Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Uyumsuzluk Sebepleri

Uyumsuzluk Sebepleri
0
122

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Çocuğun allah vergisi getirdiği özellikleri ve çevresel etmenler düzenli içinde olması için
önemlidir Ahenk, başarıyı, hayattan tutku almayı, problem çözebilme yeteneğini, içten karar
verme gücünü artırmaktadır İşte bu olumlu sonuçlara ulaşabilmek için çocuğun yaşadığı
ahenksizlik nedenleri araştırılıp, teftiş altına alınmalıdır Uyumsuzluk nedenlerini
açıklamadaki problemlerden biri, insan davranışlarının tek bir nedeninin olmamasıdır
Mesela; saldırgan davranışlar gösteren bir çocuğun bu davranışının nedeni, arkadaşları ile
yaşadığı olumsuz yaşantılar veya daha önce temel ihtiyaçlarının vaktinde karşılanmaması
olabilir
Bazen de uyumsuz tutum olarak açıklanmayacak bir tutum çevrenin negatif
yaklaşımı sonucu uyumsuz tutum olarak yerleşebilir Mesela; erginlik çağındaki bir
gencin kendini görünmek, var olduğunu kullanmak için yaptığı çabalarla alay edilmesi
uyum problemlerine niçin olabilmektedir

Uyumsuz davranışların ortaya çıkmasına sebep olan etmenler şunlardır
Ø Genetik
Ø Maddi nedenler ve hastalıklar
Ø Esas ihtiyaçların karşılanmaması
Ø Çevre ve sosyohesaplı nedenler
Ø Yanlış Eğitim

Genetik
Anne babadan genler aracılığıyla çocuğa geçen özelliklere kalıtım denirAltını ıslatma,
inatçılık gibi problemler bireye ırsi olarak geçebilir Fakat olumlu çevre koşulları ve
eğitim yolu ile bu gibi olumsuzluklar ortadan kalkabilmektedir

Somut Nedenler
Fiziksel nedenler, ahenksiz davranışlar sergilenmesinde etkilidirGörme, işitme
bozukluğu,yürüme problemleri,ruhsal bozukluklar,iç salgı bezi bozuklukları süreğen
hastalıklar, kazalar ve şoklar, şaşılık, kamburluk, fazla şişmanlık maddesel ahenksizlik
nedenleridir Fiziksel engelli çocuk bir yandan kendi içinde bedeninin diğer çocuklardan
öbür olmasından kaynaklanan üzüntü ve uyumsuzluğu yaşarken öteki yana da çevrenin
bedensel özrüne aleyhinde olumsuz bakış açısı nedeniyle uyumsuzluk yaşarÇevredekilerce
olumsuz karşılanmak uyumsuzluklarının başlıca nedenidir
Ailenin konuşma ve tutumları, çocukların kendilerini olduğu gibi kabul edip armoni
sağlamasında çok önemlidir

Temel İhtiyaçların Doyurulmaması
Her insanın hayatını devam ettirmesi, dinç ve mutlu olabilmesi için kayda değer
ihtiyaçları vardır Bu ihtiyaçların en azından asgari düzeyde doyurulması şarttır Bu
ihtiyaçlar iki gruba ayrılır
Maddi Esas İhtiyaçlar
Bireyin büyüyüp gelişebilmesi için zamanında ve yeterli karşılanması zorunlu
ihtiyaçlardır Solunum, yemek yemek yeme, boşaltım, barınma, sıcak ve soğuktan korunma, vb
Bu ihtiyaçların vaktinde ve yeterli karşılanması çocukta güven duygusunu geliştirir
Besin saati gecikmiş, uykusunu alamamış çocuk sıkıntılı, şahlanmış ve kavgacı olur
PsikoSosyal İhtiyaçlar
Bireyin ruh sağlığının yerinde olması, diğer insanlarla dinç ilişkiler kurabilmesi
için psikososyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekir Sevmesevilme, başarılı olma, kabul
görme, bir gruba dahil olma gibi ihtiyaçlar psikososyal ihtiyaçlardandır ve bireyin kendisini
iyi hissetmesi için önemlidir
Gerek maddi ihtiyaçlar, gerekse psikososyal ihtiyaçlar vaktinde ve tatmin edici
karşılanmadığında bireyde negatif davranışlar görülebilir

Çevre ve SosyoHesaplı Nedenler
Sosyal bir varlık olan kişi, doğduğu günden itibaren başta ailesinden ve yakın
çevresinden sonra da komşuları, arkadaşları gibi değişik gruplardan etkilenerek büyür
Bireyin dahil olduğu grubun davranışları ahenksiz davranışlar sergiliyorsa kişi de bunun
etkisi aşağı kalır
Yine ailenin hesaplı durumu çocuğun esas ihtiyaçlarını bile kuvvet karşılayacak
durumda ise, bu şart çocukta güvensizliğe ve armoni problemlerine yol açabilir
Okul ise çocuk için kayda değer diğer bir çevredir Bireysel farklılıklar, zorunlu rehberlik,
öğretmenlerin ve yöneticilerin tutumu çocuğun uyum başarısında önemlidir

Yanlış Eğitim
Eğitim, bireyin istenilen, olumlu davranışlar kazanmasını amaçlar Hatalı eğitim ise,
çocuklarda uyumsuz davranışların oluşmasında manâlı rol oynar Çocuğun gelişimsel
özelliklerini bilmeyen, bireysel farklılıkları görmezden gelen, baskılı, otoriter ya da tutarsız
davranışlar belirten annebaba tutumları çocuklarda geçici olabilecek olumsuz davranışları
pekiştirir ve yerleşmesine yol açar Tüm sorumluluğun annebabada olduğu aile ortamında
yetişen çocuklar, başlıca konut dışına çıktıklarında bocalar, ne yapacaklarını bilmezler
Çocuklara yerinde eğitim olanakları sunularak önce kendisini, daha sonra çevresini
tanımasına muavin olunmalıdır *

858,505Konular
982,778Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt