Ustasından Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Orta boy tepsi için;
- 6 adet
- 1.5 yemek kaşığı yoğurt
- 2.5 tatlı kaşığı tuz
- Un (Yaklaşık 6-7 bardak
- Varsa rize usulü minci veya çökelek (Yarım kilo kadar)
- Veya tercihen sert beyaz peynir
- 150 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Ustasından Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Tarifi su böreği ve baklavada usta olan teyzemden öğrendim. Ben normal orta boy bir kare tepside yaptım ve ölçüm tam ölçünün yarısı. Siz büyükçe bir tepside yapmak istiyorsanız lütfen tarifi 2 katına çıkarın. Yani ben 6 yumurta kulladıysam siz 12 kullancaksınız 12 adet beze elde edeceksiniz.
- Yumurtaları yoğurdu ve tuzu genişçe bir kaba alıp karıştırın. Ardından ununu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 6-7 su bardağı un alacaktır. Hamur biraz sert kıvamda olmalıdır.
- Yoğurulan hamurun üstüne poşet geçirilip 20 dakika dinlendirin. Sonrasında hamuru 10 eşit bezeye bölün ve un yardımıyla açmaya başlayın. İnce çarşaf gibi açılan hamurları bir bezin üstüne sıralı bir şekilde dizin.
- Bu esnada kaynatmak için büyükçe bir tencereye bol su döküp için bir limon sıkıp, 4-5 tatlı kaşığı tuz serpip yarım çay bardağı yağ ekleyin. Suyunuz bolca olup, tuzlu olmalıdır.
- Açılan hamurları yavaşça suya bırakın ve süzgeç yardımı ile sürekli ileri geri yapın yapışmaması için. 30-35 saniye kadar suda haşlanan hamuru yine süzgeç yardımı ile sudan alıp derince bir kapa koyduğumuz buz gibi suya bırakın.
- Tekrar soğuk sudan elinizle aldığınız hamurun suyunu sızdırın ve tereyağı sürülmüş tepsinize serin. Suyun hamurdan süzülmüş olmasına dikkat edin. Bu şekilde 5 veya 6 adet katman yapın.
- Her katmanların arasını eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ fırça ile sürün.
- Yağı sürmekten korkmayın, epey yağ kaldırıyor çünkü hamurumuzda hiç yağ yok dolayısıyla yağ çekecektir. 5. Veya 6. Katmana gelince bolca lor peynirini dökün (Lor peyniri ile küp küp dilimlenmiş sert beyaz peyniri karıştırırsanız çok daha lezzetli olur)
- İsteğe göre maydanoz da ekleyebilirsiniz. Orta boy tepsi için 10-11 adet maydanoz yeterli olacaktır.
- Daha sonra üzerine yine aynı işlemi yapın ve aralarına tereyağı sürmeyi unutmayın.
- En üst katmanımızı tepsiye koyduktan sonra kenarlardan aşağı doğru böreği saracak şekilde alta doğru kıvırın.
- Üzerine parça parça tereyağı koyarak fırına verin. 170 derecede pişirdim ve çıkardıktan sonra üzerini bez serip dinlendirin.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.