Koç Üniversitesi öğretim üyeleri, yaptıkların araştırmanın sonuçlarına dayanarak, "Ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün" teklifini lisana getirdi.
TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) Yöneticisi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, bilim insanlarıyla birlikte koronavirüsün iktisat üzerindeki tesirlerini araştırdı.
Demiralp, "Koronavirüs'ün iktisattaki hasarını en aza indirmek için bir aylık tam karantina ilan edilmeli" tabirlerine yer verdi.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve University of Maryland’den Şebnem Kalemli Özcan ile birlikte yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Demiralp, "Ekonomi üzerinde en az hasar, ülke çapında uygulanacak bir aylık tam karantina uygulaması ile mümkün" fikrini lisana getirdi.
Demiralp, "Araştırmamızdan çıkan en değerli sonuçlardan birini tekrarlayacak olursak: Başarılı bir biçimde uygulanacak tam karantina uygulaması, virüsü en süratli biçimde denetim altına almak sureti ile en düşük ekonomik maliyeti sağlıyor. “Tam karantina” senaryosunda yalnızca en gerekli olan kesimlerin açık olduğunu varsayıyoruz. Karantinanın başarılı olması için Güney Kore gibisi bir uygulama ile hasta olanların sıkı bir halde takip edilmesi gerekiyor. Toplam hadise sayısı 3000’e indiği vakit salgının denetim altına alındığını, mevcut hadiselerin muvaffakiyetle takip edilebileceğini ve hayatın olağana dönebileceğini varsayıyoruz" tabirini kullandı.
Demiralp, tam karantina geçmede gecikmenin maliyetinin çok büyük olduğunun altını çizdi.