Türkiyede hayvancılık nerelerde yapılır hayvancılık nerelerde yapılır türkiyede hayvancılık, sektörü, faaliyetleri, çeşitleri, hangi bölgelerde yapılır, nedir, nerede yapılır, nerelerdedir, nerelerde yapılır hakkında bilgiler sunuyoruz bu yazımızda 1549355700 1549355700 turkiyedehayvanciliknerelerdeyapilir5c594ab8af2b0turkiyedehayvanciliknerelerdeyapilir5c594ab8af2b0turkiyedehayvanciliknerelerdeyapilir5c594ab8af2b0 Türkiye'de hayvancılık sektörü ve nerelerde yapıldığına dair merak ettiğiniz bütün bilgileri bu yazımızda paylaşıyoruz sizlerle Melek'ler Geniş anlamda hayvancılık tarımsal etkinlerin bir koludur Tarımla uğraşan nüfus bir yana toprağı işleyip çeşitli ürünler elde ederken, öteki yanlamasına da hayvan besler Tarımın bir kolu olan hayvancılık ; hesaplı değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır Kırsal kesimlerde hayvancılık tarımın sigortası durumundadır İklimdeki karasızlıkların tarımı olumsuz yönde etkilemesinden dolayı Tarım hayvancılık birbirini destekler Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi Türkiye hayvan varlığı pozitif olan bir ülkedir Oysa hayvanlarımızın et, süt, yumurta, yapağı verimleri düşüktür Hayvancılık,ülkemizde süratli bir gelişme göstermesine karşın istenilen düzeye ulaşamamıştır Farklı Alanlara Yönlendirilmiş iklimleri ve geniş meralarıyla Türkiye, hayvancılık açısından kayda değer bir potansiyele sahiptir Hayvancılık iki yöntemle yapılmaktadır ; 1) Mera Hayvancılığının Özellikleri : Yağış ve doğal bitki örtüsünün dağılışı ile hayvan dağılışı aralarında bir paralellik vardır Mesela mera alanlarının geniş yer kapladığı alanlarda büyükbaş hayvancılık , bozkırların geniş yer kapladığı yerlerde ise küçükbaş hayvancılık yaygındır Çayır hayvancılığı iklim koşullarına ast olduğu için et ve süt verimi yıllara kadar değişmektedir genelde et ve süt verimi düşüktür 2) Ağıl hayvancılığının özellikleri : Hayvancılık doğal koşullara bağlı değildir Çağdaş hayvancılık yöntemidir Ağıl adı verilen kapalı mekanlarda yapılır Verim yüksektir Marmara bölgesinde yaygındır TÜRKİYE’DE HAYVANCILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Türkiye’de hayvancılık bazı faktörlerin etkisi altındadır Bunlar şunlardır ; a) Hayvan Soyları İyileştirilmeli (Islah edilmeli) Yerli ırklar etsüt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli ya da iyi nesil hayvan ithal ederek sayısını artırmalıyız İyi tür hayvan yetiştirmek amacıyla Cumhuriyetin birincil yıllarında çalışmalar başlatılmıştır İyi tür hayvan yetiştiren çiftliklere hara denir Örnek : BursaKaracabey, EskişehirÇifteler b) Otlak Hayvancılığı Yerine Ahır Hayvancılığı Geliştirilmeli Çayır hayvancılığı otlaklarda yapılan hayvancılık şeklidir Masrafsızdır Oysa verim düşüktür Bundan nedeniyle yem kullanımı fazla olan , lakin verimi yüksek olan ahır hayvancılığına ağırlık verilmelidir c) Otlaklar Korunmalı Otlaklarımız tarımda makineleşme ile sürekli olarak daralmaktadır Keza otlaklarda fazla otlatma sonucu otlaklar bozulmaktadır Bu olumsuzluklar sonucunda hayvanlarımız yeterince beslenememektedir Hayvancılığı ilerletmek için bu olumsuz durumlar önlenmeli ç) Yem üretimi artırılmalı d) Erken kesim önlenmeli (süt kuzusüt dana) e)Salgın hastalıklarla mücadele edilmeli f) Çiftçi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalı HAYVANCILIĞIMIZIN COĞRAFİ DAĞILIŞI: BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: (Sığır, at, eşek, katır, deve) İNEK BIRINCIL ÇAĞ İNEKLERİ Türkiye’nin doğal koşulları büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli değildir Onun için belirtilmiş yörelerde sınırlı kalmıştır Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimi ile Doğu Anadolu Bölgesinde ErzurumKars Bölümünde gelişmiştir Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların artı olmasından nedeniyle çayırların pozitif olmasıdır ErzurumKars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardırBüyük baş hayvanlar içinde azami sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır Sığırlar içinde de azami inek yetiştirilmektedir Tüm bölgelerimizde inek yetiştiriciliği vardır İnek yetiştiriciliği hem şeker fabrikaları çevresinde de gelişmiştir ŞPancarı küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasından nedeniyle Manda: Akarsu