Üniversiteliler müjde harçlarıa zam Üniversite öğrencileri aralarında “harç olarak adlandırılan katkı maddesi paylarının, 2008 akademik yılı için yüzde 10 oranında artırılması önerildi YÖK, üniversite öğrencilerinden alınan katkı maddesi paylarının, “enflasyon oranı da gözetilerek yüzde 10 oranında artırılması önerisini Ulusal Eğitim Bakanlığına sundu Ulusal Eğitim Bakanlığı da öneride değiştirme yapmayarak, Maliye Bakanlığına iletti Katkı Maddesi paylarına yapılacak zam oranı Bakanlar Kurulunca kararlaştırılacak Karar, Devlete Ait Gazete'de yayımlandıktan daha sonra yürürlüğe girecek Harçlara yüzde 10 zam yapılması önerisinin değiştirilmeden onaylanması halinde fakültelerin katkı payları 2008 akademik yılında 266550 YTL aralarında değişecek Açıköğretim Fakültesinin harç miktarı 61 YTL'den 67 YTL'ye yükselecek Üniversitelerde en yüksek katkı payını, öğretim süresi 6 sene olan tıp fakültesi öğrencileri ödüyor en düşük harç miktarı açıköğretim öğrencilerinden alınıyor Yüzde 10 zam yapılması halinde katkı maddesi paylarının miktarları yaklaşık şöyle olacak: Tıp fakülteleri 550 YTL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 466 YTL, baytar fakülteleri 364 YTL, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik çare ve rehabilitasyon programları, teknik eğitim fakülteleri 266 YTL, İTÜ İşletme Fakültesi 379 YTL, mühendislik, mimarlık, mühendislikmimarlık, inşaat, cihaz, maden, elektrikelektronik, kimya metalürji, mühendislik ve teknik, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 365 YTL, gemi inşaat ve deniz bilimleri, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, dokuma teknik ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri 300 YTL, fen, fenedebiyat (fen programı), dil ve tarihcoğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm eğitimi, mesleki yaygın eğitim, eğitim bilimleri, edebiyat, iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 268 YTL, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve yönetimle ilgili bilimler 285 YTL YÜKSEKOKULLAR Yüksekokullar içinde de maksimum katkı maddesi payını devlet konservatuvarı ve sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokulu öğrencileri ödeyecek Katkı Maddesi payları devlet konservatuvarlarında 550 YTL, sivil havacılık ve tanıdık olmayan diller yüksekokullarında 443 YTL olacak Mesleki teknoloji, tütün eksperliği, ev ekonomisi yüksekokulları öğrencileri 195, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, ilahiyat meslek, sağlık, hayvan sağlığı, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, karoser eğitimi ve spor, spor bilimleri teknolojisi, fizik çare ve rehabilitasyon, afiyet teknolojisi, hemşirelik, sosyal hizmetler, sıhhat idaresi, ulaştırma, turizm ve otelcilik işletme ve turizm işletme ve otelcilik ve engelliler entegre yüksekokulları ile tapu kadastro, afiyet hizmetleri, sivil havacılık, sosyal bilimler, teknik bilimler, yerel yönetimler, su ürünleri ve yargı yüksekokulları öğrencileri 179 YTL katkı payı verecek Lisastüstü öğrenim ücreti 244 YTL'ye yükselecek İsteyen öğrenciler katkı payını YURTKUR'dan kredi olarak alabiliyor Katkı payları, öğrenciler göre yükseköğretim kurumlarınca halk bankalarından herhangi birinde açtırılan hesaba yatırılıyor YURTKUR'dan katkı kredisi almaya yargı şampiyon öğrenciler namına belirlenen katkı payı miktarları, bu kurum tarafından ilgili üniversiteye aktarılıyor Katkı payları, eğitimöğretim yılı başlarında kayıt olma ve onarım esnasında iki eşdeğer taksitte ödeniyor habertürk