iltasyazilim
FD Üye
Türkiyede Makarna üretimi
Türkiye`de makarna üretiminin Cumhuriyetle akran olduğunu söyleyebiliriz Türk yiyecek sanayinin birincil sektörlerinden olan makarna ve irmik sanayinin ülkeye girişi 1922 yılına rastlamaktadır İzmir`de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi üretime geçilmiştir Bu tarihten öncesinde Anadolu`da makarna üretimi ev yapımı erişte ile sınırlı idi Şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tüketimi de yıllara kadar çoğaltma göstermiştir
Türkiye`de makarna tesislerinin şipşak artmasının bir nedenide üretimin asıl maddesi olan şart buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır Koşul Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır
1950 yılına dek minik ölçekli işletmeler halinde sürdürülen üretim, 1959 yılından daha sonra sanayileşme eğilimine girmişve dolayısıyla çağdaş fabrikalarla üretim artmıştır 1990`da 295 bin ton olan üretim 1999 itibariyle 350 bin tona ulaşmıştır Toplam kapasite 750 bin tonu aşmıştır
Türkiye dünya makarna ihracatında 1998 yılı rakamların tarafından İtalya`dan daha sonra ikinci sırada yer almaktadır İtalya 1997 de 1329000 ton makarna ihraç ederken Türkiye 120000 ton ihraç etmiştir (ITC verileri 1998) Bu rakamlar dünya pazarında Türkiye`nin liderliği ele geçirebilmesi için ihracatın özendirme edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır *
Türkiye`de makarna üretiminin Cumhuriyetle akran olduğunu söyleyebiliriz Türk yiyecek sanayinin birincil sektörlerinden olan makarna ve irmik sanayinin ülkeye girişi 1922 yılına rastlamaktadır İzmir`de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi üretime geçilmiştir Bu tarihten öncesinde Anadolu`da makarna üretimi ev yapımı erişte ile sınırlı idi Şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tüketimi de yıllara kadar çoğaltma göstermiştir
Türkiye`de makarna tesislerinin şipşak artmasının bir nedenide üretimin asıl maddesi olan şart buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır Koşul Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır
1950 yılına dek minik ölçekli işletmeler halinde sürdürülen üretim, 1959 yılından daha sonra sanayileşme eğilimine girmişve dolayısıyla çağdaş fabrikalarla üretim artmıştır 1990`da 295 bin ton olan üretim 1999 itibariyle 350 bin tona ulaşmıştır Toplam kapasite 750 bin tonu aşmıştır
Türkiye dünya makarna ihracatında 1998 yılı rakamların tarafından İtalya`dan daha sonra ikinci sırada yer almaktadır İtalya 1997 de 1329000 ton makarna ihraç ederken Türkiye 120000 ton ihraç etmiştir (ITC verileri 1998) Bu rakamlar dünya pazarında Türkiye`nin liderliği ele geçirebilmesi için ihracatın özendirme edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.