
Narenciye olarak da anılan turunçgiller. Ekseriyetle Akdeniz memleketlerinde yetişir. Sarı ya da turuncu renkteki meyvelerdir. C ve D vitamini bakımından zengindir. Vücut için güçlü bir ek takviyedir. Mahsusen marazlar için doğal ilaç olarak kullanılır. Pekala Turunçgiller hangi meyvelerdir? Turunçgillerin yararları nelerdir? Sizler için tüm bu soruların karşılıklarını araştırdık.
Ilıman iklimlerde ağaçlarda yetişen meyvelere narinciye ya da turunçgil denir. Meyveler umumiyetle sarı ya da turuncu renkte oldukları için bu isimle anılırlar. C vitamini bakımından güçlü olan bu meyveler; portakal, mandalina, turunç, greyfurt ve limondur. Yerküre üzerinde Brezliya, İtalya, Meksika ve İtalya üzere memleketlerle turunçgil yetiştiriciliği nispeten ziyadedir. Devletimizde bu iklim kuşağında olduğundan mahsusen Mersin ve Adana vilayetlerinde yetiştiriciliği ziyadedir. Bunun yanı sıra tüm kıyılarda turunçgil yetiştiriciliği yapılır. Bu ağaçların umumi özelliği yaprak dökmez ve uçucu yağ içerir. Yaprakları yumuşak ve parlaktır. Çanak ve taş yapraklar da meyveler yetişir. İçeriğindeki esanas sayesinde etrafa şirin koku bırakırlar. Umum itibariyle tatları ekşidir ama olgunlaştıkça kimilerinin tatları tatlı olur. Ayrıyeten içeriklerinde yüksek ölçüde C vitamini vardır. Turunçgillerin tamamı besin olarak tüketilir. Bunun yanı sıra ise kozmetik dalında de kullanılır. Yetiştikleri ağaç bilim literatüründe "Citrus" olarak bilinir.

TURUNÇGİLLER HANGİ MEYVELERDİR? TURUNÇGİLLERİN YARARLARI NELERDİR?
PORTAKAL
Turunçgiller arasında en yüksek C vitaminine sahiptir. Portakal ağaçları en ziyade 10 metreye kadar uzar. Yaprakları serttir. Evvel çiçek sonra meyve çıkartır. C vitaminin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum hususlarını içerir. Kış aylarında azalan bağışıklık sistemini güçlendiren portakal, üst teneffüs yolları marazlarını önler.

MANDALİNA
Yüzyıllardır bilinen en tesirli alternatif ilaçtır. Mandalinalar çekirdeksiz ve çekirdekli olarak ikiye ayrılır. Yüksek raddede antioksidan içerir. Yapılan araştırmalarda mandalinanın kanserli hücrelerin tedavisinde tesirli olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra sindirim illetlerini önler. Bağırsak florasını istikrarlar.

GREYFURT
Anavatanı Garp Hint Adaları olan greyfurt acı tadı yüzünden nispeten tercih edilmez. Lakin ilaç endüstrisinde ham husus olarak kullanılır. Görünüş olarak portakala benzese de içeriği yüksek antioksidan sayesinde kırmızıdır. Greyfurt birebir devirde lif ve protein bakımından da zengindir.

LİMON
Sarı renkte olan limon, yararları saymakla bitmez. Kalp ve damar hastalıklarına yarar sağlar. Kandaki kolesterol seviyesini düşürerek damarların sertleşmesini önler. Soyulmuş limon günlük C vitaminin yarısını karşılar. Böbreklerde taş kum oluşumunu önler. Karaciğer fonksiyonunu artırarak vücudu toksinlerden arındırır.

BERGAMOT
Bitki olmasına karşın turunçgiller ailesine mensuptur. Devletimizde Adana ve Hatay'da yetiştirilir. Bu bitkiden elde edilen yağ ruhsal marazların tedavisinde kullanılır. Had hücrelerini sakinleştirir. Mikropları temizler.

KAMKAT
Kumkat olarak da bilinen meyvenin kabuğu soyulmadan tüketilebilir. Hayli tatlı bir tadı vardır. Kas ve doku oluşumundaki hücreleri güçlendirerek yenilenmelerini sağlar. Bu yüzden kırışıklık ve yaşlanmayı önler. Portakalın küçük haline benzetilir.