veya bataklık kenarlarında beslenir Suyu çok seven bir hayvandır Sütü yağlı olduğundan kaymak yapımında kullanılır Türkiye’de daha fazla Karadeniz Bölgesi’nde beslenir Sayıları gittikçe azalmaktadır 1994 de 305 bine düşmüştür KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK Türkiye’nin toprakları ,iklimi,ur ve yer şekilleri kırsal kesimde yaşayanların büyük bir kısmını küçükbaş hayvancılığa yönlendirmiştir KOYUN Türkiye Dünyanın en çok koyun yetiştiren ülkelerinden biridir Bozkırların hayvanıdır Hafif dalgalı düzlüklerde iyi yetişir Türkiye’nin iklim şartları çoğunlukla koyun yetiştiriciliğine elverişlidir Düşük sıcaklık nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir Hem Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez maksimum koyun yetiştiren bölgemiz İç Anadolu’dur Bozkırların geniş alan kaplamasından nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi (batısı) ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir Kıvırcık: Soğuğa dirençli değildir Et verimi yüksektir Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilir Dağlıç ve sakız: Ege ve İç Batı Anadolu’da yetiştirilir Karaman: İç, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilirMerinos: Güney Marmara Bölümünde yetiştirilir Merinos yünü için yetiştirilmektedir KEÇİ Kıl keçisi: Koyuna kadar doğal koşullara daha dayanıklıdır Beslenmesi koyundan daha kolaydır Dağlık bölgelerin hayvanıdır Ağaçların filizlerini yemek suretiyle beslenir Ormanlara hasar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir azami Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir TİFTİK KEÇİSİ (Ankara Keçisi)Tiftiği için yetiştirilmektedir Yurdumuzda Ankara Konya çevresi ile Güney Doğu Anadolu Bölgesinde Siirt çevresinde yetiştirilmektedir KÜMES HAYVANCILIĞI ( Tavuk , horoz, hindi, kaz, ördek,devekuşu) Kümes hayvanları içinde maksimum yetiştirilen tavuktur Kümes hayvancılığı tüm bölgelerimizde yapılabilmektedir Fakat en fazla Marmara ve Ege Bölgelerinde gelişmiştir İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir Bu durumun nedeni tüketimin büyük kentlerde artı olması ve tavuk etinin kısa sürede bozulmasıdır ARICILIK Bal, bal mumu, polen ,arı sütü edinmek için arıcılık tüm bölgelerimizde yapılabilmektedir Balı kokusu ,rengi ve tadı arıların dolaştığı yere ve çiçeklerişn çeşidine göre değişir azami Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde gelişmiştir Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Ağrı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları çok ünlüdür) ,Artvin , Ordu önemli bal üretim merkezlerimizdir IPEK BÖCEKÇİLİĞİ Ipek böceği yetiştirme ve kozasından ipekli elde etme faaliyetidirDut yaprağı yemek yemek suretiyle beslenir maksimum GMarmara’da gelişmiştir Bursa, Balıkesir, Bilecik çevresinde fazla gelişmiştir Ipekli dokumada ise BursaGemlikİstanbul gelişmiştir BALIKÇILIK Türkiye , yüksek bir su ürünleri potansiyeline sahiptir Ama üç tarafı denizlerle taraflı olmasına karşın balıkçılık ülke ekonomisinde manâlı bir yere sahip değildir Deniz balıkçılığı : Denizlerimizde balıkçılık kıyı balıkçılığı biçiminde yapılmaktadır Balıkçılığın maksimum geliştiği bölge Karadeniz Bölgesidir Balıkçılığın gelişememesinin nedenleri : a) Açık deniz balıkçılığının yapılmaması b)Modern avlanma yöntemlerinin uygulanamaması c) kaçak ve aşırı avlanma d) denizlerimizin tez kirlenmesi İç sular balıkçılığı : İç sularda ( akarsular,göller ve barajlarda ) yapılan balıkçılık yöntemidir Deniz balıkçılığı: Ülkemizdeki su ürünlerinin büyük bir kısmı (% 90) denizlerden elde edilmektedir Denizlerden sağlanan balık üretiminin % 81 ini Karadeniz, % 11'ini Marmara, % 5 ini Ege, % 3 ünü Akdeniz karşılar Tatlı su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su göllerinde ve barajlarda yapılır Eğirdir, Beyşehir, Ulubat, İznik, Sapanca, Çıldır göllerinde tatlı su balıkçılığı yapılırken, Tuzlu Gölü, Burdur, Acıgöl ve Van Gölü’nün çay ağızları dışında balık üretimi yapılamaz Son yıllarda Keban, Karakaya, Seyhan, Hirfanlı, Atatürk gibi baraj göllerinde balık imal çalışmaları başlamıştır Kültür Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde pak dere boylarında, özel üretilmiş havuzlarda kültür balıkçılığı yapılmakta ve genelde alabalık yetiştirilmektedir