırsakta neler olur?
0
118

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Sindirim sisteminin devam organı ince bağırsak uzun süre yiyecekle buluşmadığı için; Epitelyum dokusunun fonksiyonu bozulur. Sindirim ve emilim yavaşlar.
Düzenli sürelerde (2 saat ara ile) bir beslenme alışkanlığında bu tablo elbette görülmez.

Gün içerisinde 5-6 saatlik açlıkta bile bazı sorunlar yaşanabilir.
Beslenme ve sindirim sorunu yaşamamak için, günlük 2 saat ara ile beslenmeyi, enerji dengenizi yani; karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminizi dengelemelisiniz.

Beslenmedeki yağ miktarı ve yağ türü, kalp hastalığı riski arasında ciddi bir ilişki var;

Günlük beslenmede yiyeceklerle alınan yağ miktarı önemlidir.

Yağın türüne göre (doymuş yağlar(hayvansal kaynaklı), trans ve doymamış);

a)Doymuş yağ alımının artması, LDL kolesterol seviyesini artırır.

b)Trans yağ alımının(bitkisel katı yağ) artması, LDL kolesterol seviyesini artırır.

c)Doymamış yağ( zeytin yağı, çiçek..gibi) alımının artması, LDL kolesterol seviyesini düşürür.


Kalp hastalık riskini beslenme şekliniz azaltabilir. Nasıl mı?

Günlük kalorinin %25-30'u yağdan gelmelidir. Bu yağın da %10u sadece doymuş yağlardan (hayvansal kaynaklı) gelmelidir. Beslenme de ortalama günlük 25- 30 gram lif (posa) alınmalıdır. 

Günlük tuz miktarı 3-5 gramdan fazla olmamalıdır. Kilo kontrol edilmelidir. Fiziksel aktivite bir yaşam şekli haline getirilmelidir. Alkol alımı kısıtlanmalıdır.

Günlük beslenme piramidi nasıl hazırlanmalı ? 

Besin piramidin de esas olan, gıda çeşitliliğinin öğünlere dağılımdır.
Dört eşit parçaya ayırdığımız Pramid de beş çeşit gıda gurubu uygun şekilde yer almalıdır.

En geniş olan taban kısmında; tam buğday unlu tahıllı gıdalar (bulgur, aşurelik buğday, tam tahıl ekmek çeşitleri…gibi), kuru baklagiller ve mevsim sebze meyveleri yer almalıdır.

Piramidin orta kısmında; Meyve ve sebze gurubu yer almalıdır. Kısımda yarım yağlı süt ve süt ürünleri, balık ve az yağlı etler yer almalıdır.

Piramidin üst ve dar kısmında; yağlar( ağırlıklı doymamış sıvı yağlar),tatlılar, bal, pekmez ve çok az miktarda(istenirse) şekerli yiyecekler, reçeller, şekerlemeler yer almalıdır.

Ketojenik beslenme (yani karbonhidratın olmadığı) ve riskleri nelerdir?

Önerilerimizde zaman zaman KHO (karbonhidrat) kısıtlı beslenmenin sakıncalarına değiniyoruz. 

Kısaca sakıncaları; Sıvı elektrolit dengesizliği yaratmaktadır. Kalsiyum atımı arttığından “osteoporosiz” (kemikte kalsiyum yoğunluğunun azalması) riski oluşmaktadır.

Kanda ürik asit yükselerek gut hastalığı riskini tetiklemektedir. Kanda lipit- kolesterol yükselmesini tetikler. Buna bağlı kalp- damar hastalığı artmaktadır. Ayrıca baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, kabızlık ve metabolizma hızında yavaşlama yapmaktadır.


 

Similar threads

Kolesterol, vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan, yağ benzeri bir maddedir. Bir yandan karaciğerde üretilirken, bir yandan da besinlerle alınır. Kandaki kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse, kalp ve damar hastalığı riski de o kadar yükselir. İyi ve Kötü Kolesterol Arasındaki Fark Nedir? LDL...
Cevaplar
0
Görüntüleme
164
Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol hücre zarının, bazı hormonların yapımında kullanılır, ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Kolesterol bir yandan karaciğerde üretilirken, besinlerle de alınır. Et, süt ürünleri, yumurta gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME Günümüzde gerek teknolojinin gelişmesi gerekse çalışma koşulları; yaşama şeklimizi ve beslenme alışkanlıklarımızı eskiye oranla oldukça değiştirdi.Toplum olarak daha az hareket etmeye ancak daha fazla yiyecek tüketmeye başladık. Tüm bunların yanında artan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Kolesterol Nedir? Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol hücre zarının, bazı hormonların yapımında kullanılır, ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Kolesterol bir yandan karaciğerde üretilirken, besinlerle de alınır. Et, süt...
Cevaplar
0
Görüntüleme
173
Bir önceki yazımızda kolesterolün insan sağlığındaki önemini anlatmış ve kandaki kolesterolü düşürmenin her zaman kalp hastalıkları riskini azaltmadığını belirtmiştik. Bu yazımızda da beslenmemizin kandaki kolesterol düzeyine etkileri üzerinde daha detaylı duracağız. İlk üzerinde durulması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
858,500Konular
982,373Mesajlar
32,973Kullanıcılar
Üst Alt